6 skadliga huskurer du aldrig bör prova

Försök inte använda tandkräm för att bli av med finnar eller andra imperfektioner. Även om dess innehåll av bakpulver kan göra det effektivt kan dess kemiska komponenter samtidigt skada huden.
6 skadliga huskurer du aldrig bör prova
José Gerardo Rosciano Paganelli

Granskad och godkänd av läkare José Gerardo Rosciano Paganelli.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Idag har vi enkel tillgång till en mängd olika recept och huskurer som sägs ge oss möjlighet att behandla och förebygga hälso- och skönhetsproblem samt förbättra vår livsstil, vilket gör det onödigt att betala stora summor pengar för dyra behandlingar. Även om det är sant att många rekommenderade huskurer är effektiva och kan vara till stor hjälp påminner experter oss om att inte alla fungerar och några av dem kan ha fler dåliga effekter än bra.

Med tanke på expertutlåtanden om de negativa effekter som vissa av dessa huskurer kan ha på vår hälsa kommer vi att dela med oss av 6 lösningar som är bäst att inte prova på.

Exfolianter med mandlar eller nötskal

Naturliga exfolianter är ett av de bästa alternativen för att rengöra huden på djupet, återfukta den samt eliminera ansamlingar av döda hudceller. Det är dock mycket viktigt att ta hänsyn till ingredienserna i dessa produkter eftersom en del kan skada vår hud och orsaka mikroskador som även kan resultera i ärr.

Exempel på sådana är vissa exfolianter som är beredda med pistaschmandlar, nötskal eller krossade mandlar i kombination med olivolja. Dessa kan skada huden på grund av alla de ojämna kanterna.

Lavemang i hemmet

Förstoppad kvinna

Lavemang utförs genom att spruta in vatten i ändtarmen för att försöka stimulera den och råda bot på förstoppning. Vissa bereder även lavemang med hjälp av kaffe, på grund av den falska föreställningen ​​att koffein kommer hjälpa dem att rensa sina system.

Detta är inte sant, och enligt experter är ett hemlavemang extremt riskabelt eftersom det kan punktera ändtarmen och skapa allvarliga biverkningar eller till och med leda till döden. Det är därför läkarna rekommenderar dig att inte göra detta, särskilt inte hemma. Det är bättre att köpa ett läkemedel mot förstoppning. Om detta inte hjälper bör du ta kontakt med din läkare.

Behandla akne med tandkräm

Att behandla akne med tandkräm är ett av de äldsta och vanligaste knepen genom historien eftersom det har bevisade resultat. Det bikarbonat som finns i tandkräm kan torka ut finnar och som ett resultat minska uppkomsten av akne.

Men experter hävdar att detta inte är det bästa alternativet, för även om bikarbonat bekämpar finnar så innehåller tandkräm även kemiska ämnen som kan irritera huden. Bland några av de mest skadliga ingredienserna för din hud som finns i tandkräm är alkohol, väteperoxid och mentol.

Huskurer med sötad yoghurt för att lindra vaginala infektioner

Yoghurt mot svamp

Idén bakom denna huskur grundar sig på de levande kulturer som finns i yoghurt och som innehåller acidofilus, vilket kan hjälpa dig att bli av med dåliga bakterier. Tyvärr har det inte bevisats att dessa faktiskt bekämpar vaginala infektioner. Enligt gynekologen Mary Jane Minkin, MD, som är professor vid Yale School of Medicine, ska du aldrig använda smaksatt och sötad yoghurt som i allmänhet förvaras i kylskåp, eftersom socker i eller runt slidan kan framkalla ännu fler infektioner.

Vad du bör göra är att äta yoghurt regelbundet, särskilt när du tar antibiotika för att undvika infektion, men du bör aldrig använda den i underlivet.

Ansiktsmasker med äggvita för att göra huden fastare

Många rykten cirkulerar fortfarande kring att äggvita hjälper dig att få fastare hud, vilket är anledningen till att många kvinnor använder denna lösning. Enligt experter finns det inga bevis som pekar på att detta är sant.

Många tror att äggvita gör huden fast eftersom det känns som det när huden torkas ut, men sanningen är att huden går tillbaka till det normala tillståndet när äggvitan tvättas bort. Dessutom finns det en risk att du kan bli sjuk om du får någon form av salmonella i munnen.

Smör för att behandla brännskador

Smör för brännskador?

Vissa tror att smör kan lindra och bota en brännskada som orsakas av en öppen låga eller av solen. Detta är helt fel eftersom smör är den perfekta miljön för bakterier att bildas och skapa en infektion. Experter rekommenderar att du använder kallt vatten och antibiotikakräm.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.