5 sätt ditt ansikte kan varna dig om vitaminbrist

Visste du att stort håravfall kan vara resultatet av en vitaminbrist? Ändra din kost och försök att inkludera färska livsmedel, såsom frukter och grönsaker, för att fixa problemet.
5 sätt ditt ansikte kan varna dig om vitaminbrist

Senaste uppdateringen: 06 november, 2018

Visste du att din kropp kan varna dig om en vitaminbrist via lättupptäckta symptom i ansiktet?

Med rätt kost och balans är det möjligt att förebygga symptom och problem.

Om du dock misstänker att din hud behöver förbättras är det bäst att öka ditt intag av nödvändiga livsmedel i enlighet med vad din kropp försöker säga.

Om det inte blir bättre ska du fråga din läkare om andra möjliga orsaker till en vitaminbrist.

1. Varna dig om vitaminbrist; väldigt blek hy

Om du har väldigt blek hy och den normalt inte ser ut så kanske du lider av brist på B12. När du saknar detta vitamin kan du känna dig deprimerad eller trött.

När du har väldigt låta nivåer av det ansamlas även aminosyror i kroppen.

Det kan skada artärerna och ökar risken för blockeringar i blodkärlen. Det är framförallt farligt för personer med cirkulations- och hjärtproblem.

Lösning

För att öka mängden B12 i kroppen ska du äta mer kött samt fisk och skaldjur.

2. Torrt och skört hår

Om du har hår som är torrt och ömtåligt, eller som producerar mjäll, kan det försöka varna dig om en vitaminbrist, i det här fallet på biotin, även känt som B7. Denna brist uppstår vanligtvis efter att ha tagit antibiotika.

Vitamin B7 produceras inuti våra kroppar via tarmbakterierna. De kan oftast skapa tillräckliga mängder för att täcka våra behov, men ibland är så inte fallet.

Lösning

För att öka mängden vitamin B7 kan du öka din konsumtion av:

 • Kött
 • Fisk
 • Grönsaker
 • Frukter
 • Svamp
 • Bönor

Om du följer en diet kommer du behöva ta en paus i den.

Omega 3-fettsyror kan dessutom vara till stor hjälp. De ökar produktionen av elastin, vilket förebygger att håret blir torrt och ger det även bättre glans.

Det är dessutom en fettsyra som deltar i bildandet av näthinnan, och på grund av det är den bra för din ögonhälsa och hjälper till att bibehålla immunförsvaret.

 • För att se till att du får i dig tillräckliga mängder omega 3 ska du öka intaget av valnötter och fisk.

3. Svullna ögon

Om du lägger märke till att dina ögon blivit svullna, mer än runt kanterna, kan det vara ett resultat av brist på jod.

Lösning

Öka ditt intag av livsmedel som är rika på jod, såsom:

 • Skaldjur (hummer, räkor)
 • Sjögräs
 • Mejeriprodukter
 • Bröd
 • Jodberikat salt

4. Bleka läppar

Om du har bleka läppar kan det vara på grund av brist på järn, vilket vanligtvis kallas för anemi. Andra symptom på anemi inkluderar att ofta bli kall och ha lågt blodtryck.

Det vanligaste symptomet på järnbrist är dock trötthet. Anemi inträffar när det inte finns tillräckligt med hemoglobin i blodet.

Hemoglobin är ett protein rikt på järn som hittas inuti röda blodceller och transporterar syre genom kroppen.

Lösning

För att öka dina järnnivåer ska du äta mer rött kött och temporärt sluta äta livsmedel med mycket kalcium.

Kalcium gör absorptionen av järn svårare.

5. Blodigt tandkött

Om dina tandkött blöder mycket kan det försöka varna dig om en vitaminbrist, eller närmare bestämt en brist på vitamin C. Du måste vara väldigt försiktig med det eftersom det kan resultera i ett försvagat immunförsvar.

Det kan även ge dig:

 • Smärta i muskler och ben
 • Problem med tänderna

Lösning

 • Kom ihåg att vitamin C hittas i citrusfrukter och röda pepparfrukter, bland annat.
 • Mejeriprodukter är också fördelaktiga eftersom de hjälper till att minska surhetsnivåerna som kan vara skadliga för munnen.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Huskisson, E., Maggini, S., & Ruf, M. (2007). The role of vitamins and minerals in energy metabolism and well-being. Journal of International Medical Research. https://doi.org/10.1177/147323000703500301
 • Lancaster, C. A., Gold, K. J., Flynn, H. A., Yoo, H., Marcus, S. M., & Davis, M. M. (2010). Risk factors for depressive symptoms during pregnancy: a systematic review. American Journal of Obstetrics and Gynecology. https://doi.org/10.1016/j.ajog.2009.09.007
 • LeBlanc, J. G., Milani, C., de Giori, G. S., Sesma, F., van Sinderen, D., & Ventura, M. (2013). Bacteria as vitamin suppliers to their host: A gut microbiota perspective. Current Opinion in Biotechnology. https://doi.org/10.1016/j.copbio.2012.08.005

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.