6 tips för att bli av med dubbelhakan

6 tips för att bli av med dubbelhakan
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Dubbelhaka är ett problem som drabbar många kvinnor, varav en del inte ens är överviktiga, men som vill bli av med fett som ackumuleras i den nedre delen av käken av estetiska skäl. Här nedan ska vi ge dig några enkla övningar och naturliga tips som, om du följer dem varje dag under en period, naturligt hjälper dig att bli av med dubbelhakan.

Vad är en dubbelhaka?

En dubbelhaka är ett tjockt lager av fett som hänger under hakan och kan variera i storlek samt uppstå av flera olika anledningar: fetma, slapp vävnad, ålder, mm. Om din dubbelhaka är ett resultat av generna du ärvt från dina föräldrar eller far/morföräldrar ska du inte förlora hoppet. Börja med dessa övningar så snart som möjligt och utför dem konsekvent.

Halsrörelser

De enklaste övningarna för att bli av med dubbelhakan, och de som också bidrar till att lindra eventuella smärtor i halsområdet, är följande:

  • Sitt ner eller stå upp, titta uppåt, lyft hakan, och när du når din gräns, snörper du på dina läppar och behåller denna position i några sekunder. Du kommer att märka hur det sträcker hela halsen.
  • Rör försiktigt huvudet åt sidan, håll det där för en stund, och sedan rör du det till andra sidan.

Bollövning

Placera en tennisboll under hakan och håll den där genom att trycka den mot bröstet. Tryck och släpp upprepade gånger. Som ett resultat kommer du bli starkare i det område där du upplever slapphet.

Bli av med dubbelhakan genom att tugga tuggummi

Att tugga tuggummi är en intressant och enkel övning för att bli av med dubbelhakan, och den bidrar också till att stärka musklerna. Du kan vänja dig vid att göra det ett par gånger om dagen. Försök att röra på området en hel del och öppna till och med munnen emellanåt. Gör det helst när du är ensam, och undvik att använda tuggummi med socker för att inte riskera övervikt och tandproblem.

Tuggummi har till och med visat sig kunna öka koncentrationen.

Se över din kost

Dubbelhakor är starkt relaterade till fetma. Om du har överflödigt fett på kroppen rekommenderar vi att du, förutom att göra dessa övningar, också skaffar dig en hälsosam och balanserad kost.

Du ska inte gå utan fett eftersom det också är viktigt i din kost, men du bör undvika de fetter som är skadliga (som de du hittar i friterad mat, bakverk, pålägg, mm.) och istället satsa på de gynnsamma (som finns i kallpressade oljor, avokado, nötter, fisk, äggula, mm.).

Du bör också undvika plötsliga förändringar i vikt, vilket orsakar ansamling av fett i de områden du minst vill ha det och bidrar till slapphet i dina vävnader.

Oljor i flaskor


Tona halsen

Slapphet är ett viktigt problem att bekämpa för att bli av med dubbelhakan. Övningarna hjälper dig att tona detta område, men du får inte heller glömma att alltid återfukta halsen med samma mjukgörande kräm som du använder i ansiktet.

En gång i veckan bör du också exfoliera med en naturlig produkt för att eliminera överskott av döda celler och främja hudens förnyelse. Du kan göra en hemgjord exfoliant med ingredienser som alla har hemma, vilket är än mer naturligt och dessutom ekonomiskt.

Massage i ansiktet


Undvik alltför mycket sol

Slutligen bör du undvika en annan orsak till din dubbelhaka, och det är skadorna från kontinuerlig och överdriven exponering för solens strålar.

För mycket exponering, framförallt i flera timmar då solen står som högst på himlen, orsakar nedbrytning av kollagen och elastin, vilket påskyndar hudens åldrande och leder till förlust i fasthet. Undvik alltid solexponering mitt på dagen, använd en skyddande kräm och drick mycket vatten under loppet av hela dagen. Du kanske inte kan visa upp en perfekt solbränna, men din hud blir friskare.

Foton av WildBeauty, cottonseedoil och Tina:O).

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.