5 fantastiska tips för friskare och vackrare hud

Vi vill väl alla få friskare och vackrare hud? Följ dessa tips för att komma närmare din ideala hudhälsa.
5 fantastiska tips för friskare och vackrare hud

Senaste uppdateringen: 28 februari, 2019

Frisk hud speglar skönhet och hälsa. Tidens gång, solens effekter, en dålig kost och till och med stress tenderar att vara dess största fiender. Så vad kan du göra för att få vackrare hud?

Ibland lägger vi mycket pengar på skönhetsbehandlingar, krämer och smink, men vi kan försäkra dig om att det finns enkla hemmagjorda alternativ som kan göra ett minst lika bra jobb. Läs vidare och upptäck hur du kan få vackrare hud.

1. Din hud är mycket känslig. Välj produkter med omsorg.

kvinna tar hand om känslig hud

Vi investerar ibland en massa pengar i krämer som, istället för att hjälpa oss, faktiskt kan ändra hudens balans. Läs därför alltid produkternas innehållsförteckningar och undvik framförallt rengöringslotions; de innehåller för mycket syra, vilket torkar ut din hud. Försök att få tag på produkter med så naturliga ingredienser som möjligt och som också är fria från kemikalier.

2. Vikten av att exfoliera huden

person exfolierar huden på magen

Vi rekommenderar att du exfolierar din hud regelbundet. Du bör ta bort döda hudceller så att huden kan föryngra sig. Rensning av överhuden är lika viktigt som rening av till exempel njurarna och levern.

  • Ett enkelt sätt att exfoliera huden när du duschar är att använda havregryn. Du applicerar först tre matskedar till din duschhandske. Medan huden fortfarande är våt masserar du den på djupet med havregrynen för att återaktivera och exfoliera.
  • Kaffe är också en utmärkt exfoliant. För att dra nytta av dess egenskaper kan du återanvända sumpen från din senaste bryggning. Häll den i en kopp och tillsätt därefter 20 ml eterisk mandelolja. Rör om ordentligt och applicera blandningen på huden när du duschar. Med hjälp av en duschhandske gör du slutligen cirkulära massagerörelser på huden. Om du upprepar detta varje dag får du smidigare och vackrare hud på nolltid.
  • Du kan göra en fantastisk honungsbaserad exfoliant för ditt ansikte. Blanda först en matsked honung, två malda mandlar och några droppar citronsaft. Applicera därefter på ditt ansikte med fingrarna i små cirkulära massagerörelser. Slutligen är det bara att skölja med kallt vatten.

3. En bättre kost

Jordgubbsjuice

Det finns läckra naturliga juicer som kan hjälpa dig att få friskare, yngre och vackrare hud. Dessa enkla huskurer kan tas varje dag, och förutom att ta hand om din hud ger de dig stora mängder vitaminer och mineraler. Vi rekommenderar:

  • Morots- och äppeljuice: Ett utmärkt alternativ att börja dagen med. Du behöver bara två morötter och ett grönt äpple. Skölj dem först väl utan att skala dem; skalen innehåller nämligen rika näringsämnen som är bra för dig. Lägg dem därefter i mixern och tillsätt ett glas vatten. Du kommer att älska den!
  • Juice med jordgubbar, gurka och citron: En välsmakande juice rik på antioxidanter som återfuktar huden och ger den de viktiga näringsämnen den behöver varje dag. Ta 10 jordgubbar och en liten gurka, skölj dem, och lägg därefter i mixern tillsammans med ett glas vatten. Om du slutligen lägger till ett par isbitar får du en uppfriskande drink för eftermiddagen.

4. Det bästa sättet att återfukta huden

kvinna med felfri och fast hud

Vi har ofta talat om de stora fördelarna med aloe vera. När du använder det regelbundet får du en mer elastisk, hälsosam och återfuktad hud, vilket är perfekt för att bekämpa effekterna av solen eller för tidigt åldrande.

  • Det rekommenderas att applicera en matsked aloe vera gel på huden på morgonen. Fördela den över hela ansiktet och låt det bilda ett stelt skikt med sin sav. Lämna den på i 15 minuter och ta bort med en bomullstuss doppad i en kamomillinfusion. Detta gör underverk för dig.
  • På kvällen använder du essentiell nyponolja. Applicera tre droppar till en bomullstuss och massera lätt. Som ett resultat reparerar du din hud samt återfuktar och tonar den.

5. Hemligheten till vackrare hud? 8 timmars sömn!

kvinna som sover gott

Det kan verka som ett skämt, men en fantastisk hemlighet för att få vackrare hud är att sova minst 8 timmar per natt. Du ska veta att brist på sömn leder till att de fria radikalerna accelererar ditt åldrande.

Huden förlorar sin glans, de små kapillärerna i din överhud blir inflammerade, du ansamlar gifter och upplever den klassiska vätskeretentionen. Hemska ringar under ögonen visar sig omedelbart. Och inte bara det: brist på sömn höjer nivåerna av kortisol och glukos i kroppen, vilket leder till högt blodtryck och även fetma. Överraskande men sant.

Att sova slappnar av dig och låter din kropp utföra sina renings- och syresättningsfunktioner, och din hud blir därmed mindre inflammerad och friskare. Du mår bättre och det inre välbefinnandet visar sig på ditt ansikte. Kom ihåg det och bortse aldrig från behovet att sova 8 timmar varje natt.

Att få yngre och vackrare hud är möjligt. Omsätt bara dessa enkla tips i praktiken!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.