7 livsmedel som främjar god intimhälsa

Att äta vissa livsmedel hjälper dig att förbättra din vaginala hälsa. Yoghurt kan du till exempel äta och dessutom applicera det lokalt och på det sättet skydda intimområdet.
7 livsmedel som främjar god intimhälsa
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Att ta hand om din feminina hygien är mer än att använda en speciell tvål. Det innebär också mer än att ha en strikt daglig hygienrutin. Dessa aspekter är viktiga för att främja god intimhälsa. Det är dock viktigt att komma ihåg att det finns andra vanor som påverkar din hälsa.

Till exempel, att regelbundet äta vissa livsmedel bidrar till att skydda din vaginalflora. Dessa livsmedel är perfekta för att minska risken för infektion.

Dessa livsmedel innehåller probiotika, antioxidanter och andra typer av näringsämnen. Genom att stärka dina försvar och främja god intimhälsa, bidrar de till att skydda dig från skadliga mikroorganismer som kan orsaka sjukdomar.

Mat som skyddar

I följande artikel vill vi dela med oss av de 7 bästa livsmedlen. Överväg att lägga till dem i din vanliga kost.

Ta en titt på dem!

1. Ät naturlig yoghurt och främja god intimhälsa

Naturlig yoghurt är en naturlig källa till probiotika eller sunda bakterier. Dessa hjälper till att hålla ditt feminina områdes pH balanserat.

Att äta det och applicera det hjälper till att förhindra jästinfektioner. Detta beror på att yoghurt hämmar jästens tillväxt.

Förslag

 • Ät 2 dl naturlig yoghurt dagligen för att förhindra vaginala infektioner.
 • Om du har en infektion, gnugga lite naturlig yoghurt på de yttre delarna av din vagina.

2. Probiotiska livsmedel

Yoghurt är det mest populära probiotiska livsmedlet. Men vi bör nämna att det finns andra hälsosamma alternativ som hjälper till att skydda ditt vaginala område.

Fermenterade livsmedel som är rika på levande kulturer skyddar floran i din vagina. De minskar också risken för bakterie- och jästinfektioner och hjälper till att främja god intimhälsa.

De mest rekommenderade är:

Nyttig mat

Förslag

 • Ät källor till probiotika minst två gånger per vecka.
 • Om du har en infektion, lägg till probiotika i din kost för att påskynda ditt läkande.

3. Vitlök

Vitlök innehåller antibiotika och antiinflammatoriska egenskaper. När du äter det regelbundet, reducerar vitlök risken att drabbas av ett brett spektrum av infektioner.

Vitlök är känt inom alternativmedicinen som bas för naturläkemedel. Det är också en ingrediens som hjälper kvinnors hälsa på många sätt.

Vitlökens antifungala föreningar kontrollerar och förebygger infektioner orsakade av bakterier och jäst. Samtidigt främjar dess probiotiska effekter den mikrobiella floran i området.

Förslag

 • Ät en vitlöksklyfta till frukost.
 • För att förhindra vaginala infektioner, gör ett vitlökste och tvätta de yttre områdena med det för att främja god intimhälsa.

4. Äppelcidervinäger

Naturliga syror i äppelcidervinäger har använts sedan antiken. Och denna vinäger har använts som en av behandlingarna för att reglera vaginans pH-nivå.

Dessa föreningar, förutom de sunda bakterierna, förhindrar de negativa effekterna av jäst och lugnar symtom som klåda och rodnad.

Äppelcidervinäger

Förslag

 • Tillsätt en matsked äppelcidervinäger i varmt vatten och drick det till frukost.
 • Häll det i ditt badvatten och tvätta din feminina del externt för att attackera mikroorganismerna.

5. Tranbärsjuice

Tranbärsjuice är rikt på antioxidanter och fibrer. Detta gör det till en hälsosam dryck som hjälper till att skydda ditt vaginala område och urinvägarna.

Dess diuretiska egenskaper ökar produktionen av urin. Dessa egenskaper minskar också förekomsten av bakterier i dina urinvägar och din vagina.

Denna juice har naturliga syror som hjälper till att reglera vaginalområdets pH. Detta minskar närvaron av smittsamma mikroorganismer.

Förslag

 • Drick ett glas tranbärsjuice vid det första symtomet på vaginal- eller urinvägsinfektioner.
 • Drick det minst tre gånger per vecka som en förebyggande åtgärd.
 • Undvik att dricka kommersiellt producerade produkter. De har tillsatta sockerarter som påverkar egenskaperna.

6. Mandel

Mandel och andra typer av nötter är perfekta för att förhindra vaginal torrhet.

De har vitamin E. Detta är ett näringsämne som bidrar till att stimulera områdets naturliga smörjning. Detta gör det lättare att balansera östrogenhalten. Mandlar ger dig också essentiella fettsyror. Dessa syror rekommenderas för att förhindra problem med inflammation.

Förslag

 • Drick mandelmjölk minst tre gånger per vecka.
 • Ät en handfull mandel när du känner dig hungrig.
 • Tillsätt mandel som en ingrediens i dina smoothies och sallader.

7. Avokado

Avokado är en frukt med många hälsofördelar för vaginalområdet. De har fettsyror och vitamin E. Dessa hjälper till att förhindra torrhet och främja god intimhälsa.

Dess vitamin B6 och kaliuminnehåll hjälper också till att skydda dina vaginala väggar. Detta hindrar dem från att bli svaga.

Avokado

Förslag

 • Ät en bit avokado per dag.
 • Använd avokado i dina smoothies, sallader och soppor.

Hur ofta äter du dessa livsmedel? Nu när du vet hur bra de är för ditt feminina område, prova att börja äta dem och upptäck själv hur fördelaktigt det är.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Rosa, D. D., Dias, M. M. S., Grześkowiak, Ł. M., Reis, S. A., Conceição, L. L., & Peluzio, M. D. C. G. (2017, June 1). Milk kefir: Nutritional, microbiological and health benefits. Nutrition Research Reviews. Cambridge University Press. https://doi.org/10.1017/S0954422416000275
 • Adetumbi, M. A., & Lau, B. H. S. (1983). Alliumsativum (garlic) – A natural antibiotic. Medical Hypotheses12(3), 227–237. https://doi.org/10.1016/0306-9877(83)90040-3
 • Vattem, D. A., Ghaedian, R., & Shetty, K. (2005). Enhancing health benefits of berries through phenolic antioxidant enrichment: Focus on cranberry. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition.
 • Zou, H., & Li, G. (2010, September 20). Diagnosis, prevention, and treatment of catheter-associated urinary tract infection in adults: 2009 international clinical practice guidelines from the Infectious Diseases Society of America. Chinese Journal of Infection and Chemotherapy.
 • Kontiokari, T., Nuutinen, M., & Uhari, M. (2004, April). Dietary factors affecting susceptibility to urinary tract infection. Pediatric Nephrology. https://doi.org/10.1007/s00467-003-1410-z

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.