3 sätt att minska dubbelhakan och tona halsen

Efter 30 års ålder brukar ofta en dubbelhaka uppkomma, och denna kan vara ett resultat av hormonrubbningar. Men med en lämplig kost och några enkla övningar är det möjligt att minska den.
3 sätt att minska dubbelhakan och tona halsen
Carlos Fabián Avila

Granskad och godkänd av läkare Carlos Fabián Avila.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

En dubbelhaka innebär en ackumulering av fettvävnad under hakan och anses av många vara ett estetiskt problem. Denna “åkomma” påverkar både män och kvinnor, speciellt i takt med att vi åldras. I den här artikeln delar vi med oss av tre tips på hur du kan minska dubbelhakan.

Varför uppkommer dubbelhakor? Denna lokaliserade fettansamling beror oftast på ett problem med övervikt och fetma, men relaterar även till dåliga vanor som en stillasittande livsstil, tobakskonsumtion och dålig kosthållning, samt till genetik, hormonella obalanser och åldrande.

Fram tills att en person fyller mellan 28 till 30 år ligger hormonpåverkan på relativt låg nivå. Men när du går över 30-strecket börjar de hormonella faktorerna att ändras, och det är något som påverkar både mäns och kvinnors kroppsfett.

Du kan då börja få problem med lokaliserat fett; inte bara i form av en dubbelhaka, utan även fett på magen, benen och ryggen med mera.

Hur kan du minska dubbelhakan och tona halsen?

Som med varje del på kroppen där det finns lokaliserat fett är det svårt att få bort dubbelhakan, och det krävs ordentligt med ansträngningar.

Många har tidigare lidit av övervikt och fetma och har gått ner många kilon tack vare dieter och träning. De glömmer dock ofta att arbeta med att minska dubbelhakan och tona halsen, vilket kan resultera i att denna del av kroppen ser betydligt tjockare ut än resten.

Hur kan du då göra för att minska dubbelhakan och tona halsen?

Motverka vätskeretention

Vätskeretention

Alkoholkonsumtion, socker och ett överskott av salt kan relateras till uppkomsten av en dubbelhaka. Dessa ingredienser ökar mängden fettvävnad i kroppen och orsakar även vätskeretention så att halsen ser inflammerad ut.

Det är mycket viktigt att du undviker att konsumera dessa produkter och istället väljer att dricka mycket vatten. Om du får vätskebrist är det mer troligt att du drabbas av vätskeretention och att du samlar på dig ofördelaktiga ämnen i kroppen.

Förebygg matintolerans

Personer som lider av matintolerans, som exempelvis glutenallergi, löper en större risk att drabbas av dubbelhaka i framtiden. Det är ett tecken på att det finns ett problem med matsmältningssystemet.

Det är oklart vad som orsakar denna inflammation, men studier har visat att magens gaser kan ha något att göra med det.

Övningar för att minska dubbelhakan och tona halsen

Minska dubbelhakan och tona halsen

Utöver att tänka på det som vi hittills har tagit upp finns det ett annat effektivt sätt att minska dubbelhakan och tona halsen. Du kan till exempel utföra några övningar hemma. Dessa övningar är perfekta för att du inte ska behöva ta till extremåtgärder som kirurgi för att få bort fettet under hakan.

  • Börja med att röra huvuden från den ena till den andra sidan, och håll denna position i några sekunder.
  • Lägg dig ner på rygg och låt musklerna i halsen slappna av. Försök sedan att röra huvudet så att det rör vid bröstet. Gör detta i en serie om 10 repetitioner, och öva dig fram tills du kan göra 50.
  • För den sista övningen sätter du dig i en stol med ryggen rak. Böj därefter huvudet uppåt tills att du tittar upp i taket och sänk sedan huvudet igen. Gör flera repetitioner av detta och vila sedan.

För att du ska kunna uppnå bra resultat är det viktigt att du är konsekvent med dina övningar och att du har mycket tålamod. Resultaten är inte omedelbara, men om du är disciplinerad kommer du att uppnå ditt mål.

Om du dock har en väldigt stor dubbelhaka kan det vara lämpligt att konsultera en specialist.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Konda, D., y Thappa, DM. (2013). “Mesoterapia: ¿Qué hay de nuevo?”, Indian Journal of Dermatology, Venereology, and Leprology, 79 (1): 127-134.
  • Mataix Verdú, J. (2008). Fisiología de la hidratación y nutrición hídrica. Madrid: Coca-Cola España.
  • National Institute of Diabetes and Digestive and Kidness Diseases. (2012). Better Health and You. Tips for Adults. Bethesda (MA): NIDDK.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.