5 aktiva ingredienser som kan regenerera aknedrabbad hud

Det finns aktiva ingredienser som kan vitalisera och förnya hud som drabbats av akne. Salicylsyra, bensoylperoxid och retinoider är några av dem. Läs mer här.
5 aktiva ingredienser som kan regenerera aknedrabbad hud
Leonardo Biolatto

Skriven och verifierad av läkaren Leonardo Biolatto.

Senaste uppdateringen: 30 juni, 2023

Rätt hudvård är viktigt för att upprätthålla och även förbättra dess utseende. I den här artikeln ska vi titta på några aktiva ingredienser som har visat sig vara effektiva för att hjälpa till att regenerera aknedrabbad hud.

Akne är ett hudtillstånd som kännetecknas av uppkomsten av inflammatoriska och icke-inflammatoriska lesioner. Dessa aktiva ingredienser som vi kommer att diskutera nedan finns i aktuella produkter och verkar genom flera mekanismer:

  • Minska inflammation
  • Stimulera läkning
  • Främja cellförnyelse

De aktiva ingredienserna som hjälper till att regenerera aknedrabbad hud

Orsakerna till akne är multifaktoriella, vilket förklaras av amerikanska Mayo Clinic. Detta inkluderar bland annat hormonella faktorer, genetisk predisposition, överdriven talgproduktion och bakteriell kolonisering.

En av de största problemen är de ärr och märken som finns kvar efter att lesionerna läkt.

Det är dock uppmuntrande att veta att det finns aktiva ingredienser, med stöd av vetenskapen, som kan ge betydande fördelar för aknedrabbad hud. Låt oss ta en närmare titt på dem.

1. Ingredienser bidrar till att regenerera aknedrabbad hud: Salicylsyra

Salicylsyra är en aktiv ingrediens som används i hudvårdsprodukter för akne på grund av dess exfolierande och antiinflammatoriska egenskaper. Det fungerar genom att penetrera porerna och lösa upp överflödigt talg, döda celler och blockeringar som bidrar till bildandet av pormaskar.

Genom att försiktigt exfoliera det yttre lagret av huden täpper salicylsyra upp porerna och förhindrar framtida igensättning. Dessutom har den antiinflammatoriska egenskaper som minskar irritation och rodnad.

Salicylsyra finns i flera former, såsom ansiktsrengöring, ansiktsvatten, serum, krämer och även som en del av en kombination av aktiva produkter inom samma produkt.

En studie publicerad i Journal of the American Academy of Dermatology fann att användningen av ansiktsrengöringsmedel med 2 % salicylsyra kan minska antalet akneskador. En annan studie publicerad av tidskriften Clinical Therapeutics visar att användningen av den på finnar minskar antalet lesioner associerade med mild till måttlig acne vulgaris.

2. Bensoylperoxid

Dess verkningsmekanism är baserad på förmågan att bekämpa bakterien Cutibacterium acnes, som är en av de främsta ansvariga för utvecklingen av akne. Bensoylperoxid hjälper till att frigöra syre i hudens porer, vilket skapar en ogynnsam miljö för mikroorganismen. Att minska kolonierna av denna bakterie minskar inflammation.

Även om det är en effektiv aktiv ingrediens, är det viktigt att vidta några försiktighetsåtgärder när du använder detta medel. Det kan orsaka torrhet, fjällning och rodnad i huden, särskilt i början av behandlingen.

Du bör börja med en lägre koncentration och applicera produkten sparsamt. Dessutom är det viktigt att använda solskyddsmedel under dagen, eftersom medlet kan öka känsligheten för ultravioletta strålar.

3. Ingredienser bidrar till att regenerera aknedrabbad hud: Retinoider

Retinoider är derivat av vitamin A och används vid behandling av aknepåverkad hud på grund av deras exfolierande och cellomsättningsstimulerande egenskaper. Genom att öka cellomsättningshastigheten hjälper retinoler till att bli av med döda celler och förhindrar tilltäppta porer. American Academy of Dermatology (AAD) och European Dermatology Forum (EDF) menar att dessa medel spelar en nyckelroll vid akne.

De finns som serum, krämer och masker och de finns även för oral konsumtion. Topiska retinoider appliceras på ren, torr hud före sänggåendet, eftersom de också kan vara fotosensibiliserande.

Du bör börja med en lägre koncentration och öka gradvis så att du ser att huden tål det.

Torrhet, fjällning och rodnad kan uppstå initialt, men dessa effekter avtar vanligtvis med tiden. När det gäller orala retinoider är detta reserverat för måttlig till svår akne, under överinseende av en hudläkare.

4. Glykolsyra

Glykolsyra är en aktiv ingrediens som tillhör familjen alfahydroxisyra (AHA) och hjälper till att regenerera aknepåverkad hud. Dess låga molekylvikt gör att den kan penetrera djupt in i hyn och försiktigt exfoliera ytskikten.

Dessutom stimulerar den produktionen av kollagen och elastin, vilket hjälper till att förbättra den övergripande strukturen och utseendet. En studie utförd av Institutionen för dermatologi vid University of Cagliari i Italien, utförd på 80 kvinnor, drog slutsatsen att “kemisk peeling med glykolsyra är en effektiv behandling för alla typer av akne.”

5. Ingredienser bidrar till att regenerera aknedrabbad hud: Niacinamid

Niacinamid, även känd som vitamin B3, är en mångsidig och välgörande aktiv ingrediens för aknedrabbad hud. Denna förening verkar på flera sätt för att främja regenerering och förbättra utseendet.

För det första har det antiinflammatoriska egenskaper, vilket hjälper till att minska rodnad. Dessutom reglerar den talgproduktionen och förhindrar därigenom igensättning av porer och bildandet av pormaskar.

Det stimulerar också produktionen av kollagen och elastin, vilket förbättrar hudens elasticitet och fasthet.

Enligt en artikel publicerad i Practical Dermatology är det dess talgreglerande verkan och dess förmåga att reparera den skyddande barriären som gör den till en effektiv ingrediens. Men inte bara för behandling under utbrott, utan som en upprätthållande sådan, efter att lesionerna har försvunnit.

När ska man träffa en hudläkare?

Även om de aktiva ingredienserna som vi nämner här är lovande för att regenerera aknepåverkad hud, är det viktigt att notera att varje fall varierar i svårighetsgrad och kräver en individualiserad behandling. Du bör söka professionell vård om du upplever svår, ihållande eller opåverkbar akne som inte svarar på konventionella metoder.

Dessutom, om du upplever svår smärta, betydande inflammation eller omfattande ärrbildning, kan orala mediciner vara nödvändiga. Liknande, om livskvaliteten och självkänslan påverkas negativt, kan vägledning från en specialist vara nyckeln.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.