De 3 mest effektiva dieterna för att gå ner i vikt

För att tappa vikt måste du förbereda dig mentalt och förstå att en hälsosam och effektiv diet inte har omedelbara resultat – det tar tid.
De 3 mest effektiva dieterna för att gå ner i vikt
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Det finns inga mirakeldieter, och att prova på en diet som framställs som sådan kan utöver att vara skadlig för din hälsa också leda till jojo-effekten för de flesta. I dagens artikel kommer vi beskriva tre av de mest effektiva dieterna för att gå ner i vikt, som låter dig gå ner flertalet kilon samtidigt som du bibehåller en hälsosam, balanserad och progressiv kostvana – utan att lida.

Dieterna för att gå ner i vikt som faktiskt fungerar

För att en diet ska vara hälsosam och effektiv kan du glömma svält, uppoffringar, besatthet av kalorier, fettfria livsmedel och liknande. Du måste även släppa myten om att du kan se fantastiska resultat på bara några dagar.

Dieter för att gå ner i vikt som faktiskt fungerar är progressiva, främjar gradvis nedgång samtidigt som du känner dig mer levande och åtnjuter både bättre hälsa såväl som humör. Du slimmar även ner dig på ett mer proportionerligt sätt.

Dieter-som-funkar

Nyckeln till dieterna för att tappa vikt är sättet du äter. Vi erbjuder dig olika val som låter dig se små förbättringar på bara några dagar. Med tålamod och ihärdighet kommer de så småningom att hjälpa dig nå din idealvikt, och stanna där, utan att du behöver offra allt du gillar att äta.

1. Lågkolhydratdieten

Många näringsexperter rekommenderar att man minskar ner på kolhydraterna eftersom dessa är en energikälla som omvandlas till fettansamlingar i kroppen om de inte används. Vidare äter vi idag för mycket kolhydrater som är raffinerade och ofta av dålig kvalitet.

Denna diet plockar helt bort vitt mjöl och livsmedel som tillverkas av det (bröd, pasta, kakor, mm.). Du blir även vara tvungen att undvika fullkornsmat eftersom den ofta är framtagen med vitt mjöl och tillsatt kli, vilket ytterligare bidrar till din viktuppgång.

Du kan dock fortfarande äta små mängder fullkornsmat:

Du kan äta små portioner av dessa till frukost och lunch, men aldrig middag. Istället ska du öka intaget av protein och fett, även om det kan låta överraskande. Välj alltid naturliga, icke-bearbetade produkter av hög kvalitet och som är lättsmälta.

För protein kan du prova:

 • Vitt kött, helst ekologiskt
 • Fisk
 • Ost
 • Ägg
 • Grönsaker
 • Nötter (bara en näve om dagen) och frön

När det kommer till fett kan du inkludera:

 • Vegetabiliska oljor såsom oliv-, linfrö-, kokos-, vetegrodds- och sesamolja
 • Avokado
 • Nötter (återigen: bara en näve om dagen) och frön

2. Den försiktiga middagsdieten

Hälsosamma val

Denna diet inkluderar balanserade måltider under dagen, men lägger stort fokus på din middag eftersom denna sista måltid på dagen är den stora orsaken till övervikt.

Under dagen bör du äta med måtta utan att missbruka specifika livsmedel eller måltider, samt äta små mellanmål. Försök dock att vara strikt med följande:

 • Ät alltid middag innan klockan 20:00. Om du blir hungrig efter det kan du prova att dricka te eller äta ett äpple innan läggdags.
 • Din middag bör alltid bestå av en grönsaksrätt (sallad, grillade grönsaker, soppa eller gazpacho) och en lätt portion protein (fisk, magert kött eller ägg) som är grillad eller ugnsbakad. Till dessert kan du prova bakade äpplen eller päron.

Om du följer detta enkla mönster kommer du snart märka att du gradvis tappar vikt, eftersom din kropp tenderar att göra sig av med mer gifter under natten. Detta händer inte om du spenderar hela natten med att smälta mat som du åt för mycket av till middag.

3. Portionskontroll

De bästa dieterna för att tappa vikt

Den sista av våra dieter för att tappa vikt baseras på det enkla faktum att om du äter för mycket går du upp i vikt. Du kan fortfarande unna dig av det goda, så länge du gör det med måtta och vid rätt tid på dagen. I de flesta fall är den här dieten en utmaning för människor som äter tvångsmässigt eller när de är ängsliga. Den lämpar sig dock väl för de som kan kontrollera mängderna de konsumerar.

Du kan åtnjuta upp till fem måltider om dagen, men det är viktigt att du aldrig äter till den punkt när du känner dig mätt. Sluta äta medan du fortfarande känner som om du skulle kunna äta något mer, såsom en dessert, innan du blir nöjd.

Ett sätt att undvika suget att överäta är att dricka ett te som underlättar matsmältningen, vilket ger dig en större mättnadskänsla. När du till en början försöker vänja dig vid denna diet ska du endast lägga upp så mycket du ska äta på tallriken, för om du har gjort det till din portion stoppar det dig från att hämta mer.

Det är viktigt att du förstår att mat inte är mer än ett sätt att lindra hunger. När du tuggar maten ordentligt lär du dig att kroppen inte behöver otroliga mängder mat och att du dessutom får bättre matsmältning och näringsupptag på det sättet.

Detta är några av de bästa dieterna för att tappa vikt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.