Åtta viktiga saker du bör veta om katarakt

Eftersom grå starr inte är kopplat till din ålder är det viktigt att ta hand om dina ögon och göra årliga synundersökningar för att upptäcka möjliga problem i ett tidigt skede. Lär dig mer i den här artikeln!
Åtta viktiga saker du bör veta om katarakt

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

När folk talar om katarakt, eller grå starr, tänker du förmodligen på saker såsom “synproblem” och “äldre människor”. Det är inte överraskande, för man uppskattar att runt hälften av alla som når 80 års ålder kommer att utveckla katarakt.

Men det är inte slutet på historien.

Visste du att man vid 40 års ålder först kan börja märka av symptomen? Vid 60 års ålder börjar synen faktiskt påverkas. Om du närmar dig 40-årsåldern eller har passerat denna milstolpe måste du läsa dagens artikel och lära dig lite mer om katarakt.

1. Katarakt bildas inte över ögat

Det första du måste veta om katarakt är att det inte bildas över ögat. De flesta associerar det med ett tunt lager ovanpå ögats lins.

Sanningen är att det utvecklas inuti ögat, och förvrängningen av synen sker när proteiner som normalt sett trycker ihop linsen bryts ned.

Denna process är helt smärtfri och du kommer inte märka av den förrän månader eller till och med år har passerat, varpå du kommer att behöva kirurgi.

2. Ålder är inte någon riskfaktor

Öga hos barn

Ytterligare något du bör veta om katarakt är att din ålder inte är en avgörande faktor för dess uppkomst. Det må vara sant att det mestadels drabbar äldre, men alla kan utveckla det.

Personer med högst risk är:

  • Individer som genomgått ögonkirurgi
  • Personer som har problem med glaukom
  • Personer som utsätts för solljus utan skydd

Det finns även fall med medfödd katarakt där bebisar föds med det. Det kan bero på en infektion eller utvecklingsproblem kopplade till brist på näringsämnen under graviditeten.

3. Symptom på katarakt

Även om utvecklingen av grå starr är väldigt långsam kan du upptäcka några av symptomen även i ett tidigt skede.

Dessa symptom är:

  • Suddig eller otydlig syn
  • Förlust av periferisyn – alltså att det blir svårare och svårare att se saker som inte är direkt framför dig
  • Problem att skilja mellan färger
  • Dubbelsyn
  • Plötsliga förändringar i styrkan du behöver för dina glasögon

4. Katarakt kan drabba endast ett öga

Något annat du bör komma ihåg om katarakt är att det kan drabba endast ett öga. Det är vanligare att utveckla dubbelsidig katarakt, men vissa drabbas bara i ena ögat.

Det kan hända om du drabbas av trauma i ena ögat. Det är därför det alltid är en bra idé att träffa en ögonläkare när du har gått igenom någon form av incident eller olycka runt ögonen.

Risken är att du inte känner något obehag direkt vid incidenten; det kan ta åratal innan du plötsligt inser att du inte kan se ordentligt.

5. Din syn påverkas på olika sätt

Det är en generell övertygelse att katarakt innebär en oförmåga att se ordentligt. Det finns dock patienter som utvecklar sjukdomen men fortfarande ser perfekt. Den enda skillnaden är att ljus påverkar dem mer än andra människor.

Andra kan ha svårigheter vid lågt ljus eller nattetid, men se helt okej i vanligt ljus.

Katarakt visar sig inte alltid på samma sätt.

6. Kirurgi behövs inte alltid

Ögon i närbild

De som börjar ha problem med katarakt kan klara sig med mindre allvarliga ingrepp. Du kan gå flera år utan att behöva kirurgi och utan att utsätta dig för riskerna som det medför.

Det är viktigt att tala med din läkare och utvärdera om skadan du nu upplever på grund av katarakt påverkar ditt dagliga liv.

Baserat på det kan du ta det bästa beslutet. Du kanske kommer underfund med att läkemedel och regelbundna besök hos läkaren räcker.

7. Kataraktoperationer är vanliga och säkra

Det är normalt att känna viss panik eller rädsla när läkaren berättar att du har grå starr och att den bästa behandlingen involverar kirurgi. Om så är fallet med dig och du har tvivel ska du veta att det är en av de vanligaste och säkraste procedurerna som finns.

Andelen framgångsrika operationer är 96%, vilket visar att det är ett av de säkraste medicinska ingreppen. Operationen kräver bara lokalbedövning och ett litet snitt, inga stygn.

Kirurgen kommer ta bort den naturliga linsen från ögat, rensa bort ansamlat skräp och implantera en ny lins. Proceduren tar 15-20 minuter och du kommer att vara hemma inom loppet av några timmar.

Efter operationen måste du bära ögonskydd och kan inte springa eller utföra speciellt fysiska aktiviteter på ett par veckor.

Du kommer märka att din syn blir tydligare redan dagen efter operationen, och under de kommande fyra veckorna kommer du helt att återfå din normala syn. 

8. Det bästa sättet att förebygga katarakt är att besöka en ögonläkare

Undersökning av ögon för att upptäcka katarakt

Du bör besöka ögonläkaren minst en gång per år för att förebygga uppkomsten av katarakt och andra åkommor i ögonen.

Under besöket kan du nämna om du märkt av några av symptomen vi listat ovan. Läkaren kommer berätta om du har ett specifikt problem eller om det faktiskt är tecken på grå starr, och därefter föreslå åtgärder.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Rodriguez Rivero, Darlen, Martín Perera, Yoanner, Pérez Candelaria, Eneida de la Caridad, Veitía Rovirosa, Zucell Ana, Méndez Duque de Estrada, Ana María, & Vidal Castillo, Malvys. (2013). Nuevas tecnologías en cirugía de catarata por facoemulsificación. Revista Cubana de Oftalmología26(1), 157-169.
  • Apple DJ, Ram J, Foster A, Peng Q. Elimination of cataract blindness: a global perspective entering the new millenium. Survey Ophthalmology. 2000;45 (Suppl 1):51-196.
  • Agarwal A, Agarwal S, Agarwal AM. Transición de facoemulsificación estándar a faco bimanual. En: Boyd BF, editor. Nuevas técnicas en cirugía de catarata. Panamá: Highlights of Ophthalmology; 2005. p. 85-96.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.