4 saker du aldrig ska säga till din läkare

Glöm inte att din läkare är en specialist inom medicin och vet vilka steg som krävs för att diagnostisera ett problem.
4 saker du aldrig ska säga till din läkare

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Kanske är du en av de som letar upp dina symptom på internet? Sedan föreställer du dig allt du vill berätta för din läkare. Har du glömt hur många år läkare studerar för att ta sin examen? Av respekt finns det vissa saker du inte borde säga till din läkare. Du vill inte förnärma dessa kapabla människor som dedikerat sina liv åt att rädda andras.

Din läkare är också människa

Innan du träffar din läkare är det enda du ska göra att boka tid. Oroa dig inte över att använda tekniska ord; din läkare kommer att förstå vad du säger. Kom ihåg att också han eller hon är en människa. Det finns vissa som oroar sig över att slösa både sin egen och sin läkares tid, speciellt om de tror att det är något de kan diagnostisera själva.

Bland de saker du förmodligen inte ska säga till din läkare hittar vi följande:

1. “Jag är säker på att det är…”

doktor-google-ska-inte-diagnosera-dig

Vi lever i en teknologisk tidsålder. Det gör det lättare för oss att forska själva. När vi har ont i huvudet springer vi till doktor Google. Med bara ett klick tror vi att vi vet allt. När en närstående tvingar oss att gå till en specialist använder vi ofta frasen ovan.

Du tror att du vet allt, och kanske tror du inte att läkaren kommer att kunna hjälpa dig.  I så fall är det möjligt att du inte kommer att bli frisk. Läkare har studerat mycket för att få sin titel. De är erfarna. Om du säger att du kollade upp symptomen på internet känner de att du inte litar på deras professionalism.

Det finns många medicinska artiklar skrivna av läkare. Personliga möten ger dock alltid bättre resultat. Dessvärre självdiagnostiserar sig många människor innan de söker ett medicinskt utlåtande. Det skulle inte vara ett problem om det inte vore för att dessa diagnoser vanligtvis är fel. Näsblod betyder till exempel inte alltid att du har en allergi. Det kan ha flera olika anledningar.

Det är viktigt att lita på en läkare för att komma fram till en medicinsk diagnos.

2. “Det är ett resultat av stress”

Medicinskt har man bevisat att stress kan ge upphov till sjukdomar. Cancer och hjärtproblem är ett exempel på det. Men du kan inte skylla dina symptom på det.

En huvudvärk är till exempel inte bara på grund av stress. När du känner smärta i pannan ska du tala med din läkare. Det är ett tecken på att något håller på att hända med din hälsa. Din kropp skickar ett budskap till dig. Om ditt problem är stress kommer din läkare inte tveka att ordinera livsstilsförändringar du måste följa.

3. “Jag tycker det här är ett slöseri med tid”

Det är normalt att folk oroar sig över att ödsla tid när de träffar sin läkare. Att vänta tålmodigt är nästan omöjligt när det finns jobb att göra. Det finns en annan ursäkt för att inte besöka läkaren och ödsla tid: du tror att diagnosen du kommer få är samma som du redan tror att du har.

Bland moderna yrken är läkare det som kräver mest utbildning. De träffar många patienter som bara klagar och inte lyssnar på deras professionella råd. Trots det håller de koll på din hälsa. De oroar sig för sina patienter. De är mer tålmodiga än de som kommer till dem för råd.

Vissa gör sina sjukdomar värre genom att inte följa läkarens rekommendationer.

Men vi har aldrig hört en läkare säga “det här är ett slöseri med tid.” Istället träffar de patienter igen som om det vore första gången. Tro inte att du har slösat tid genom att gå på en konsultation. Det är inte dåligt att kolla upp saker. Om du känner att något är fel ska du få det undersökt.

Hjärtspecialisten Suzanna Steinbaum – chef på avdelningen för kvinnlig hjärthälsa vid Lenox Hill, New York – säger följande: “Det är bättre att åka till akuten med bröstsmärta (eller bara en känsla av att något är fel) och åka hem med medicin för halsbränna än att stanna hemma och riskera en hjärtattack.”

4. “Är du säker på att du är en läkare?”

patient-hos-doktor

Denna fras är väldigt irriterande för alla specialister. Som vi sa, läkare är människor. De är inte robotar. De har känslor precis som alla andra. Du måste vara försiktig med hur du uttrycker dig inför dem. Behandla dem med samma respekt du själv vill ha.

Lyssna uppmärksamt på vad läkaren säger. Det kan vara så att du genom att inte tro att de är experter på vad de gör inte lyssnar på allt de säger. Om du inte förstår allt ska du ändå prata med dem på ett civiliserat sätt. Du behöver inte kränka dem. Det gäller även om läkaren inte riktigt vill lyssna på dig. I så fall är det bättre att gå till en annan läkare.

Var medveten om vad du säger

Du är mästaren över det du döljer, men du är slav under det du säger. När orden har lämnat din mun kan du inte kontrollera hur de påverkar andra människor. Det behövs inte mycket för att såra till och med dessa proffs. Tänk på vad du säger och bibehåll en bra relation till din läkare.

Huvudbild från © wikiHow.com


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.