Enkel och vårdande vinterrutin för fet hy

Kyla och vind orsakar betydande effekter på vår hud, särskilt torrhet. Men varför är det viktigt att ha en vinterrutin för fet hy? Läs vidare för att ta reda på det.
Enkel och vårdande vinterrutin för fet hy

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Det är inte alla som tänker på att fet hy kan behöva extra vård under kalla väderförhållanden; många antar att dessa kallare temperaturer endast påverkar torr hud. De har fel. En vinterrutin för fet hy är absolut nödvändig för att bibehålla friskhet och fräschör.

Det är uppenbart att kyla inte påverkar fet hy på samma sätt som den påverkar torr och känslig hud. Detta betyder dock inte att du inte behöver en vinterrutin för att hålla den återfuktad och förhindra att den får ett tråkigt och livlöst utseende.

Det är viktigt att veta att utan en vinterrutin för fet hy kan en “rebound”-effekt så småningom uppstå. Detta innebär att din hud kan börja reagera negativt i torra miljöer och producera ännu fetare hud.

Vinterhy

Kallt väder påverkar alla typer av hud, eftersom det generellt skapar torrhet. Med detta sagt kan fet hy vara en av de mest drabbade vid låga temperaturer och höga fuktnivåer. För det första kan de bli blekare än andra hudtyper.

Det här är dock inte det värsta. Under vintern förlorar huden nämligen vätska och näringsämnen. Kylan får kapillärerna att dra ihop sig och följaktligen minskar syre, fukt och näring. Dessutom orsakar dessa tillstånd en ökning av antalet döda celler.

Med fler döda celler är det lättare för porerna att bli igentäppta. Detta är när “rebound-effekten” uppstår, vilket innebär ökning av pormaskar och finnar i ansiktet. Slutsatsen är att det är viktigt att ha en vinterrutin för fet hy.

Kolla in denna spännande artikel: Exfolierande hudvård för din hudtyp

Vinterrutin för fet hy

En vinterrutin för fet hy innefattar olika åtgärder; främst handlar det om syresättning, återfuktning och skydd av huden. Följande är de viktigaste åtgärderna som du bör vidta för att behålla en frisk hud och undvika rebound-effekten:

 • Tvätta huden ordentligt. Helst bör du tvätta ansiktet två gånger om dagen med ett naturligt anti-bakteriellt medel. Ännu bättre är om det innehåller myntaxtrakt eller tea tree. Detta tar bort föroreningar och hjälper till att stänga porerna.
 • Dubbelrengöring. För bästa resultat, applicera en oljefri lotion efter att du har tvättat ansiktet. De bör helst innehålla trollhassel, rosmarin, murgröna eller aloe vera.
 • Återfuktning. När ditt ansikte är rent, kom ihåg att fet hud gynnas av återfuktning med kosmetiska syror såsom hyaluronsyra. Dessa typer av produkter hjälper till att återställa hudens naturliga fukt.
 • Drick vatten och skydda dig från solen. Det är viktigt att dricka mycket vatten hela dagen och applicera solskyddsmedel dagligen.
 • Exfoliera. Du bör se till att du exfolierar två gånger i veckan för att ta bort döda celler. Det är bäst att använda icke-slipande peelingkrämer.

Andra hudbehandlingar

Vinterrutin för fet hy.

Förutom de åtgärder vi nämner här finns det också andra behandlingar du kan använda för att komplettera en vinterrutin för fet hy:

 • Använd masker. Masker är riktigt bra för att förfina hudens utseende, särskilt om huden är matt. De som man ska hålla utkik efter är de som innehåller grönt te, blå agave och ringblomma. Användning två gånger i veckan räcker.
 • Peeling med salicylsyra. Om din hud ser för ljus eller fet ut, är peeling med salicylsyra ett utmärkt alternativ. Det hjälper till att eliminera pormaskar och finnar samt minskar glans.
 • Använd mattande smink. Denna typ av smink förbättrar inte bara utseendet på din hud utan det håller också längre på vintern så att du inte behöver fixa till det så ofta.
 • Använd rätt produkter. Som en allmän regel är fuktgivande geler eller gelkrämer bäst. Ännu bättre om de är talgborttagare, icke-komedogena och oljefria. Se till att du bara använder produkter som rekommenderas av hudläkare.

Slutsatsen är att det är lika viktigt att ta hand om fet hy på vintern som andra hudtyper. Men det är enkelt, och allt du behöver göra är en grundläggande hudskötsel för att undvika dermatologiska problem under denna årstid.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Baumann, L., Amini, S., & Weiss, E. (2005). Nueva clasificación de los tipos de piel y sus implicaciones en Dermatología Cosmética. Dermatología Venezolana, 43(4).
 • Top 5 fixes for itchy winter skin. A humidifier, moisturizer, and lukewarm water can help. (2014). Harvard Health Letter / from Harvard Medical School39(4), 4.
 • How to prevent and treat dry skin. Be proactive this winter by moisturizing often and avoiding hot water. (2015). Harvard Health Letter / from Harvard Medical School40(3), 7.
 • Endly DC, Miller RA. Oily Skin: A review of Treatment Options. J Clin Aesthet Dermatol. 2017;10(8):49–55.
 • Sakuma, T. H., & Maibach, H. I. (2012, August). Oily skin: An overview. Skin Pharmacology and Physiology. https://doi.org/10.1159/000338978
 • Sethi A, Kaur T, Malhotra SK, Gambhir ML. Moisturizers: The Slippery Road. Indian J Dermatol. 2016;61(3):279–287. doi:10.4103/0019-5154.182427

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.