Vitiligo: Vad är orsaken och hur behandlar man det?

För att inte göra situationen värre är det mycket viktigt att du applicerar solkräm för att skydda området och inte utsätta det för sol, speciellt under dagens starkaste soltimmar.

Vitiligo innebär att hudens färg ändras; när kroppen har inte tillräckligt med pigment kan huden få fläckar. Vill du veta orsaken och hur du kan behandla vitiligo?

Vad bör du veta om vitiligo?

Vitiligo är ett degenerativt problem som uppkommer när de celler som har i uppgift att ge pigment åt huden börjar dö. Det händer vid en brist på melanin (som ger färg åt huden).

Beroende på vilken ton din hud har från början märks tillståndet av mer eller mindre. De som har mörk hud har mer rosaaktiga märken medan de som har ljus hud har mer vita märken.

Märkena är ofta runda och har olika storlek. Kanterna är definierade och går ofta samman med andra märken.

De områden där vitiligo uppkommer som mest är: händer, fötter, knän och hals. I vissa fall kan det även drabba könsorgan, rygg, ben och armar. Det drabbar män lika mycket som kvinnor.

Arm med vitiligo

Vitiligo är inte en smittsam sjukdom och den är inte heller allvarlig, men å andra sidan kan de som drabbas få psykologiska problem, som depression, brist på självkänsla, mm.

Vad är orsaken till vitiligo?

Forskare vet ännu inte vad orsaken är, men de har upptäckt vissa faktorer som kan kopplas till sjukdomen:

Problem med immunförsvaret

Problem med immunförsvaret, stress, sjukdomar som försvagar immunförsvaret eller kirurgi kan motverka att vissa antikroppar formas. Det sägs även att en person kan få denna åkomma vid stor stress (som en separation eller när en närstående dör).

Genetik

Det har fortfarande inte kunnat bevisats men vissa får denna åkomma efter att deras föräldrar eller far- eller morföräldrar har haft det. Det är dock ytterst få fall där det verkar vara orsaken.

Vitiligo på benen

Neurotransmittorer

Det pågår studier angående relationen mellan vitiligo och neurotransmittorer. Man räknar med att det påverkar produktionen av celler som skapar melanin. Några av orsakerna till dessa förändringar är:

  • Stress
  • Dålig sköldkörtelfunktion
  • Hormonella förändringar (graviditet, klimakteriet)
  • Problem med andra sjukdomar (diabetes, Allisons sjukdom, anemi)
  • Sår

Huskurer för att behandla vitiligo

De behandlingar som skrivs ut till patienter är oftast kostsamma, fungerar dåligt och behöver mycket tid för att ge resultat. De flesta patienter avbryter ofta behandlingen ganska snabbt.

Det finns även terapier för att återställa hudens pigment, men de är ofta väldigt smärtsamma, kostsamma och det finns inte många som kan utföra behandlingen. I vissa fall kan man göra injektioner i huden.

Det används även mediciner för att förstärka melaninproduktionen, men de har oftast bieffekter.

Vitiligo på handen

Det finns som tur är olika naturliga huskurer som kan användas, som exempelvis:

Nattljusolja

På naturapotek kan du hitta kapslar med 500 mg av denna olja.

Aloe vera

Aloe vera har bra egenskaper för huden. Öppna bara en stjälk med aloe vera och extrahera gelen på de drabbade zonerna varje dag innan du går och lägger dig.

Solskydd

Det är egentligen inte en behandling utan ett sätt att undvika att situationen förvärras. Kom ihåg att de drabbade zonerna inte har något naturligt skydd med pigment och därför är UV-strålarna mycket skadliga på dessa delar av kroppen.

För att inte bränna dig måste du därför använda ordentligt med solskydd (minst SPF 40). Du kan också använda solskydd som används på småbarn med väldigt känslig hud.

Bra vanor

För att inte förvärra situationen bör du undvika stress, som ofta är en faktor vid uppkomsten av olika sjukdomar, inklusive denna. Det är även bra om du använder kläder som skyddar de drabbade zonerna, speciellt under sommaren.

MER FÖR DIG