Stephen Hawking talar till deprimerade

Stephen Hawking talar till deprimerade

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Trots fysiska begränsningar är Stephen Hawking ett exempel på styrka och övervinnande. Han har inte tillåtit sitt tillstånd att tynga ner honom fysiskt.

Stephen Hawking är en av de mest beundrade männen i vår tid, inte bara för att han är en av de smartaste, utan även för att han är ett exempel på triumf och liv.

Han föddes den 8:e januari 1942 i Oxford, England. Han är känd över hela världen för sina studier i teoretisk fysik.

Som barn var en av hans drömmar att studera matematik. Av olika anledningar beslutade han sig dock för att byta till naturvetenskap när han anlände till universitetet.

Under sitt första år vid Cambridge började en ung Hawking, endast 21 år gammal, känna av de första symtomen på sjukdomen amyotrofisk lateral skleros (ALS), som skulle komma att förändra hans liv för alltid.

Läkarna uppskattade då att han hade 2,5 år kvar att leva. Men Hawking överskred dessa uppskattningar och blev en av vetenskapens viktigaste människor.

Trots sitt fysiska tillstånd har Hawking gett hundratals tal runtom i världen. Han har delat sin vision i miljontals dokumentärer och böcker, som har varit grunden till flera nya studier.

Men bortom att bara ha kunskap om universum är han även kunnig om liv och de svåraste tillstånden människan kan uppleva.

På sin senaste konferens talade han om depression och klarlade intressanta slutsatser med tydliga exempel baserade på hans eget liv.

Stephen Hawking skickar vackert budskap till människor med depression

Ett budskap till människor med depression

I skrivande stund är Stephen Hawking 74 år gammal, men det har inte stoppat honom. Han fortsätter att undervisa, forska och dela vackra, tankeväckande budskap med hela världen.

Vid flera tillfällen har han uttryckt att hans förväntningar sjönk till noll när han diagnostiserades med sin sjukdom. Men nu har han insett att alla aspekter av hans liv har varit ett övertag sedan dess.

Han har dedikerat hela sin existens till vetenskapliga studier och att söka efter svaren i universum.

Han kan inte tala, inte röra sig och han är begränsad till en rullstol. Trots det har han funnit ett sätt att kommunicera med, och inspirera, en hel värld.

I en diskussion som leddes av Royal Institution i London i januari jämförde Hawking svarta hål med depression, och gjorde det tydligt att inget av dem går att fly ifrån.

En depression är som ett svart hål

Svarta hål och depressioner

“Budskapet i konferensen är att svarta hål inte är så mörka som de verkar. De är inte de oändliga fängelser vi en gång trodde att de var.

Saker kan fly ut ur svarta hål och, möjligtvis, klara sig till ett annat universum. Så om du känner som att du är i ett svart hål ska du inte ge upp; du kan komma ut.

Som svar på sitt eget handikapp tillade han:

“Offret har alltid rätt att avsluta sitt liv, om de vill. Men jag tror att det är ett allvarligt misstag. Hur dåligt livet än verkar finns det alltid något du kan göra och vara framgångsrik i.

Om det finns liv, finns det hopp.

Om du är handikappad är det förmodligen inte ditt fel, men det är inte rätt att beskylla världen eller förvänta sig att den ska tycka synd om dig.

Du måste ha en positiv attityd och göra det mesta av alla situationer du befinner dig i; om du har ett fysiskt handikapp ska du inte låta dig själv lida av ett psykologiskt handikapp också”.

Hawking inspirerar

För tillfället fortsätter Stephen Hawking att inspirera vetenskapliga sinnen. Men han vill även inspirera människor som, på ett eller annat sätt, har haft stora svårigheter i sina liv.

Hawking anser att vetenskap är ett utmärkt fält för människor med fysiska handikapp, eftersom det främst utvecklar sinnet. Han påpekar att fysiskt arbete är uteslutet, men att teoretiskt arbete är perfekt.

Han medger även att han har åstadkommit mycket tack vare hjälp från närstående , kollegor och elever som alltid gett honom stöd.

“Jag tror att människor rent generellt vill hjälpa, men du måste få dem att känna att deras ansträngningar är värt det.”

Lucy Hawking, Stephens dotter, delade dessa ord om sin far:

“Han har en väldigt avundsvärd önskan att fortsätta gå framåt och förmågan att kombinera all sin styrka, all sin energi och all sin mentala koncentration i målet att röra sig framåt.

Men inte bara att röra sig framåt och överleva, utan att överskrida. Han skapar extraordinärt arbete – han skriver böcker, ger konferenser och inspirerar människor med neurodegenerativa sjukdomar och andra handikapp”.

Ha en positiv attityd

Stephen Hawkings ord har delats i hela världen som ett meddelande till de som har drabbats av depression och de begränsningar som kommer med det.

Hans livsupplevelser och sättet han uttrycker sig på demonstrerar tydligt hans vishet och väsen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Larsen, K. (2005). Stephen Hawking: a biography. Greenwood Publishing Group.
  • Ferguson, K. (2011). Stephen Hawking: His life and work. Random House.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.