7 övningar för att minska dina dubbelhakor

Om du inte vill genomgå kirurgi för att ta hand om dubbelhakan kan du minska den naturligt med hjälp av övningar som stärker musklerna i nacken och ansiktet.
7 övningar för att minska dina dubbelhakor

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Idag ska vi tala om dubbelhakan. Det må vara ett relativt litet område av kroppen, men en ansamling av fett i regionen kan tyda på en högre risk för att utveckla kardiometabola sjukdomar (hjärt-kärlsjukdomar). Lyckligtvis finns det en lösning som inte involverar någon form av kirurgi, med vilken du kan minska dina dubbelhakor.

Det finns många kirurgiska behandlingar och injektioner för att behandla detta problem, men forskning tyder på att de kan vara väldigt skadliga.

Om du är överviktig bör du gå ned några kilon och prova några övningar som stärker musklerna i nacken och ansiktet. Nedan ska vi visa en rutin för att minska dina dubbelhakor.

Tungpress

Först bör du sitta med ryggen helt rak och axlarna avslappnade. Sträck sedan på halsen (vrid huvudet uppåt som om du tittar i taket). I denna position trycker du tungan mot gommen medan du böjer huvudet (försöker nudda bröstet med hakan). Gör detta samtidigt som du pressar tungan mot gommen. Slappna sedan av med tungan och återgå till startpositionen. Gör 20 repetitioner av denna övning varje dag.

Puta och vrid

Pussmun

Denna övning kan göras sittande eller stående. Puta med läpparna så mycket du kan (gör en ordentlig pussmun samtidigt som du spänner halsen). Medan du spänner halsen för du ned hakan mot bröstet.

Gör denna övning utan att böja på ryggen eller rycka på axlarna. Avsluta genom att återgå till startpositionen. Gör runt 20 repetitioner per dag.

O:et

Precis som med de tidigare övningarna bör denna göras med ryggen rak och axlarna avslappnade. Sträck halsen bakåt och forma läpparna som ett “O”. Håll läpparna i denna position medan du håller halsen utsträckt i runt 20 sekunder. Återgå till startpositionen och gör tio repetitioner om dagen av denna övning.

Kyss taket – en övning för att minska dina dubbelhakor

Denna gång måste du stå upp med axlarna helt avslappnade. I denna position sträcker du på halsen (vrid huvudet uppåt och titta i taket). Puta nu med läpparna som om du försökte kyssa taket. Prova att sträcka på läpparna så långt det går samtidigt som du känner musklerna i hals och haka hårdna.

Försök att hålla läpparna i denna position i minst fem sekunder och återgå sedan till startpositionen. Gör runt 15 repetitioner av denna övning om dagen om du vill börja bli av med din dubbelhaka.

Halsrotationer

Halsrotationer

Halsrotationer kan göras sittande eller stående. Försök att räta ut ryggraden så mycket som möjligt och flytta sedan hakan från en axel till den andra. Gör en halvcirkel när du rör dig från axel till axel och passerar bröstet. Axlarna bör vara avslappnade hela tiden. Gör tio repetitioner dagligen.

Till sidorna

Sittande på golvet placerar du en hand på golvet som stöd runt 15 cm från din höft. Med vänstra handen ovanpå ditt huvud vilar du sedan höger öra mot axeln samtidigt som du pressar lätt med handen. Håll denna position i tio sekunder innan du byter sida. Genomför tre repetitioner av denna övning om dagen.

Vokalleken

vokalövning

Börja i stående position med ryggraden helt rak. Börja repetera vokalerna långsamt och tydligt med munnen vidöppen. Denna övning bör upprepas så ofta som möjligt för att minska dina dubbelhakor.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Shamban AT. Noninvasive Submental Fat Compartment Treatment. Plast Reconstr Surg Glob Open. 2016;4(12 Suppl Anatomy and Safety in Cosmetic Medicine: Cosmetic Bootcamp):e1155. Published 2016 Dec 14. doi:10.1097/GOX.0000000000001155
  • D’souza R, Kini A, D’souza H, Shetty N, Shetty O. Enhancing facial aesthetics with muscle retraining exercises-a review. J Clin Diagn Res. 2014;8(8):ZE09–ZE11. doi:10.7860/JCDR/2014/9792.4753

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.