Att ta allt personligt och alltid bli kränkt

Om du lever livet med att alltid bli kränkt så åsamkar du dig själv skada. Lär dig att vara flexibel som bambu och bara följa med i flödet för att inte bli överväldigad.
Att ta allt personligt och alltid bli kränkt
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 23 januari, 2023

Känner du någon person som går genom livet och konstant blir kränkt av allt? Istället för att leva sitt liv i harmoni och respekt för andra väljer han att “backa in sig själva i ett hörn” nästan varje gång.

Är det så att världen är emot honom? Nej. Det som händer är att det i den subtila, komplexa världen av känslor och personligheter finns individer som gjort det till en vana att konstant bli kränkta. Istället för att se dessa individer som problem som borde undvikas är det bättre att försöka förstå vad som händer inom dem.

Hyperkänsligheten, den låga självkänslan och bristen på psykologiska resurser skapar stela tankemönster. Alla ord, handlingar eller gester tolkas som ett övertramp. Det är här problemets essens ligger. Detta lägre jag ser problem där det inte finns några och fördomar som inte existerar.

Vissa ser stormar när solen skiner. Låt oss ta en närmare titt på detta ämne.

Kränkt 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan

“Jag kan inte ens prata med dig” och “Du blir kränkt av allt”.

Om du har hört dessa kommentarer någon gång fick de dig förmodligen att må dåligt. Orden bär dock på viss sanning.

Om de omkring oss har problem att interagera med oss är det för att något inte står rätt till. Om de är obekväma eller om det ofta uppstår problem med felkommunikation är det viktigt att förstå varför.

 • Istället för att tro att “alla hatar mig” ska du försöka ta en stund att djupt reflektera över situationen.
 • Skala bort lagren på den lök som omger dig för att veta vad som finns inuti.

Nedan går vi igenom vad som försiggår inuti någon som konstant tar allt personligt och känner sig kränkt.

huvudet bland molnen

Det är dina förväntningar, inte andra människor, som kränker dig

Kanske hade du höga förväntningar som inte stämde överens med verkligheten? På ett sätt har vi alla en uppfattning om hur vi tycker att andra borde agera, hur de borde behandla oss och hur de borde reagera på saker.

Först och främst vill vi påpeka att följande metoder inte riktigt täcker alla situationer. Låt oss se varför.

 • Det enda du behöver veta är hur du vill att andra ska behandla dig. Du förtjänar respekt och måste kräva det. Alla har detta behov.
 • Vad andra gör är inte ditt ansvar. Alla är fria att välja vad de vill höra och agera som de vill, så länge det finns ömsesidig respekt.
 • Om du blir för besatt över hur din partner agerar eller vad dina vänner gör kan det bara sluta illa för dig.

För att uppnå inre balans ska du tänka på följande: förvänta dig inte något från någon annan och sätt bara förväntningar på dig själv.

Världen är inte emot dig: det är du som måste harmonisera med världen.

De som lever sina liv med att bli konstant kränkta kan jämföras med en trädstam. För att förstå kan du föreställa dig följande:

 • Tänk dig att du är ett träd bredvid ett hav. Vattnet kommer och går. Ibland är vinden varsam och ibland är den intensiv. Vissa dagar smeker havet dig, och vissa dagar hamrar det dig med en storm.
 • Om du verkligen är ett stabilt och starkt träd kommer havet, vågorna och vinden välta dig. I detta scenario representerar trädets styrka och stelhet din envishet, som kan våra destruktiv för dig.
 • Men om du är som en bördig bambustam kommer du svaja med vinden, och inte ens den starkaste av stormar kommer kunna välta dig. Det är för att du anpassar dig, inte för att du står som en vägg, som du kan klara av slaget.
bambu

Att gå genom livet och konstant bli kränkt skadar dig själv mest av allt.

 • Sådana som enkelt blir kränkta skapar misstro.
 • Om du konstant går runt och blir kränkt slutar dina närstående må bra i din närhet och börjar undvika dig.
 • Om du blir kränkt när de erbjuder vänliga ord skapar du bara avstånd mellan er.

Älska dig själv lite mer och stoppa oljudet från tvångsmässiga tankar

Världen hatar dig inte. Ingen är emot dig. Leta inte efter saker att bli kränkt över när det inte finns några och sök inte efter ont uppsåt när det inte finns.

 • De som inte älskar sig själva blir krävande mot andra. De väntar framförallt på att andra ska erbjuda dem vad de inte erbjuder andra: kärlek, respekt och uppskattning.
 • Om vi inte börjar jobba med oss själva på insidan kommer våra mörkaste djup till ytan, tills hela vår verklighet blir ett helvete.
Kränkt kvinna

Det är helt enkelt inte värt det. Säg nej till onödigt lidande och häll inte bensin på elden. Börja läka dina sår och ge dig själv den kärlek du behöver.

Endast när någon älskar sig själv tillräckligt kan världen bli en bättre plats.

Spara


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.