Vårtor som blöder: orsaker och behandlingar

Vårtor är smittsamma lesioner, som orsakas av en av undertyperna till humant papillomvirus. I dagens artikel berättar vi om vårtor som blöder.
Vårtor som blöder: orsaker och behandlingar

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

Vårtor är hudlesioner orsakade av humant papillomvirus. De är ofta asymtomatiska och brukar mestadels enbart medföra estetiska problem. Ibland kan man dock råka ut för vårtor som blöder eller ger upphov till någon form av smärta.

Även om detta är sällsynt så rekommenderar experter i vissa fall att man söker behandling för att påskynda återhämtningsprocessen. Eftersom vårtor påverkar flera lager av huden kan de vara svåra att ta bort. Dessutom är de smittsamma och kan spridas till olika kroppsdelar.

Symtom på vårtor

Det huvudsakliga symtomet på vårtor är grova och ojämna utbuktnader på huden. Utöver detta orsakar de vanligtvis inget obehag. Det är endast i vissa fall som följande kliniska manifestationer uppstår:

  • Klåda
  • Stramningar eller känsla av tryck
  • Smärta, särskilt när det handlar om vårtor som sitter på fotsulan
  • Blödning
Hand med vårta´på lillfingret
Vårtor är små, grovt texturerade hudutbuktningar som du kan se med blotta ögat.

Läs vidare för att lära dig mer om vårtor: Vårtor under foten: kännetecken och behandling

Orsaker till att vårtor uppstår och blöder

Humant papillomvirus (HPV), som existerar i cirka 100 olika typer, orsakar vårtor. Varje serotyp bestämmer kroppsläget för lesionen; händer, ansikte, nacke, armhålor, fötter, könsorgan osv. I många fall försvinner de av sig själva utan behov av behandling.

Viruset kan tränga in i huden via sår. När det väl gör det orsakar HPV extra och snabb celltillväxt. Det yttersta hudskiktet blir hårt och tjockt och orsakar därmed utbuktnaden. Enligt American Academy of Dermatology sprider sig HPV genom direktkontakt, eller genom att man delar personliga hygienartiklar som till exempel handdukar eller rakhyvlar.

Vårtor som blöder

Vårtor har sin egen blodtillförsel. Således blöder de mycket om du försöker ta bort dem med hjälp av olämpliga procedurer. Specifikt så innehåller de kapillärnät som är sammanflätade med nervändar och elastisk bindväv. Med hjälp av en dermatoskopi kan läkare se krökta kapillärer som genererar ett rödprickigt mönster vid makroskopi, vilket är karakteristiskt för lesionen. Vårtor har också specialiserade nervändar, vilket är anledningen till att du känner smärta när du trycker på dem.

Typer av vårtor

Alla vårtor är inte likadana. Man klassificerar dem ofta efter kroppsdelen där de förekommer. Deras egenskaper och symtom kan också variera. Vilka är då de vanligaste?

Fotvårtor

Dessa vårtor förväxlas ofta med förhårdnader. De är större än de flesta vårtor, eftersom fotsulan måste bära kroppens hela vikt. De växer inte exofytiskt utan istället inåt när du går eller står. På grund av deras läge så är fotvårtor de mest komplicerade att behandla.

Juvenila vårtor

Dessa förekommer vanligtvis i ansiktet, på baksidan av händerna eller på kinderna. De är hårda grova utväxter som flagnar vid beröring. Enligt en studie publicerad i The Journal of The Egyptian Public Health Association är det en av de vanligaste vårtvarianterna hos barn (därav dess namn). Juvenila vårtor förekommer hos 49 % av barn.

Platta vårtor

Dessa vårtor är små utbuktnader. De har inte något pigment. Istället har de samma färg som den omgivande huden. De uppstår mest i ansiktet på pannan och kinderna, men kan även förekomma på händer och underarmar.

Genitalvårtor

Vissa stammar av humant papillomvirus (HPV) orsakar vårtor vid könsorganet, vilket inkluderar vagina, penis och anus. Detta virus är den vanligaste sexuellt överförbara sjukdomen.

Den här artikeln kan också vara av intresse: Förebygga och behandla vårtor med hjälp av kosten

Riskfaktorer

Vissa människor är mer benägna att utveckla vårtor än andra. Eftersom det är virus som ligger bakom vårtor är det praktiskt att utvärdera en persons immunsystem för att se till att detta inte är nedsatt. Riskfaktorerna inkluderar följande:

  • Människor som hanterar eller arbetar med rått kött, till exempel i ett charkuteri eller slakteri.
  • Barn eller tonåringar som använder offentliga duschar efter att ha deltagit i sport eller simmat i bassäng.
  • Människor som har en släkting med vårtor.
  • Någon som lider av nedsatt immunförsvar, till exempel mottagare av organtransplantation eller någon som har en sjukdom som AIDS.
  • Människor med atopiska sjukdomar.
Vårta på en kropp.
Vårtor kan börja blöda om de är vanskötta eller blir skadade. Därför är det viktigt att de blir behandlade av en professionell hudläkare.

Behandlingsalternativ för vårtor som blöder

Om du har vårtor som blöder måste du ingripa så snart som möjligt för att undvika komplikationer. I själva verket är det många som föredrar att ta bort sina vårtor, även om de inte blöder, eftersom de störs av hur de ser ut. Här är några av de procedurer som kan vara till hjälp:

  • Kryokirurgi är användningen av flytande kväve eller fast koldioxid (även kallad torris) för att frysa vävnaderna. Även om denna procedur orsakar mild smärta är det en av de mest effektiva för att ta bort vårtor. En hudläkare bör utföra proceduren i flera sessioner, en gång i veckan.
  • Ytlig medicinering. Det här inkluderar särskilda syrabaserade formuleringar som långsamt bränner bort vårtorna. Du måste applicera produkten varje dag, vilket kan orsaka lätt hudirritation.
  • Elektrokoagulering. Den här proceduren lämnar ofta ärr.
  • Kirurgiskt avlägsnande. Detta är inte särskilt populärt på grund av dess låga effektivitet och risken för spridning av viruset. Det har också en hög andel återfall.
  • Laser. Även om det är en effektiv metod är det lite smärtsamt och kan lämna ärr.

Vad du bör göra om du har vårtor som blöder

När vårtor blöder är det bäst att boka tid hos en hudläkare för korrekt behandling. Att försöka fixa det hemma kan leda till komplikationer och hudskador. Kort sagt är det svårt att bli av med detta mycket smittsamma problem om du inte ingriper snabbt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Al Aboud AM, Nigam PK. Wart (Plantar, Verruca Vulgaris, Verrucae) [Updated 2020 Jun 29]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan
  • InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. Warts: Overview. [Updated 2019 Nov 7]
  • Liu J, Li H, Yang F, et al. Epidemiology and Clinical Profile of Cutaneous Warts in Chinese College Students: A Cross-Sectional and Follow-Up Study. Sci Rep. 2018;8(1):15450. Published 2018 Oct 18. doi:10.1038/s41598-018-33511-x
  • Essa N, Saleh MA, Mostafa RM, Taha EA, Ismail TA. Prevalence and factors associated with warts in primary school children in Tema District, Sohag Governorate, Egypt. J Egypt Public Health Assoc. 2019;94(1):6. doi:10.1186/s42506-018-0007-0

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.