Fördelar och biverkningar av isotretinoin mot akne

Isotretinoin är ett mycket effektivt läkemedel som en behandling mot akne, men kräver viss försiktighet. Idag berättar vi allt om fördelarna och biverkningarna av isotretinoin mot akne.
Fördelar och biverkningar av isotretinoin mot akne

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Idag ska vi berätta om fördelarna och biverkningarna av att använda isotretinoin mot akne. Läs vidare för att ta reda på om detta kan vara rätt behandling för dig!

Isotretinoin är ett läkemedel som är användbart för behandling av måttlig till svår akne. Det finns i kapslar med olika styrka och det är effektivt i upp till 80% av fallen.

Den genomsnittliga behandlingen varar 4 till 5 månader. Ibland ordinerar läkare isotretinoin för att behandla andra hudproblem och i vissa fall även mot vissa typer av cancer.

Trots dess effektivitet kan det emellertid orsaka betydande biverkningar. Till exempel orsakar detta läkemedel fosterskador, vilket är varför gravida kvinnor inte bör använda det. Samtidigt ska du aldrig använda det tillsammans med tillskott med vitamin A.

Låt oss ta en närmare titt.

Vad använder man isotretinoin för?

Även om isotretinoin är användbart för behandling av olika typer av finnar, ordinerar läkare det nästan alltid för att behandla en allvarlig form som kallas nodular- eller cystisk akne. Läkare rekommenderar det vanligtvis endast när andra metoder inte har fungerat tillfredsställande.

Isotretinoin är ett av de mest effektiva läkemedlen för akne. I vissa fall ordinerar läkare det också för att behandla problem som rosacea, hidrosadenitis suppurativa (varig svettkörtelinflammation), folliculitis decalvans (alopecia decalvans), kronisk dermatit, hudåldring och psoriasis. En del läkare har sedan 1980-talet även rekommenderat det vid behandling av vissa typer av hudcancer.

Isotretinoin mot akne: Vilka är fördelarna för patienten?

Isotretinoin är ett läkemedel som verkar på flera nivåer. Den har en komedolytisk verkan, vilket innebär att det förhindrar bildning av förtjocknader som ger upphov till finnar och pormaskar. Detta orsakar en mycket betydande förbättring av de lesioner som redan finns och förhindrar att nya dyker upp.

Detta läkemedel hämmar spridningen av en bakterie som kallas Propionibacterium acnes. Denna mikroorganism finns naturligt på huden, men spridningen orsakar olika infektioner, som blad annat akne.

Isotretinoin har också en antiinflammatorisk effekt. En av de största fördelarna är att det minskar talgproduktionen. Detta gör det mycket effektivt mot olika hudproblem.

kvinna klämmer finne
Akne kan uppkomma i olika former. Vissa är allvarliga och kan orsaka hudskador.

Biverkningarna av att använda isotretinoin mot akne

Biverkningarna av isotretinoin kan vara milda eller svåra. De förstnämnda är bland annat ökad torrhet i hud, läppar, näsa och ögon. Detta leder till besvär såsom spruckna läppar, näsblod och torra ögon.

Dessa biverkningar försvinner nästan alltid på egen hand. När de inte gör det är det viktigt att ta upp det med en läkare. Samtidigt kan detta läkemedel också orsaka allvarligare reaktioner vilka vi ska titta på nedan.

Du kanske också är intresserad av att läsa den här artikeln: Bli av med finnar: Hur man gör en svart ansiktsmask

Förhöjt kolesterol

Detta läkemedel kan öka din kolesterolnivå i blodet. Detta är vanligare hos personer som är överviktiga eller har diabetes eller metaboliska syndrom samt om de brukar alkohol. Det är i dessa fall bäst att följa upp regelbundet med blodprover.

Isotretinoin mot akne: muskel- och ledproblem

Patienter som tar isotretinoin har rapporterat biverkningar såsom muskel- och ledvärk. Hos ungdomar kan det stoppa den normala bentillväxten. Det kan också leda till muskelsvaghet.

Ökat tryck på hjärnan

Trycket på hjärnan påverkas inte vanligen, men när det sker är det mycket allvarligt. Det kan leda till synförlust och till och med dödsfall. Det manifesterar sig genom symptom som svår huvudvärk, yrsel, illamående, kräkningar och suddig syn. Detta tillstånd bör behandlas så snart som möjligt.

Hudutslag

Ibland kan det förekomma utslag som kan bli allvarliga, men detta är ovanligt. När detta förekommer anser man att det är en medicinsk nödsituation. Du bör därför vara uppmärksam på följande symptom:

 • Blåsor på armar, ben eller ansikte
 • Sår i ögon, näsa, mun eller hals
 • Fjällande hud

Organskador och toxicitet

Isotretinoin kan skada organ som lever, bukspottkörtel, tarmar och matstrupe. Detta är sällsynt. Symptom som gastrointestinal blödning, att huden blir gulare, diarré, mörk urin eller mycket svår buksmärta är oroande tecken.

Hörselproblem

Det är möjligt, även om det är ovanligt, att detta läkemedel orsakar hörselnedsättning eller tinnitus. Om detta händer är det viktigt att omedelbart kontakta läkare.

