När vitamin K skrivs ut och varför

Vitamin K är ett essentiellt näringsämne som låter kroppen fungera som den ska. Brist på detta vitamin kan leda till benproblem, blåmärken och blödningar. Lär dig mer om detta nedan.
När vitamin K skrivs ut och varför

Senaste uppdateringen: 14 november, 2020

Vitamin K skrivs ibland ut av läkare eftersom det är ett essentiellt näringsämne som spelar en viktig roll i blodstabiliteten och koaguleringen. Idag ska vi berätta lite mer om detta.

Vad gör detta vitamin?

Denna substans krävs i små mängder för att kroppen ska fungera och utvecklas korrekt, precis som andra vitaminer.

Det är ett fettlösligt vitamin som kroppen förvarar i små mängder som snabbt tar slut, vilket är anledningen till att man måste konsumera det regelbundet. Kroppen kan dock även återanvända det i viss mån.

Vitamin K spelar en viktig roll i produktionen av proteiner som kallas “koaguleringsfaktorer”. På grund av dess viktiga roll kan otillräcklig konsumtion ha allvarliga konsekvenser, såsom blödningar.

Vitamin K spelar även en viktig roll i den korrekta utvecklingen av vävnader och ben. Det är därför brist kan vara orsaken till problem med benutvecklingen.

Denna artikel kanske intresserar dig: 6 mycket viktiga vitaminer du måste inkludera i din kost

Typer av vitamin K

Generellt finns det tre möjliga former av vitamin K:

  • Fyllokinon, eller vitamin K1: detta är typen som hittas i gröna bladgrönsaker. Man får den genom kosten och kroppen absorberar den bättre när den löses upp i fetter.
  • Menakinon, eller vitamin K2: detta är vitaminet som viss tarmflora producerar. Den produceras och absorberas i små mängder.
  • Menadion, eller vitamin K3: detta produceras syntetiskt och när vitamin K skrivs ut av läkare är det ofta denna form.

Livsmedel med mycket vitamin K

Gröna bladgrönsaker är en av de rikaste källorna till detta vitamin.

Att äta en varierad och balanserad kost försäkrar vanligtvis att du får tillräckligt av detta vitamin. Detta eftersom kroppen bara behöver det i små mängder.

Du kan hitta det i:

Brist

På grund av det faktum att människor inte behöver mycket av detta vitamin är brist på det sällsynt. Det kan dock hända.

Så är ibland fallet för nyfödda, som kan drabbas av problem med blödningar. Bristen hos dem orsakas av det faktum att detta vitamin inte kan komma in i moderkakan lätt.

Bröstmjölk innehåller dessutom inte betydande mängder av detta näringsämne. Eftersom bebisars tarmflora inte är utvecklad har de heller inte förmågan att syntetisera detta vitamin.

Vitamin K skrivs vanligtvis ut av läkare i form av injektioner i dessa fall.

Sjukdomar som cystisk fibros, celiaki och korttarmssyndrom kan också orsaka denna brist eftersom de generellt leder till ändringar i tarmabsorptionen, vilket minskar mängden vitamin K som absorberas.

Behandling med vissa läkemedel, såsom antiepileptika (mot konvulsioner) eller vissa antibiotika, kan också leda till brist på vitamin K.

En allvarlig brist kan leda till blåmärken och blödningar på grund av dålig koagulering hos blodet. I värsta fall kan det leda till allvarliga interna blödningar.

När vitamin K skrivs ut av läkare

Vitamin K som tillskott

Konsumtionen av blodförtunnande läkemedel kan kräva vitamin K-tillskott.

Många vitaminkomplex kan öka ditt upptag av detta vitamin, men det finns även specifika tillskott med vitamin K. Du kan ofta hitta det kombinerat med andra näringsämnen, som kalcium och vitamin D.

Detta är det vanligaste sättet att administrera detta näringsämne till patienter som behöver det. Men vitaminet kan även injiceras intramuskulärt. Detta är den föredragna metoden för nyfödda och minskar risken för hjärnblödningar.

Om antikoagulanter som warfarin administreras så kan vitamin K vara speciellt problematiskt. I dessa situationer kommer periodiska blodprov krävas för att slå fast hur bra blodet koagulerar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.