6 naturliga botemedel för torr hud

6 naturliga botemedel för torr hud

Skriven av Ekhiñe Graell

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Huden är en av de viktigaste delarna av vår kropp, eftersom den ger oss ett speciellt skydd. Därför är det viktigt att skydda och ta hand om deb. Uttorkning av huden är ett av de vanligaste problemen, och ett som kan orsaka klåda och irritation. Idag sammanställer vi några av de bästa naturliga botemedel som finns för torr hud.

Specialister hänvisar till detta problem som xerodermi, en störning som kan utvecklas på grund av förändringar i miljön (kyla, värme, fukt), underliggande sjukdomar, mediciner eller hög ålder. I allmänhet är det ett godartat tillstånd, även om klåda också kan vara så pass irriterande att du inte kan sluta klia dig, vilket kan leda till infektioner.

6 naturliga huskurer för torr hud

Vanligen finns två katalysatorer bakom torr hud: externa faktorer och endogena faktorer. I det första fallet kan vi lyfta fram överdriven rengöring av huden, miljöförändringar och interaktion med irriterande ämnen.

I det andra fallet är endogena faktorer mycket mer komplexa. Hudsjukdomar, systemsjukdomar, psykiatriska sjukdomar, kostmönster och läkemedelsintag brukar förklara många av fallen.

Med allt detta är det bästa du kan göra att konsultera en hudläkare för att fastställa de verkliga orsakerna. Således är huskurer och naturläkemedel för torr hud endast palliativa; de behandlar inte själva triggern.

Här är några av de bästa naturliga huskurer du kan använda för torr hud.

1. Naturliga botemedel för torr hud: Yoghurtmask

Studier har visat att lokal applicering av probiotika kan hjälpa till att behandla hudsjukdomar. Det finns också bevis för att de kan vara fördelaktiga efter oralt intag. Du har alltså två alternativ för att använda dem som en del av naturliga botemedel mot torr hud.

Du kan använda en yoghurtmask på det drabbade området för att förbättra lokal återfuktning och bekämpa associerade symtom (klåda, irritation och så vidare). Efter att du har applicerat den bör du vänta minst 10 minuter innan du tar bort den. Se till att tvätta med tvål och vatten före och efter användning av denna mask.

2. Citron

Citron är ett annat naturligt botemedel som kan hjälpa oss att få en fräsch, ung hy. Denna frukt har, tack vare sina egenskaper, viktiga antioxidanter och antiinflammatoriska effekter, som hjälper till att fördröja hudens åldrande. En bra idé är att förbereda en mask med saften av en citron blandad med en krossad aspirin. Masken bör appliceras på natten, innan du somnar, och tas bort med ljummet vatten.

3. Avokadomask

Att blanda lite avokado med några droppar olivolja är en annan utmärkt idé för att bekämpa torr hud. Denna blandning kan du applicera över hela kroppen, dock har den bäst effekt om du applicerar den bara i ansiktet. Masken ska sitta kvar på huden i cirka tio minuter, sedan tar du bort den med en bomullsrondell och varmt vatten.

4. Naturliga botemedel för torr hud: Babyolja

Babyolja är möjligen en av de bästa produkterna som finns för att bekämpa torr hud. Rekommendationen är att applicera några droppar av denna olja över hela kroppen, helst efter bad, när huden fortfarande är våt.

5. Mandelolja

Mandelolja har också stora fördelar för torr hud, tack vare att den återfuktar den. Denna produkt är lätt att få tag på och att använda. Efter ett tag kommer du att observera resultaten – en friskare och återfuktad hud.

6. Vatten

För att undvika torr hud räcker det naturligtvis inte bara att applicera medel eller krämer som återfuktar den. Det är också mycket viktigt att vår kost är balanserad och hälsosam, eftersom vi på så sätt hjälper vår kropp att bli väl återfuktad. Därför ett av de bästa tipsen för vår huds hälsa är att dricka vatten.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.