Hur ofta ska du exfoliera ditt ansikte?

Ta reda på hur ofta du bör exfoliera ditt ansikte, beroende på din hudtyp. Vi berättar också vilka metoder du kan använda.
Hur ofta ska du exfoliera ditt ansikte?
Diego Pereira

Granskad och godkänd av läkare Diego Pereira.

Senaste uppdateringen: 18 juni, 2023

Det är alltid en bra idé att exfoliera ditt ansikte emellanåt! Detta är dock inte en praxis som bör göras varje dag; ur ofta du bör göra det beror till stor del på din hudtyp. Det är denna som avgör hur ofta det ska göras och vilka produkter som är mest lämpliga.

Vad går då denna behandling ut på, hur gör man och hur ofta? Det finns flera frågor att besvara. I följande artikel ger vi dig alla svaren. Fortsätt läsa!

Vad är hudexfoliering?

Hudexfoliering är en skönhetsbehandling som utförs på huden – inte bara i ansiktet utan också på hela kroppen. Den går ut på att använda en serie produkter – antingen av naturligt eller kemiskt ursprung – för att ta bort döda celler och andra föroreningar i huden.

Under normala förhållanden gör huden denna process naturligt. Vissa faktorer kan dock hindra det. När de ackumuleras börjar huden uppvisa brister, förlust av fukt och torrhet, bland andra problem. Därav vikten av att använda denna typ av behandling regelbundet.

Hur ofta bör du exfoliera ditt ansikte efter din hudtyp?

Det uppskattas att huden förnyar sig var 28:e dag, vilket innebär att exfoliering passar bra för minst en gång i månaden. Frekvensen beror dock väldigt mycket på din hudtyp. Låt oss ta en närmare titt!

Så ofta bör du exfoliera ditt ansikte om du har torr hy

Enligt apotekare kräver torr hud specifika behandlingar och produkter på grund av dess egenskaper. Det uppvisar ofta fina rynkor, strävhet och en klåda, bland andra symtom.

Därför bör du applicera fuktgivande och mjukgörande produkter som gör att den håller kvar vätska och som återställer både dess utseende och mjukhet. I det här fallet kan exfoliering göras med olje- eller honungsbaserade produkter. Upprepa processen varannan vecka.

Blandad hudtyp

Kombinerad hy är hud som tenderar att vara fet i T-zonen (panna, näsa och haka) och torr i kindområdena. Denna kombination kräver en särskild behandling för att skapa en ordentlig balans.

Före exfoliering bör du rengöra huden mycket väl med varmt vatten, men aldrig iskallt eller väldigt varmt. Den behöver också återfuktas regelbundet. När det gäller hur ofta du ska exfoliera så är svaret en gång i veckan.

Naturligtvis gör du detta med specifika produkter för denna typ av hud, såsom de som innehåller hyaluronsyra, aloe vera, mjölksyra, bland andra föreningar.

Så ofta bör du exfoliera ditt ansikte om du har fet hy

En publikation i Farmacia Profesional motbevisar en av de stora myterna om fet hy; det är inte exklusivt för ungdomar, vuxna har det också. Beroende på fettproduktionen i huden kan det leda till tillstånd som akne.

I alla fall är det möjligt att reglera överskott av talg genom olika utvärtes behandlingar. Bland dessa är exfoliering en av de viktigaste. Det kan upprepas upp till två gånger i veckan, med produkter som är oljefria.

Olika typer av ansiktsexfoliering

Som vi nämner ovan så kan du göra både kemiska och naturliga exfolieringar. Var och en har olika inverkan, även om de har samma mål. Att välja metod för exfoliering relaterar också direkt till varje persons hudtyp. Nedan går vi lite djupare in på var och en av dem.

Naturlig exfoliering

Naturliga exfolianter är de som kommer från djur, växter och mineraler. Låt oss ta en titt på några exempel.

  • Djur: Dessa är produkter som bland annat pärlpulver, kiselgur och pärlemorskal.
  • Växter: Som mandel, valnöt eller persikokärnor; havreflingor, socker och eteriska oljor.
  • Mineraler: Bland annat aktivt kol, kalciumkarbonat, havssalt, kiseldioxid.

Kemisk peeling

Mayo Clinic beskriver att man i denna typ av exfoliering använder kemiska produkter för att eliminera de mest ytliga lagren av huden. Beroende på vad som eftersträvas kan en mild, medium eller djup procedur utföras.

Denna metod kräver dock hänsyn till negativa effekter som sträcker sig från rodnad, ärrbildning, förändringar i hudton och andra lesioner. En publikation i National Center for Biotechnology Information betonar vikten av att den appliceras av en professionell inom kosmetika eller dermatologi.

Det beftersom att man använder ämnen som är kontraproduktiva om man inte använder dem på korrekt sätt. Några exempel är alfa-hydroxisyror (AHA), beta-hydroxisyror (BHA), fenoler och triklorättiksyra (TCA).

Är du redo att exfoliera ditt ansikte, beroende på din hudtyp?

Som du kan se, så oavsett din hudtyp, kan du med fördel exfoliera ditt ansikte emellanåt. Det enda du bör tänka på är frekvensen och de mest rekommenderade produkterna i varje enskilt fall.

Du kan välja en kemisk eller naturlig process, beroende på dina behov och preferenser. Det bästa är att konsultera en hudläkare för att välja det lämpligaste alternativet.

Väljer du något mindre exfolierande kan du alltid köpa exfolieringsprodukter från det märke du använder för din hudvård. Hur som helst, se till att göra ett litet lapptest först för att se till att det inte orsakar irritation eller obehag.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.