9 örter som kan behandla insomnia

Insomnia påverkar inte bara antalet timmar du sover utan också din sömnkvalitet. Vi listar några naturliga huskurer och örter mot sömnlöshet.
9 örter som kan behandla insomnia

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

En stor del av befolkningen lider av insomnia. Sjukdomen påverkar inte bara antalet timmar man sover utan även kvaliteten på sömnen, eftersom man vaknar flera gånger innan det är dags att gå upp. I den här artikeln berättar vi om huskurer och örter mot sömnlöshet.

Medicinalväxter för att behandla insomnia

Du kan använda följande örter om du lider av insomnia, inte kan sova, har mardrömmar eller känner att du inte vilar ut under natten:

Valeriana

Det här är en av de bästa örterna för att lugna nerverna och sova bättre. Den har nämligen egenskaper som främjar god sömn. Drick ett avkok på en matsked valerianarot per 2 dl vatten innan du somnar.

Valeriana blommor

Passionsblomma

Passionsblomma används vid depression och misslyckade försök att sova. Du kan därför använda den som behandling för att sova bättre under nätterna. Gör ett avkok med en tesked av denna ört.

Dragon

Det här är en växt med en lugnande doft som är mycket bra mot sömnlöshet. Koka upp ett te med 5 g torkade blad per 2 dl vatten. Du kan dricka upp till 2 koppar per dag.

Citronmeliss

te på citronmeliss

Det här är bra för nerverna och ger dig bättre sömn. Gör ett avkok på en sked citronmeliss per 2 dl vatten och låt stå i femton minuter. Drick det sedan innan du går till sängs.

Lind

Lind är mycket effektivt för de som lider av sömnlöshet eller har nervösa besvär. För att dra nytta av fördelarna gör du ett avkok med en sked av lind per 2 dl vatten och dricker innan du går till sängs. Har du verkligen svårt att sova kan du dricka upp till 4 koppar om dagen.

Boldo

te på boldo

Boldo har flera egenskaper och är lugnande för nervsystemet tack vare sina eteriska oljor. Gör ett avslappnande avkok med 2,5 g av dess torkade blad i 100 ml vatten. Sila och drick innan sängdags. Du bör dock inte använda det mer än 4 gånger per vecka.

Mejram

Mejram har lugnande effekter och används för att behandla ångest, sömnlöshet och stress. Fyll ett badkar med varmt vatten och häll i ca 5 gram av denna växt. Ta ett bad i 15 minuter för att känna dig mer avslappnad.

Du kan även göra ett te med en tesked mejram per 2 dl vatten och dricka upp till 3 koppar per dag.

Mynta

Mynta används för att minska hjärtklappning och behandla sömnlöshet. Du kan därför göra myntate för att lindra matsmältningsproblem och minska symtomen vid depression.

te

Saffran

Saffran är ett lugnande medel med aromatiska ämnen som minskar nervositet och ångest. Gör ett avkok på 0,5 gram per 200 ml vatten. Låt stå i fem minuter, sila och drick under dagen. Överstig dock inte 1,5 g per dag.

Huskurer mot insomnia

  • Ät en sallad med olivolja. Det har lugnande effekter och används när man inte kan sova på natten. Du kan även göra en kopp te.
  • Ät mer gröt till frukost för att få mer energi att bränna under dagen. På kvällen kommer du sedan känna dig riktigt trött och somna på en gång. Ifall du äter havregrynsgröt med varm mjölk kan du lindra din sömnlöshet, ångest, stress och nervositet.
  • Ta ett bad med 3 matskedar torkad salvia i 15 minuter. Alternativt kan du använda dig av timjan.
  • Vira en varm handduk runt fötterna. Du kan även göra ett fotbad med varmt vatten och salt för att slappna av och därefter massera med mandelolja.
  • Innan du går till sängs kan du dricka ett glas varm mjölk med en tesked honung och lite kanel. Det gör att du inte vaknar lika lätt på natten.
  • Gör ett avkok på 2 g apelsinblommor per 2 dl vatten och ha i honung efter behov. Drick en halvtimme innan du går och lägger dig.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.