Huggande bröstsmärtor: Hur allvarliga är de?

I de flesta fall orsakas dessa kraftiga smärtor av spända muskler, ångest eller överdriven oro. Andas med mellangärdet för att slappna av.
Huggande bröstsmärtor: Hur allvarliga är de?
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 29 december, 2022

Du känner skarpa smärtor när du andas… Det känns som om tusentals nålar sticks i bröstet och begränsar din andning för ett ögonblick. Vad är orsaken? Är det ett tecken på något allvarligare? Först ska du lugna ner dig och följ smärtans förlopp och hur den förändras. I de flesta fall orsakas dessa alarmerande smärtor av stress eller ångest. Vi ska berätta mer i den här artikeln.

Skarp, huggande smärta!

Kvinna med hjärta
Många beskriver dem som små huggande smärtor; direkta stötar mot hjärtat som kan komma plötsligt och begränsa andningen. Vi ska vara tydliga med att detta är ett relativt vanligt fenomen som vi alla har upplevt någon gång, men bara för att det är vanligt betyder det inte att det ska ignoreras. När du upplever en av dessa attacker rekommenderar läkarna att du följer dessa riktlinjer:
 • Sätt dig bekvämt och gör ditt bästa för att lugna ner dig.
 • Kom ihåg att det kommer gå över inom några ögonblick.
 • Slappna av och försök att andas lugnt och långsamt. Andas ut genom munnen.
 • Ta din puls om du kan. Om du märker att den är hög samtidigt som andningen är snabb och smärtan sträcker sig upp mot i halsen eller ut mot armarna måste du omedelbart söka medicinsk hjälp. Men som sagt, i nästan 70% av fallen kan dessa attacker relateras till ångest eller stress.

Orsak 1: Ångest eller stress

Ångestattack
Ångest och stress är de vanligaste orsakerna, och de bör inte ignoreras eftersom huggande bröstsmärtor kan vara ett tecken på något allvarligare. Något märkligt som du kanske inte kände till är att symtom på stress eller ångest inte alltid uppstår i samband med en stressande situation. Det är möjligt att arbeta i en stress- och ångestfylld miljö och ändå prestera bra under dagen. Symtomen visar sig först när du kommer hem.

Då får du huvudvärk, känner dig yr… och vad värre är – symtomen kan återkomma nästa morgon medan du gör dig i ordning för att gå till jobbet.

Experter uppger att det största antalet hjärtinfarkter och andra hjärtproblem uppstår under semestrar och helger; dessa stunder då det är tänkt att vi ska koppla av, men kroppen är oförmögen att göra det. Nivån av kortisol i kroppen är för hög och symtom som huggande bröstsmärtor börjar visa sig.

De kan komma när du sitter till bords för middag, tittar på TV eller pratar i telefon, och helt plötsligt känner du att du har svårt att andas. Här är några av de vanligaste orsakerna till huggande bröstsmärtor:

 • Spända muskler. Spänningen når en sådan nivå att det blir ett problem och plötsligt kan du inte andas ordentligt.
 • Vegetativ hyperaktivitet (yrsel, hjärtklappning, svettningar, klassisk takypné, som kännetecknas av snabb, intensiv andning som kan leda till stickande smärta i bröstet).

Vad kan du göra för att lindra symtomen?

Vad du först bör göra är att försöka slappna av och börja andas från mellangärdet. Detta gör att lungorna fylls helt med luft. Så här gör du:

 • Sätt dig bekvämt.
 • Placera ena handen på buken, precis ovanför naveln.
 • Andas in långsamt genom näsborrarna. Lägg märke till förflyttningen av din hand och att din buk höjs.
 • Håll andan i 2 sekunder.
 • Forma dina läppar som om du är på väg att blåsa ut ett ljus.
 • Andas ut (långsamt) i fyra sekunder.

Orsak 2: Ett hjärtproblem

Hjärta
Det finns flera riskfaktorer som vi bör vara medvetna om:
 • Vanligtvis ökar förekomsten av hjärtproblem i åldrarna 50 till 55 år.
 • Tidigare symtom: högt blodtryck, högt kolesterol eller hjärtsjukdomar i familjen.

Det första du måste göra när du känner ett hugg i bröstet är att sätta dig ner och följa dessa riktlinjer:

 • Lugna dig och följ andningsmönstret som beskrivits ovan.
 • Hur är din puls? Är den snabb? Oregelbunden, till exempel att den först är snabb en stund och sedan långsam?
 • Om smärtorna inte upphör efter 5 minuter och blir mer intensiva måste du kontakta läkare.
 • Sök även läkarvård omedelbart om smärtan sträcker sig till halsen, käken eller armarna.
 • Om du känner smärta tillsammans med ett starkt tryck över bröstet som begränsar andningen bör du också söka läkarhjälp omedelbart.

Det är viktigt att se till att obehagen inte blir alltför allvarliga och framförallt inte leder till de symtom som beskrivs ovan. Försäkra dig om att ångest är den mest sannolika orsaken, men att du fortfarande måste uppmärksamma problemet och göra vad du kan för att det inte ska återkomma. Ta hand om dig själv. Du förtjänar det!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.