Förebygga och behandla vårtor med hjälp av kosten

Låt inte vårtor bli ett problem! Bekämpa dem med en bra kosthållning!
Förebygga och behandla vårtor med hjälp av kosten
Eliana Delgado Villanueva

Granskad och godkänd av nutritionist Eliana Delgado Villanueva.

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Har du problem med vårtor och vill ha lite extra hjälp utöver din medicin? Vi vet att det kan vara komplicerat att behandla vårtor, men det finns många olika alternativ tillgängliga som du kan prova på.

Läs den här artikeln om du är trött på att kämpa med detta problem. Din kost är något du kan kontrollera, och detta visar sig vara ett enkelt och billigt sätt att behandla vårtor.

Vad är vårtor?

Vårtor uppstår när kroppen attackeras av ett virus. Det vanligaste viruset som orsakar detta är Humant Papillomvirus (HPV).

En välkänd typ av vårtor är genitala vårtor. Även om du alltid utövar säkert sex, vilket rekommenderas, finns det alltid risk för smitta.

Om detta skulle drabba dig, föreslår vi att du följer din läkares råd och kompletterar din behandling med följande tips. Det är väldigt viktigt att vara uppmärksam på vårtor som uppstår på fotsulorna, könsorganen, benen och ansiktet.

Följ läkarens råd och komplettera din behandling med våra tips

Ibland kan man vara omedveten om detta problem under mycket lång tid.

Ät grönsaker

Det första steget till att behandla vårtor är att få tillräckligt med vitaminer och mineraler. Ett av de bästa sätten att göra detta är att äta gröna bladgrönsaker och tång. Båda är rika på B-vitamin och kalcium.

Denna typ av livsmedel förstärker ditt immunförsvar och gör det mer förberett att hantera symtomen på HPV.

Vi rekommenderar särskilt att du äter grönkål, havsalgerna kombu, nori och arame, spenat, broccoli, sallad, spirulina och ruccola.

Gröna bladgrönsaker

Det är sant att tång och havsalger inte är särskilt vanliga livsmedel, men du bör ge dem en chans. De är väldigt näringsrika och mättande.

De bästa frukterna för att behandla vårtor

Frukt är ett annat livsmedel som kan hjälpa dig att bekämpa vårtor och stärka immunförsvaret. Beroende på vilken typ av frukt du äter kan du få olika fördelar.

Några exempel är:

 • Tomater, bär och paprika är rika på antioxidanter. Det bästa är att de har så lågt kaloriinnehåll att du inte behöver tänka två gånger innan du lägger till dem i alla dina måltider.
 • Röd paprika, citron och andra citrusfrukter. De innehåller alla en stor mängd C-vitamin, bland de högsta halterna du kan få från mat.
 • Pumpa och pumpafrön innehåller A-vitamin. Detta vitamin är nyckeln för att hantera vårtor eftersom det förbättrar cellernas förmåga att interagera med varandra.

Aromatiska örter

Aromatiska örter är inte bara till för att sätta extra smak på olika rätter. De kan också förbereda din kropp för att bekämpa virus-, bakterie- eller parasitinfektioner.

Detta beror på att aromatiska örter innehåller antioxidanter i form av flavonoider och fenolsyra. Flavonoider har en antimikrobiell effekt och är bra för att bekämpa hjärtproblem.

Fenolsyra minskar cellskador orsakade av oxidation. Även om du kan få fenolsyra i kapselform, rekommenderar vi att du använder aromatiska örter.

Aromatiska örter

Några alternativ du bör försöka äta regelbundet är vitlök, timjan, oregano, rosmarin, grönt te, kryddnejlika och svart te.

Vi rekommenderar att du försöker dricka en infusion eller ett te med dessa örter varje dag. Låt dig inte frestas att lägga till socker eller sötningsmedel. Du kan dock använda naturlig ekologisk honung.

Protein

Du behöver magert protein

Något annat du behöver för att behandla vårtor är magert protein. Det är viktigt att äta både vegetabiliskt och animaliskt protein:

 • Bönor
 • Vitt kött
 • Tofu
 • Nötter
 • Fisk
 • Kalkon
 • Kyckling
 • Kanin

Liksom bönor är nötter väldigt rika på kalcium och B-vitamin. Om du blandar dem med grönsakerna som vi nämnde tidigare får du enastående kroppspansar.

Kallvattenfisk är också enastående för behandling av vårtor. Vi rekommenderar dock att du undviker rött kött, särskilt om det innehåller mycket fett.

En annan proteinkälla som inte är särskilt vanlig att äta, men som du också kan välja, är ostron. De är fantastiska för behandling av vårtor eftersom de innehåller mycket zink. Detta mineral förstärker immunförsvaret.

Livsmedel du bör undvika när du behandlar vårtor

Nu när vet du vad du bör äta, kommer här några livsmedel du bör försöka undvika:

 • Halvfabrikat
 • Ohälsosamma och onaturliga fetter
 • Koffein och andra stimulanter
 • Alkohol
 • Margarin och smör

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.