Allt om molluscum contagiosum

Molluscum contagiosum är en godartad virusinfektion i huden. Det är inte farligt och det kan gå över av sig självt. Läs mer i den här artikeln.
Allt om molluscum contagiosum

Senaste uppdateringen: 22 maj, 2022

Molluscum contagiosum, även kallade mollusker, är mycket vanliga hos barn i åldrarna 2 till 5 år. För vuxna anses det i de flesta fall vara en sexuellt överförbar sjukdom.

Faktum är att man kan få det av flera olika saker eftersom man kan bli smittad genom direktkontakt med lesioner. Man kan också få det från ett föremål som varit i kontakt med lesioner, t.ex. handdukar, kläder, leksaker osv.

Inkubationstiden är 2 till 7 veckor efter virusexponering. Denna hudåkomma är vanligare hos barn, sexuellt aktiva vuxna och personer med förändringar i sin cellulära immunitet.

Det är vanligast på sommaren eftersom det är en av årstiderna då huden är som mest utsatt. Men man kan emellertid få det året runt.

Vad är egentligen molluscum contagiosum? Vi tittar närmare på detta i den här artikeln.

Vad är molluscum contagiosum och hur uppstår det?

Molluscum contagiosum är en godartad virusinfektion i huden. Det är inte farligt och kan gå över av sig själv. Det orsakas av ett poxvirus.

Efter inkubationsperioden uppstår lesioner som papler eller knölar med en diameter på 1 till 2 millimeter på huden. De kan förekomma var som helst på kroppen förutom på handflatorna och fotsulorna.

De finns oftast i följande områden:

  • Ansikte
  • Hals
  • Kropp
  • Armar och händer

Detta tillstånd orsakar vanligtvis svullna lesioner med ett pärlliknande utseende och en central inbuktning. Även om dessa lesioner inte orsakar några symptom kan de ibland vara komplicerade. De kan bli irriterade, eksemlika, infekterade och de kan även sprida sig till känsligare områden som könsorgan och ögonlock.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Förebygga och behandla vårtor med hjälp av kosten

Diagnosen molluscum contagiosum

Diagnos av Molluscum contagiosum

Denna sjukdom diagnostiserar man huvudsakligen genom att en läkare genomför en visuell undersökning av lesionerna vid patientbesöket. Faktum är att de ofta upptäcks av en slump vid en rutinmässig undersökning.

Med hjälp av en dermoskopi kan läkaren bättre visualisera de karakteristiska blåsorna och öppningarna. Ibland kan läkaren också utföra en skrapning, ta cellprov eller biopsi av ett segment för att bekräfta diagnosen med en histopatologisk undersökning.

Vad händer sedan?

Lesionerna kan finnas kvar mellan en vecka och upp till ett och ett halvt år. Under denna period kan vissa lesioner försvinna av sig själva och nya lesioner kan uppstå. Viruset påverkar endast kroppens yta och sprider sig inte till andra organ.

I de flesta fall läker lesionerna utan att lämna några ärr eller märken efter sig. I vissa fall förekommer det dock utbredd inflammation eller en sekundär infektion.

Behandlingsalternativ

Om lesionerna inte stör dig behöver du ingen behandling. De försvinner av sig själva inom några månader eller år. Du bör dock hålla dem täckta för att förhindra att tillståndet sprider sig.

Vid behov beror den behandling som ska väljas på patientens ålder och omfattningen av lesionerna. Dessutom beror det på om det finns andra hudsjukdomar.

De vanligaste behandlingarna är:

  • Skrapning efter applicering av bedövningskräm: Detta är ett kirurgiskt ingrepp som består i att ta bort molluskerna.
  • Kryoterapi eller kylning förstör lesionerna genom att frysa dem med flytande kväve och efterföljande nekros. Det är en snabb och effektiv metod.
  • Farmakologisk behandling eller immunterapi: Du kan få ett receptbelagt läkemedel som förändrar kroppens immunförsvar och verkar mot viruset som orsakat infektionen. Denna kräm ska appliceras under några veckor eller månader.
  • Fotodynamisk behandling: För den här behandlingen applicerar man en ljuskänslig kräm och använder därefter en röd ljuskälla.
  • Laserbehandling: Detta kan vara smärtsamt och lämnar ofta ärr.
Molluscum contagiosum på magen

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Effekten av olika typer av preventivmedel på huden

Rekommendationer för att förebygga infektion

Några rekommendationer för att undvika spridning av mollusker är:

  • Undvik direktkontakt med hudskador.
  • Dela inte handdukar eller personliga föremål med drabbade personer.
  • Var försiktig vid samlag: Undvik direktkontakt tills lesionerna har försvunnit helt.
  • Tvätta händerna ofta.
  • Vårda huden med hygienprodukter som inte är irriterande.
  • Använd fuktgivande krämer.
  • Bär kläder som täcker de drabbade områdena, eller lägg om området med ett bandage eller gasväv.
  • Duscha istället för att bada i badkar.
  • Undvik att skrapa eller riva den drabbade huden. Detta kan sprida lesionerna till andra delar av kroppen.
  • Undvik att raka området med ett rakblad eftersom det också kan sprida skadorna.

Slutsatser om molluscum contagiosum

Även om lesionerna inte är farliga för din hälsa, kan de orsaka allvarliga känslomässiga och psykologiska problem. Glöm därtill inte att de är smittsamma.

Därför är det viktigt att agera snabbt och få rätt behandling så att du inte skapar risker för din hälsa. Om du upptäcker en abnormitet på huden, kontakta omedelbart en hudläkare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Barba, R. R. (2011). Molusco Contagioso Revisión y opciones de tratamiento. Archivos Médicos de Actualización en Tracto Genital Inferior3(5), 32-35.
  • Badri, T., & Gandhi, G. R. (2019). Molluscum Contagiosum.
  • Hanson, D., & Diven, D. G. (2003). Molluscum contagiosum. Dermatology online journal9(2), 2-2.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.