Saker du aldrig bör säga till den som lider av depression

Ifrågasätt aldrig en deprimerad människas känslor. Framställ inte heller deras smärtor som småaktiga. Du kan aldrig veta vad hen går igenom i stunden.
Saker du aldrig bör säga till den som lider av depression

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det kan vara svårt att stötta den som lider av depression. Ibland kan det verka lockande att distansera sig själv från den drabbade, för att slippa riskera att förvärra situationen.

Men gör inte det. Din vän eller släkting behöver din hjälp mer än någonsin.

Kom dock ihåg att även om du menar väl kan även de mest oskyldiga av meningar vara stötande för den som är deprimerad. Ord kan få en annan betydelse i deras huvud och det sista den som lider av depression behöver är att känna sig missförstådd.

Saker du aldrig bör säga till den som lider av depression:

“Varför kan du inte bara vara lycklig?”

Depression gör att personen får en förvriden världssyn, och lägger ett dystert och negativt hölje över alla livets hörn och kanter. Att prata om lycka kan vara nästan skräckinjagande för den lidande och får honom eller henne att känna sig ännu mer hopplös om en lycklig framtid redan verkar fjärran nog.

Det finns ingen superkur mot depression och att insistera på eller förvänta sig att den olycklige bör förändra sig så abrupt kan stärka känslorna av misslyckande och vemod när de inte kan leva upp till den verklighetsbilden.

“Det finns medicin och terapi för den som lider av depression”

Det finns saker man inte bör säga till den som lider av depression

Vissa är rädda att be om hjälp på grund av det stigma som finns kring psykisk sjukdom. De kanske inte vill visa hur de verkligen känner eftersom vi lever i en kultur där endast de högproduktiva värderas högt.

Medicin kan vara en stor orsak till stress på grund av fördomar och bekymmer kring beroenden och sidoeffekter. Allt detta kombinerat kan skrämma den drabbade från att försöka sig på lösningen. Den deprimerade kan känna en djup rädsla att “förlora” sig själv och sina tankar i ett slags artificiellt rus.

Det är okej att nämna medicin och terapi som en alternativ väg, men tvinga aldrig någon att följa just den vägen.

Oftast behöver man bara lite tid innan man är villig att ta det beslutet på egen hand.

“Försök att se förbi det”

Folk som aldrig har varit deprimerade känner inte igen den typ av fysisk och psykologisk utmattning som medföljer sjukdomen. Depressionen har en tendens att rentav suga musten ur en människa.

Du kanske menar väl när du säger till den lidande att hen helt enkelt borde resa sig upp och sysselsätta sig för att distrahera sig själv från svårigheten. Gå ut på stan, åka på en resa, försök slappna av och ha det kul.

Även om det är förståeligt att dessa tankar kan slå den som inte lidit av depression kan ord som dessa förvärra den deprimerades förtvivlan. Ingen vill kunna se förbi och överkomma dessa känslor mer än de vill – de vet bara inte hur de ska göra det.

Deras humör, tankar och beteende är helt bortom deras kontroll. I fall av extrem depression bör detta betonas tiofalt.

“Det är inte så illa, det finns folk som har det värre än du”

En deprimerads humör, tankar och beteende är helt bortom deras kontroll.

Ingen vill jämföras med svältande barn i krigszoner eller folk med ena foten i graven som har livshotande sjukdomar. Varför skulle du tvinga en deprimerad person att tänka på sådant? Tror du verkligen att det får dem att må bättre?

Den som lider av depression har ofta tankar som blir psykotiska eller villfarande. När du insisterar på att använda dem som ett exempel mot andras liv får du dem bara att må sämre.

Även om du menar väl så åstadkommer du inte någonting om du säger detta till någon som lider av depression.

“Du kommer må bättre imorgon”

Depression är inte den typ av psykisk sjukdom som går över på en natt. Denna typ av förväntan sårar bara den olycklige ännu mer. Bara människor som själva har upplevt depression kan förstå hur djup smärtan, lidandet och hopplösheten kan vara.

Med rätt medicin och rätt bemötande är det möjligt att besegra depressionen, men det tar sin tid. Att säga att saker och ting blir bättre gör bara den deprimerade ännu mer obekväm och en starkare känsla av att vara paralyserad.

“Det här är ditt fel”

Vi människor har relaterat depression till synd i flera århundraden

Folk kan vara väldigt dömande mot deprimerade, vilket är ett allvarligt misstag eftersom du bara kan använda dina egna känsloerfarenheter i dina försök att förstå vad som försiggår i den drabbades huvud. Du kan omöjligen ha hela bilden framför dig.

Vi människor har relaterat depression till synd i flera århundraden.

Länge trodde man att denna psykiska sjukdom var ett straff för den som bröt mot guds ord. Än idag finns det människor som i konversationen om depression vill koppla problemet till synd och straff.

Denna attityd har otroligt negativa konsekvenser och förvärrar bara det känsloträsk som den deprimerade befinner sig i.

“Var inte så negativ”

Det är svårt att befinna sig i närheten av någon som är deprimerad. Deras låga energi och ledsamma humör kan vara smittsamt, och många flyr därför scenen rent instinktivt. Ibland kan det gå så långt att man öppet konfronterar den deprimerade om hur smittsam deras ledsamhet kan vara.

Ja, visst är det så att deras humör kan dra ner ditt. Men att säga det till den drabbade får hen att känna sig ännu mer ensam och försakad. Det är att stärka deras negativa känslor.

Det bästa sättet du kan hjälpa är genom att vara stöttande och göra allt du kan för att ge den drabbade de resurser hen behöver för att bemöta sina problem.

Depression är ett allvarligt problem

Depression är inte bara psykologiskt och det finns inte någon mirakelmedicin eller kur som kan få bort det. Ibland kan en människa bli deprimerad utan någon som helst uppenbar anledning.

I slutändan är depression att inte längre se någon mening med livet, på grund av en mängd olika möjliga faktorer. Det kan handla om familjeproblem, dödsfall bland nära och kära, misslyckanden på jobbet eller i studierna med mera.

Men, det är viktigt att du vet att depression innebär en enorm svårighet för den lidande att bemöta även de minsta delarna av vardagen. Tänk på det när du nästa gång hör någon säga dessa saker till någon som är ledsen, eller värre.

Nu vet du att du inte hjälper den som lider av depression genom att säga dessa saker.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.