Användningar och effekter av antabus

Antabus är ett läkemedel, som används för att behandla kronisk alkoholism. Effekter av antabus inkluderar en akut reaktion på alkoholförbrukning som kallas "antabuseffekten". Läs vidare för att lära dig allt om det!
Användningar och effekter av antabus

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 13 januari, 2023

Antabus är ett läkemedel vars aktiva ingrediens är disulfiram. Man använder det för att behandla kronisk alkoholism. Även om det inte är ett botemedel mot alkoholism, är det ett användbart verktyg som kan användas i samband med terapi. Nedan berättar vi mer om olika effekter av att man tar antabus.

Användningar och effekter av antabus

Antabus: kvinna visar nej till öl med handen

Som vi nämer ovan används disulfiram för att behandla kronisk alkoholism. Du bör vänta med att ta det under minst 12 timmar efter att du druckit alkohol, eftersom vissa effekter av antabus kan vara obehagliga, även när du bara dricker små mängder alkohol.

Några vanliga effekter av antabus inkluderar:

 • Vallningar och huvudvärk.
 • Illamående och kräkningar.
 • Bröstsmärta.
 • Svaghet.
 • Suddig syn.
 • Förvirring.
 • Kvävningskänslor och andningssvårigheter.
 • Ångest.

När du tar antabus kommer effekterna att börja inom tio minuter efter att du dricker alkohol, och de kan vara upp till en timme eller mer.

Hur man tar det

Antabus finns i form av tabletter som man tar oralt. Du bör ta en om dagen enligt anvisningar från din läkare. Du bör inte ta fler eller färre doser än föreskrivet, och inte under längre tid än föreskrivet.

Om du har problem med att ta tabletterna kan du krossa pillret och blanda det med juice, vatten, kaffe eller te.

Den här artikeln kan också intressera dig: Måste man ge upp alkohol för att gå ner i vikt?

Vad händer om jag glömmer att ta en dos?

Om du glömmer att ta en dos, försök att ta den så snart du kommer ihåg. Men om du kommer ihåg detta precis när det är dags för nästa dos, bör du bara fortsätta ditt vanliga doseringsschema. Det är viktigt att inte ta en dubbel dos för att kompensera för den du har glömt.

Särskilda försiktighetsåtgärder

Antabus: vin- och spritflaskor

Innan du börjar använda detta läkemedel är det viktigt att avgöra om du är allergisk mot dess aktiva ingrediens.

Du bör också informera din läkare om ifall  du tar andra mediciner eftersom de kan innehålla alkohol. Det är också viktigt för din läkare att veta om du är diabetiker eller lider av sköldkörtel-, lever- eller njursjukdomar.

När det gäller kvinnor behöver den utskrivande läkaren veta om ifall du är gravid, planerar att bli gravid eller ammar. Om du blir gravid medan du tar detta läkemedel, bör du kontakta din läkare så snart som möjligt.

Om du ska genomgå någon operation, inklusive tandkirurgi, måste du informera din kirurg eller din tandläkare om att du är under pågående behandling med disulfiram.

Ska du följa någon speciell kost?

Medan du tar antabus kan du inte konsumera någon form av alkohol, varken i form av drycker eller läkemedel som innehåller alkohol, under 12 timmar innan du tar den första dosen och i flera veckor efter att du slutat ta läkemedlet.

Du måste också vara försiktig med att äta såser, vinäger och alla livsmedel och rätter som kan innehålla alkohol.

Biverkande effekter av antabus

De möjliga biverkningarna av detta läkemedel är akne, huvudvärk, dåsighet, trötthet och sexuell impotens. Vissa patienter kan också uppleva andra effekter av antabus, som en metallisk eller vitlöksliknande smak i munnen.

Du måste dock uppsöka din läkare om du får något av dessa symtom:

Andra rekommendationer om du tar antabus

Du bör alltid ha ett ID-kort med dig som säger att du tar denna medicin. Det är en bra idé att ha med namnet på din läkare eller sjukhus eller medicinska center du ofta kontaktar, ifall det skulle inträffa en nödsituation.

Du måste undvika kontakt med och att andas in produkter som innehåller alkohol, till exempel färgångor, färgämnen, lacker och nagellack. Försök också att vara försiktig när du använder produkter som innehåller alkohol, till exempel after-shave och parfymer. Dessa produkter kan i kombination med disulfiram orsaka huvudvärk, illamående, klåda eller rodnad.

Innan du använder en produkt som innehåller alkohol på huden, prova den på ett mindre område. Applicera med andra ord lite på ett litet hudområde och låt det sitta i en till två timmar. Om du inte ser någon rodnad åtföljd av klåda eller andra oönskade effekter efter denna tid, är produkten säker att använda.

Användningar och effekter av antabus: slutsats

Även om antabus inte är ett botemedel mot alkoholism, minskar det behovet av att dricka. Man använder det i samband med beteendemodifiering, psykoterapi och rådgivning för att hjälpa patienterna att sluta dricka.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Moore, J. N. P. (1955). The treatment of alcoholism. Occupational Medicine. https://doi.org/10.1093/occmed/5.3.86

 • NEWMAN, H. W. (1950). Antabus and the metabolism of alcohol. California Medicine.

 • MORIARTY, J. D. (1950). The use of antabus in the therapy of alcoholic patients. California Medicine.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.