7 saker din depression inte vill att du ska veta

Vad som verkligen spelar roll är här och nu. Kedja inte fast dig vid det förflutna och oroa dig inte för mycket över framtiden. Låt solen värma dig idag.
7 saker din depression inte vill att du ska veta

Senaste uppdateringen: 24 november, 2018

Depression är den vanligaste mentala åkomman idag, och det är även en av de vanligaste orsakerna till att man är borta från jobbet. Faktum är att antidepressiva medel utgör den största kategorin av läkemedel som säljs över hela världen, och enligt statistik från Världshälsoorganisationen (WHO) använder 10-15% av alla människor dem. Din depression är dock en riktigt slug fiende.

Varför är det så? Är det våra ständigt mer komplicerade livsstilar som gör oss mer sårbara? Sanningen är att det inte finns någon klart svar på “varför” – allt vi vet är att alla är olika och att det inte finns några identiska fall av depression.

Det är därför det är svårt att fastslå en uppsättning strategier som hjälper alla som lider av det. Det finns dock några enkla faktum som är värda att komma ihåg under dagar du känner dig nere.

I dagens artikel vill vi uppmuntra dig att lära dig om dessa.

1. Ditt självförtroende är mycket viktigt

Katt med självförtroende

Sättet du ser dig själv och tolkar världen kan variera beroende på ditt självförtroende. När du är nere blir du besatt med andra omkring dig, som om de har blivit tilldelade det du borde ha fått. Du kan börja se dig själv som någon som inte förtjänar vissa saker, eller ännu värre att du inte “har vad som krävs” för att få dem.

Brist på självförtroende leder till interna obalanser och konflikter som långsamt tar ut sin rätt under din livstid.

Det sägs ofta att de farligaste formerna av depression är de som kommer inifrån. I sådana fall finns det ingen specifik orsak som utlöser ditt problem. Problemet finns inom dig och kan ha växt där sedan din barndom.

Om din familjesituation har varit svår, om ditt förhållande med dina föräldrar aldrig har varit positivt eller om du aldrig mognat känslomässigt är ditt självförtroende troligen ganska lågt. Varje dag fortsätter du att sitta på en oförklarlig sorg, har inte någon motivation och ger näring åt en modfälldhet som leder till depression.

Se till att vara uppmärksam på ditt självförtroende! Se till att du är stjärnan i ditt livs film, och inte en birollsinnehavare!

2. Ditt lidande kommer inte pågå för alltid

Flicka i gräset

Vi kan lova dig det: din depression är inte här för evigt, och ej heller den smärta du känner och som paralyserar dig.

Om du börjar varje dag på ett mer rationellt sätt, stänger ute negativa tankar och håller fast vid dina drömmar kommer din depression till slut börja släppa taget, tills den en dag är en avlägsen skugga som helt försvinner.

3. Fokusera på nuet

Lev i nuet

Det förflutna är det förflutna; det är borta och inte längre här.

Vad gör det för nytta att fokusera på de där dagarna för en månad eller ett år sedan när allt det gör är att åsamka dig smärta? Det är inte värt det, och börja heller inte tänka på framtiden på ett fatalistiskt sätt. Kom ihåg att du inte har någon kristallkula – vad som helst kan hända.

Tillåt dig själv att leva här och nu med maximal intensitet och den lycka du förtjänar. Det är det enda som är värt din ansträngning.

4. Be alltid om hjälp, men se till att fråga rätt personer

Vänner med kaffe

Du kanske har hört folk säga att “det är din familj du ska vända dig till först, de sviker dig aldrig”. Förhoppningsvis är det fallet, men kom ihåg att det fortfarande finns personer som är kapabla att göra mer skada än nytta.

Vissa tror till och med att du är en svag person “som alltid är ledsen” om du har diagnostiserats med depression. Var försiktig. Sök hjälp från en expert och ta stöd hos din familj och dina vänner som verkligen känner och lyssnar på dig; de som tröstar och ger dig rätt ord vid rätt tillfälle.

5. Din depression gillar inte att lämna huset

Promenad utomhus

Det är sant! Din depression älskar mörkret och att ha gardinerna fördragna. Den kräver tystnad och att du låser in dig själv med negativa och fatalistiska tankar.

Låt den inte lura dig – gå ut och promenera varje dag i minst en halvtimme. Andas in frisk luft, låt solen kyssa dig med sin värme och prata med andra du träffar. Omge dig med liv, rörelse, ljus och glädje – varje dag.

6. Din depression älskar skräpmat

Bakverk bör undvikas

Bakverk, snacks, frusen färdigmat, snabbmat… dessa livsmedel lugnar alla din ångest och ger dig tillfällig njutning, men i själva verket främjar de faktiskt de kemiska obalanserna hos depression, vilket ger ytterligare bränsle åt de negativa neurotransmittorerna.

Börja äta mer frukt och grönsaker. Drick vatten och te. Följ hälsosamma dieter för att må bättre och låt din kropp göra sig av med gifter.

7. Bestäm dig för att säga “nej” till din depression

Lycklig kvinna

Det är inte lätt. Att säga “nej” till depression kräver mycket styrka och mod, men en sak är säker: du är inte din depression.  Du är en människa som förtjänar att vara lycklig igen, som bör se på sitt liv med entusiasm och hopp. Så… varför släpper du inte taget om den hukande skugga som försöker få dig att lida?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Beck, A. T., Rush, A. J., Shaw, B. F., & Emery, G. (1983). Terapia cognitiva de la depresión. Brouwer.
  • Dio Bleichmar, E. (1992). La depresión en la mujer. Revista de la Asociación Española de Neuropsiquiatría.11(39), 283-289.
  • Pérez Álvarez, M., & García Montes, J. M. (2001). Tratamientos psicológicos eficaces para la depresión. Psicothema, 13 (3).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.