10 tecken på hormonobalanser du inte får ignorera
Hormonernas aktivitet spelar en viktig roll för hälsan. Detta eftersom hormoner reglerar viktiga processer, såsom tillväxt, ämnesomsättning och sexuell funktion, med flera. En bristande reglering kan leda till hormonobalanser.
Hormoner kontrollerar många av de fysiska och psykologiska förändringar som våra kroppar genomgår under olika stadier i livet. Det glömmer vi dock ofta bort.
Därför kan alla hormonobalanser leda till att vi utvecklar vissa sjukdomar och problem som påverkar vår hälsa.
Dessvärre söker många inte behandling eftersom de tror att symptomen kommer av vanliga hälsoproblem.
Det är därför viktigt att känna igen varningstecknen som dyker upp när du lider av hormonobalanser.
I den här artikeln ska vi ta en titt på de tio vanligaste symptomen på hormonobalanser, så att vi alla lär oss hur vi känner igen dem.
1. Viktuppgång
Att kontinuerligt gå upp i vikt utan påtaglig anledning är inte alltid på grund av en kost full av fet och söt mat.
I vissa fall kan personer trots att de följer en hälsosam kost ändå inte gå ner i vikt eftersom de lider av hormonobalanser.
Vidare är en ökning av kortisolnivåerna – även känt som “stresshormonet” – relaterat till tendensen att lagra fett på vissa delar av kroppen.
2. Sömnlöshet
Sömnproblem kan bero på många olika saker, men det skadar inte att överväga att du kanske lider av en hormonobalans.
Om så är fallet måste du ta till strikta åtgärder för att öka nivåerna av melatonin och serotonin i kroppen.
Många specialister föreslår att man utövar yoga och äter mat som är rik på tryptofan för att få bättre sömnkvalitet.
3. Kronisk stress
Humörsvängningar och framförallt stress tröttar ut njurarna, vilket sänker progesteronnivåerna och minskar även mängderna av andra viktiga hormon.
Att äta en kost rik på livsmedel som innehåller tryptofan och att utöva vissa avslappningstekniker är viktigt för att övervinna detta problem.
4. Överdrivna svettningar
Kvinnor som genomgår klimakteriet upplever jobbiga symptom och nattliga svettningar på grund av en sänkning av östrogenproduktionen.
Dessvärre kan båda problemen även dyka upp hos yngre kvinnor på grund av hormonobalanser och näringsbrister.
Det är viktigt att äta mat som innehåller fytoöstrogen och isoflavoner för att motverka dessa negativa effekter.
5. Lägre sexlust
Androgener är hormoner som finns hos män såväl som kvinnor, och som kontrollerar sexlusten.
En minskning av dessa resulterar i minskat libido samt vaginal torrhet.
6. Trötthet
Det är normalt att man känner sig trött efter en dålig natts sömn och på grund av dåligt näringsintag.
Du bör dock börja oroa dig när du kontinuerligt känner dig trött utan uppenbar anledning. Det pekar mot en ökning av kortisolnivåerna och mindre hormonaktivitet, som spelar en viktig roll i hur mycket energi du har.
7. Konstant matsug är tecken på hormonobalanser
Att känna sug efter sötsaker och överäta är stora indikatorer på hormonobalanser.
Vidare kan det peka på sköldkörtelproblem samt problem med utsöndringen av hormoner som reglerar den metaboliska funktionen.
I vissa fall är det hjälpsamt att minska konsumtionen av mjölk och socker, såväl som av produkter som innehåller substanser som är kända för att skapa sköldkörtelproblem.
8. Depression
Symptomen på depression måste analyseras genomgående eftersom den underliggande orsaken kan ha att göra med abrupta hormonförändringar.
När personen ifråga får reda på att han eller hon lider av kronisk depression är det rekommenderat att denne ökar sin konsumtion av näringsämnen för att återställa hormonaktiviteten, vilket förbättrar personens humör.
9. Matsmältningsproblem
Tre hormon deltar i aktiviteter i mag-tarmkanalen: gastrin, sekretin och kolecystokinin.
Dessa utför följande funktioner: optimering av matsmältning, kontroll av inflammation i matspjälkningskanalen samt försäkrar att näringsämnen absorberas ordentligt.
Det är därför hormonobalanser kan orsaka buksmärta, inflammation i matspjälkningskanalen och andra vanliga matsmältningsproblem.
10. Håravfall
Annorlunda nivåer av testosteron, dihydrotestosteron och sköldkörtelhormon kan orsaka stort håravfall.
Om du inte ser några positiva tecken på återväxt efter att ha provat olika behandlingar bör du tala med en läkare för att se över aktiviteten hos dessa hormoner.
Som du precis läst skickar våra kroppar viktiga meddelanden till oss när något inte står rätt till.
Även om vi vant oss vid att ha många av symptomen vi nämnt ovan är det alltid bäst att genomgå en undersökning för att fastställa om symptomen kan kopplas till ett allvarligt problem eller inte.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Stress and hormones. Salam Ranabir and K. Reetu. Department of Medicine, Regional Institute of Medical Sciences, Imphal, India. 2011. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3079864/
- Cortisol,. You and yor Hormones. Society for Endocrinology.http://www.yourhormones.info/hormones/cortisol/
- Central effects of stress hormones in health and disease: understanding the protective and damaging effects of stress and stress mediators. Laboratory of Neuroendocrinology, The Rockefeller University. New York. (2009). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2474765/
- Hyperandrogenemia in patients presenting with acne. Scott M Slayden, M.D., Carlos Moran, M.D. (M.Sc.), W.Mitchell Sams Jr., M.D., Larry R Boots, Ph.D., Ricardo Azziz, M.D. (M.P.H, M.B.A.). https://www.fertstert.org/article/S0015-0282(01)01701-0/abstract
- Mayo Clinic Staff. (2014). Depression (major depressive disorder).
mayoclinic.org/diseases-conditions/depression/basics/definition/con-20032977 - What is depression? (2011).
nimh.nih.gov/health/publications/depression/index.shtml