Synproblem

Läkemedlet kan orsaka torra ögon, men också en förändring i mängden tårar i ögonen. Ibland orsakar det suddig syn, dubbelsyn eller tunnelsyn. Det kan också vara svårare att se i mörkret.

Isotretinoin mot akne: Allergiska reaktioner

Detta läkemedel kan orsaka måttliga till allvarliga allergiska reaktioner.

Ibland förekommer det utslag, blåmärken på benen eller röda fläckar. Om du har nässelfeber, svullnad i ansiktet eller andningssvårigheter, ta dig omedelbart till akutmottagningen.

Diabetes

Denna biverkning av isotretinoin är också ovanlig. Hos vissa människor orsakar det problem med blodsockret som kan leda till diabetes. Det är mycket viktigt att vara medveten om symptomen och diskutera eventuella frågor med din läkare.

Låg nivå av röda blodkroppar

Detta läkemedel kan minska nivån av röda blodkroppar i blodet och orsaka sjukdomar som anemi. De viktigaste symptomen är svaghet, trötthet, yrsel, blek hud och kalla händer och fötter.

Låga nivåer av vita blodkroppar

Låga nivåer av vita blodkroppar ökar risken för infektioner. Om en person tar medicinen och utvecklar feber eller infektioner oftare, ska de ta upp det med sin läkare. Hur som helst är detta inte vanligt.

Isotretinoin mot akne: psykiska problem

Isotretinoin kan orsaka allvarliga psykiska problem. Det kan leda till depression, självmordstankar och till och med psykos eller att man förlorar kontakten med verkligheten. Om det finns märkbara förändringar i humör eller beteende, bör en läkare konsulteras.

Vi rekommenderar också att du läser den här artikeln: 3 sätt att balansera hjärnkemin och tackla depression

Överväganden innan du tar isotretinoin mot akne

foster
Biverkningarna av isotretinoin inkluderar fosterskador. Därför bör man vidta extrema försiktighetsåtgärder vid användning för kvinnliga patienter i fertil ålder.

Varje person bör informeras i detalj om de möjliga biverkningarna av isotretinoin. I vissa fall kan du behöva underteckna ett formulär för informerat samtycke. Det är viktigt att du berättar för din läkare om andra läkemedel, kosttillskott eller läkemedel du tar regelbundet.

Flera av de allvarligaste effekterna av isotretinoin är relaterade till graviditet. En kvinna som är gravid eller ammar ska inte ta detta läkemedel. Inte heller om hon planerar att bli gravid. Det kan leda till missfall, för tidig födelse eller missbildning hos fostret.

Om en kvinna tar medicinen bör hon vara noga med att använda pålitliga preventivmedel. För män kan den aktiva substansen stanna kvar i sperman, och forskare vet ännu inte om detta har någon effekt i det fall den befruktar en kvinna. Därför bör man iaktta försiktighet i detta avseende.

Ett läkemedel som måste användas med försiktighet

Man bör notera att vissa av biverkningarna orsakade av isotretinoin är reversibla, medan andra inte är det. Ibland behöver patienten bara sluta ta medicinen, medan i andra fall är skadan permanent.

Därför bör detta läkemedel tas med extrem försiktighet. Indikationerna måste följas exakt, de föreskrivna proverna måste utföras och läkaren måste hållas informerad om alla förändringar eller problem som uppstår.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Rubio-García, Leticia, Nancy Pulido-Díaz, and José Luis Jiménez-López. “Isotretinoína y síntomas de depresión en pacientes con acné severo y recurrente.” Revista Médica del Instituto Mexicano del Seguro Social 53.S1 (2015): 54-59.
 • Santos-Pérez, M., et al. “Sospecha de diabetes mellitus por isotretinoína.” Farmacia Hospitalaria 37.4 (2013): 340-342.
 • Aranda Núñez, A. P. (2019). Estudio de la relación del esfuerzo de corte con la presión en aneurismas cerebrales y la predicción del riesgo de ruptura usando herramientas de inteligencia artificial basado en datos morfológicos, fluidodinámicos y estructurales.
 • Ramos, P. P., Argilagos, C. S., & Tejo, I. L. (2020). Uso de isotretinoína en pacientes con acné nódulo-quístico en el Hospital. Revista Cubana de Farmacia, 52(3), 1-15.
 • Gómez-Flores, Minerva, et al. “Declaración de posición conjunta. Uso de isotretinoína en acné común.” Revista Médica del Instituto Mexicano del Seguro Social 49.3 (2011): 281-288.
 • Concha, Elescano, and Ivy Marcela. “Cambios séricos de colesterol y transaminasas en pacientes tratados con isotretinoína Centro Médico Naval 2014-2015.” (2015).
 • Guzman Rojas, Patricia, et al. “Hepatitis autoinmune inducida por isotretionina.” Revista de Gastroenterología del Perú 36.1 (2016): 86-89.
 • Peña, Ruth Beatriz, Ángela Cadavid, and Walter Cardona Maya. “Posible relación entre el uso de isotretinoína y la presencia de globozoospermia.” Revista Cubana de Obstetricia y Ginecología 37.3 (2011): 428-430.
 • Vega Zuñiga, Julio Hugo. “Monitorización laboratorial para el uso de isotretinoina en el tratamiento del Acné.” (2017).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.