Vaknar du med en bitter smak i munnen?

Vaknar du med en bitter smak i munnen?

Senaste uppdateringen: 02 oktober, 2018

Det har kanske hänt dig någon gång: du vaknar upp på morgonen med en syrlig eller bitter smak i munnen. Varför händer det? Det är vanligare än du kanske tror. Fastän det inte är allvarligt kan det ibland indikera att något i din kropp säger ifrån. Kanske på grund av en dålig kost eller en samling bakterier.Vi kommer förklara så du behöver inte oroa dig.

Sanningen är att de flesta av oss vaknar upp med en konstig smak i munnen. Din tunga samlar på sig en hel del bakterier under natten vilket orsakar dålig andedräkt. Speciellt obehagligt blir det när du vaknar upp vid sidan av din partner. Det är normalt, men doktorer säger att det ibland kan hända för att du har någon slags sjukdom. Så det är värt att ta reda på varför.

Orsaker till dålig morgonandedräkt

dålig andedräkt och bitter smak

Bakterier

Denna syrliga och bittra smak är vanligtvis producerad av anaerobiska bakterier. De ligger bakom tungan och utsöndrar små mängder svavel. Om du inte känner av det under dagen är det för att din saliv får dem att försvinna och förstör dem. Men på natten reduceras salivproduktionen drastiskt och dessa bakterier förblir på tungan. Detta ger dig sedan den obehagliga smaken. Det är något som händer alla.

Bihåleinflammation

Om du lider av bihåleinflammation kan det leda till en lite konstig effekt. Ditt snor är då mer känsligt och kan därför börja droppa. Snor är rikt på proteiner och är bra mat för bakterien vi nämnde förut. De multipliceras då och kommer fram och som resultat fortsätter de att producera ännu mer svavel vilket leder till en dålig smak i munnen.

Matstrupen

Du kanske lider av syra i matstrupen, som kan vara inflammerad. Matsmältningen saktar ner och mat blir svårare att smälta. Denna syra livnär bakterierna på din tunga, och därför blir smaken speciellt syrlig.

Leverproblem

Du vet redan att levern ser till att rensa din kropp från gifter, skadliga och giftiga ämnen, samt utför andra speciella uppgifter när det kommer till enzymer. Men det kan hända plötsligt att du får problem eller du kanske bara behöver lite rensning. Ett av dessa symtom är den bittra smaken på morgonen.

Gulsot

Gulsot får du om du har problem med att metabolisera bilirubin, vilket associeras med din lever och orsakar dina röda blodkroppar att förändras och skapa problem i kroppen. Det största symtomet är gul hy samt en bitter smak i munnen, starkare än vad du brukar ha på morgonen.

En behandling för att förhindra bitter smak i munnen på morgonen

rödjuice mot bitter smak

Det bästa du kan göra är att äta mat som hjälper dig att avgifta kroppen. För att göra det borde du följa dessa steg:

 • Börja dagen med att äta en vitlöksklyfta på tom mage.  Om du gör det varje dag och inte glömmer bort det kommer du definitivt känna skillnad från den bästa naturliga avgiftsprodukten som finns. Tveka inte att testa.
 • En avgiftande juice till middag: Kom ihåg detta enkla recept som, för din hälsa, borde ätas till middag åtminstone 8 dagar i rad varje månad. En beta, en vitlöksklyfta, juice från en halv citron, en kvist persilja,och en tesked honung. Lägg alla ingredienser i en mixer tills du får en välblandad juice. Det kommer hjälpa dig att avgifta kroppen på gifter och bakterier, och du kommer vakna på morgonen med en bättre smak i munnen.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Delanghe G, bollen C, Vvan Steenberghe D, y feenstra L (1998). Halitose, foetor ex
   ore. Nederlands Tijdschrift Tandheelkunde 105, 314-317.
  • Iwakura M, Yasuno Y, Shimura M, y Sakamoto S (1994). Clinical characteristics of halitosis: differences in two patient groups with primary and secondary complaints of halitosis. Journal of Dental Research 73, 1568-1574.
  • Klokkevold PR (1997). oral malodor: a periodontal perspective. Journal of the Californian Dental Assocociation 25, 153-159.
  • Miyazaki H, Arao M, okamura K, Kawaguchi Y, Toyofuku A, Hoshi K, Yaegaki K. (1999) Tentative classification of halitosis and its treatment needs. Niigata Dental Journal32, 7-11.
  • Ratcliff PA y Johnson PW (1999). The relationship between oral malodor, gingivitis and periodontitis. A review.Journal of Periodontology 70, 485-489.
  • Schmidt Nf y Tarbet WJ (1978). The effect of oral rinses on organoleptic mouth odor ratings and levels of volatile sulfur compounds. Oral Surgery Oral Medicine Oral Pathology 45, 876-883.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.