Den "giftiga" sidan av mat och matlagning

Den "giftiga" sidan av mat och matlagning

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Du har kanske aldrig tänkt på hur matlagning kan vara både välgörande och skadligt för hälsan. Flera faror har upptäckts i material som teflon och plast, men det finns också faror med dåligt tillagad mat. Ta reda på mer i följande artikel.

Farorna med det moderna köket

Teflon borde definitivt vara med på en lista över material som är skadliga för vår kropp och hälsa. Trots det är teflon fortfarande ett av de mest populära materialen på grund av dess “non-stick”-kapacitet vid matlagning eller stekning. Teflon uppfanns 1938 av DuPont, ett multinationellt företag. Vissa ser på det som en livräddare för matlagning, men sanningen är att det är tillverkat av mycket skadliga material. Det används också inom andra områden, som rymdraketer, kablar, medicinska proteser, färg, lack, kontaktlinser, rymddräkter, motorer, vattentäta membran och mycket mer.

Många redskap för matlagning innehåller giftiga komponenter

Ämnet PFOA i mat och matlagning

Faran med teflon beror på dess huvudkomponent, PFOS eller PFOA (perfluoroktansyra, även känd som C-8), som är oförstörbar och ansamlas i naturen. Företaget DuPont visste redan 1961 att detta material inte bryts ned i miljön, och att det orsakar cancer, infertilitet, leverproblem, hypertyreos, fosterskador, mm. Men det spelade inte så stor roll för dem, och de fortsatte dumpningen av fabriksavfall i vatten och atmosfären. PFOA hittas i floder, sjöar, hav, dricksvatten, växter, och även i blodet hos 95% av världens befolkning.

Att använda teflon är dåligt för vår hälsa eftersom ytan nöts ner och inte är stabil, vilket innebär att den lämnar spår i den mat vi sedan konsumerar. När detta material värms upp mer än 160 grader är det giftigt nog att döda ett litet djur, som en fågel. Men PFOA finns också i chipspåsar, hamburgare, popcorn, mm. Det har även visat sig öka triglyceridnivåer och kolesterolnivåer.

PFOA finns i hamburgare

Plast i matlagning

Det andra materialet som är dåligt för matlagning är plast. Plast har miljontals användningsområden i köket i dag, men produktionsprocessen skapar stor förorening och materialet är svårt att återvinna samt ofta inte biologiskt nedbrytbart.

Plast innehåller ämnen som orsakar hormonstörningar i kroppen. Detta innebär att de stör kroppens funktioner och ger upphov till förändringar (främst hos barn och foster). Detta gäller särskilt böjliga plastbehållare, flaskor och snabbmat i plastförpackning. Mat kommer i kontakt med detta material, vilket blir ännu värre när den värms i mikrovågsugn. Detta händer dagligen i tusentals hushåll som beställer hem eller köper färdiglagad mat. De värmer upp sin mat i mikron, som vid uppvärmning skapar vågor som påverkar hälsan negativt.

“Giftiga” livsmedel

Vi ska inte ens tala om “snabbmat” i detta segment – det är ju alltför uppenbart. Istället kommer vi att fokusera på de livsmedel som kan betraktas som nyttiga och “ofarliga” för hälsan, men som kan vara motsatsen om de inte tillagas korrekt. (NOTERA: De är inte dåliga. Det beror på tillagningen).

Mat kan bli giftig om den inte tillagas på rätt sätt

Många livsmedel “gömmer” sina giftnivåer så att vi inte märker när de är felaktigt tillagade. Följande är några av dessa livsmedel:

Dåligt kokta röda eller vita bönor

Båda sorter bör tillagas vid en högre temperatur än 100 grader. Dessutom bör de blötläggas i flera timmar (hela natten, t.ex). Annars behåller de sin skadliga beståndsdel (fytohemagglutinin), som kan orsaka magproblem.

Äppelkärnor

De innehåller små mängder av en glukos- och cyanidförening som heter amygdalin. Du behöver äta en stor mängd kärnor för att de ska ha en skadlig effekt. Men det bästa är att helt enkelt undvika att konsumera dem, även om de absorberas av matsmältningssystemet. Detsamma gäller för persikokärnor.

Bittermandlar

De smakar bittert och du kommer förmodligen inte kunna äta upp dem. Detta beror på vår bittra “vän” amygdalin, samt ett annat giftigt ämne, emulsin. Att äta 20 stycken bittermandlar kan ge farliga konsekvenser.

Gröna potatisar

Ämnet som förekommer i potatisgroddar kallas solanin. Växten själv skapar detta ämne för att skydda sig mot insekter och svamp. Solanin i stora doser kan skapa berusning. Du bör skära av groddar om du har en potatis som har groddar på sig, samt det omgivande området. Om den har ett grönt skal bör du skala den innan tillagning.

Rå sötpotatis

Sötpotatis bör aldrig ätas rå eftersom den är mycket giftig och kan orsaka krampanfall eller delirium, som påverkar det centrala nervsystemet. Du måste koka sötpotatis för att förstöra ämnet som orsakar dessa problem.

Gröna tomater

Tomater och dess blad är inte bra för hälsan när de är gröna, eftersom de innehåller tomatidin som orsakar samma effekter som rå sötpotatis. Vissa säger att de minskar kolesterol eller tumörer. Tomater måste konsumeras när de är mogna, och bladen bör aldrig ätas.

Muskot

Muskot är skadlig vid överdriven användning, eftersom den innehåller myristicin som kan orsaka krampanfall hos vissa personer. Du måste göra en magsköljning för att undvika allvarligare problem.

Råa svampar

Svampar är delikatesser inom gastronomin, men de kan orsaka obehag hos vissa individer. Några ätliga svampar innehåller hydrazin, som är giftigt om svampen konsumeras rå.

Foton används med tillåtelse från Bert Dickerson, Rene, Schwietzke, TwentyFour Students, Tom Ipri, Fotologic, och Dr Romesh.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.