11 enkla kökstips som du kanske inte visste om

Kökstips nummer ett: Frys in smör för att förlänga dess hållbarhet, och om du river det är det ännu enklare att tillsätta till vissa recept.
11 enkla kökstips som du kanske inte visste om

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att spendera mycket tid i köket kan vara kul om du brinner för matlagning och älskar att prova nya rätter. Tyvärr har vi inte alltid den tid vi behöver, och vissa sysslor kan snabbt bli långtråkiga. Den goda nyheten är att det finns gott om tricks du kan ta till för att göra ditt liv enklare när du lagar mat. Genom att följa nedanstående enkla kökstips kan du säga adjö till en del av stressen som kommer från att utföra jobbiga uppgifter. Är du redo att prova följande kökstips?

11 kökstips

1. Frys in smör

Att frysa in smör kanske till en början inte låter som en bra idé eftersom det blir hårt, vilket gör det svårare att använda. Men när vädret är varmt är detta det bästa sättet att hålla det fräscht och fritt från bakterier. För att göra smöret lättare att använda i nästan alla recept kan du förvara det i frysen och använda ett rivjärn för att få rätt mängd.

2. Få av majskornen från kolven

Majskolvar och majsmjöl

Du kan avlägsna majskornen från kolven på ett enkelt och organiserat sätt. Placera en skål upp och ner i en större skål och alla majskorn kommer landa på botten av den större skålen. Mycket fiffigt!

3. Skala kiwi med en sked

Att avlägsna skalet från en kiwi kan vara svårt, och ibland följer en del av frukten med. För att förhindra detta, dela kiwin på mitten och skrapa ur massan med hjälp av en sked.

4. Fritera potatis

Ett av problemen du ställs inför när du friterar potatis är att skivorna fastnar i varandra och inte blir som du vill ha dem. För att undvika detta, blötlägg bara skivorna i kallt vatten i några minuter innan du påbörjar tillagningen. Vattnet frigör en del av stärkelsen, vilket hjälper till att hålla skivorna åtskilda i fritösen.

5. Pressa ut mer citronsaft

Ibland är det svårt att veta om en citron innehåller den mängd saft receptet kräver. För att säkerställa att nästa citron inte sviker dig kan du värma den i mikron i ett par minuter, varpå du låter den svalna. Du kommer nu kunna pressa ut en större mängd saft än annars.

6. Hindra frukter från att bli bruna

Äpplen

Efter att du skurit frukter som äpplen eller päron tar det bara några sekunder för dem att oxidera och bli bruna. Om du vill hålla dem fräscha längre placerar du därför skivorna i en skål med kallt vatten med lite citronsaft.

7. Skala tomater

Många rätter smakar bättre när du tar bort skalen från tomaterna. Det är dock inte alltid lätt eftersom en mogen tomat tenderar att lätt falla sönder. När du behöver skala tomater, lägg dem i en kastrull kokande vatten i cirka en minut. Därefter lossnar skalen lätt.

8. Hacka lök

Gråter du varenda gång du hackar lök? Säg adjö till denna irriterande reaktion genom att lägga lökarna i kylskåpet i ett par timmar innan du hackar dem.

9. Rädda bränt ris

Det finns inget mer förödande och obehagligt än att bränna riset strax före lunch eller middag. För att rädda riset och ta bort den hemska lukten och rökiga smaken kan du skära en lök i fyra delar och tillsätta den i kastrullen med riset i 15 minuter.

10. Skala hårdkokta ägg

kokta ägg

Hårdkokta ägg är goda och utgör bra komplement till många recept. Det jobbiga är att avlägsna skalen eftersom ägget ibland fastnar i dem. Om du vill att dina äggskal ska lossna i ett stycke tillsätter du en halv tesked bikarbonat i vattnet du kokar dem i.

Ett annat alternativ är att lägga ett hårdkokt ägg i ett glas kallt vatten, täcka det med handflatan och skaka några gånger. Ägget tappar skalet på några sekunder.

11. Riv ost

Beroende på vilken typ av ost du använder kan det finnas vissa nackdelar med att riva den. Vissa sorter faller bara sönder i smulor. För att göra det enklare kan du gnugga lite olivolja på osten innan du river den.

Vilka av dessa kökstips kommer du prova näst?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • KOZICKI, M., STEFFEN, R., & SCHÄR, M. (1985). ‘Boil it Cook it, Peel it or Forget it’: Does this Rule Prevent Travellers ‘Diarrhoea?. International journal of epidemiology14(1), 169-172.
  • Büsser, S., & Jungbluth, N. (2009). The role of flexible packaging in the life cycle of coffee and butter. The International Journal of Life Cycle Assessment14(1), 80-91.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.