Världsdagen för polio: En friskare framtid för mödrar och barn
Världsdagen för polio hålls den 24 oktober varje år. Målet med denna speciella minnesdag är att förnya engagemanget för att utrota polio över hela världen.
2022 är det 31 år sedan polio deklarerades vara utrotad i regionen Amerika. Eftersom viruset fortfarande cirkulerar i två länder, finns det fortfarande en risk för infektion så tills det är utrotat globalt.
Polio är en smittsam sjukdom, utan något specifikt botemedel, och den är potentiellt allvarlig. Det går dock att förebygga mot sjukdomen genom immunisering.
Kontexten av Världsdagen för polio
Datumet den 24 oktober för Världsdagen för polio sammanfaller med födelsen av Dr. Jonas Salk, som utvecklade det första effektiva vaccinet mot poliovirus. Rotary Club International instiftade dagen av till minne av läkarens födelsedag.
Immuniseringsstrategin är att förhindra infektion hos barn under 5 år tills smittorisk upphör. Efter flera doser är vaccinskyddet livslångt.
Det första landet att utrota sjukdomen var Kuba, 1962, när man introducerade oralt vaccin i landet. Därefter blev Amerika den första kontinenten som förklarades fri från smitta 1994, med det sista fallet registrerat i Peru 1991.
Även om historien om detta vaccin är framgångsrik, ledde covid-19-pandemin till förseningar i vaccinationskampanjer. I Amerika var vaccinationsfrekvensen med de 3 doserna för 2020 82 %.
Det var den lägsta siffran sedan 1994, vilket utlöste varningsklockor.
Även om det sett ut som att vägen till global utrotning varit nära, skedde en stor vändning 2022. I februari i år deklarerade myndigheterna i Malawi, Afrika, ett utbrott av poliovirus typ 1 (det sista fallet rapporterades 1992). Detta till trots att Afrika förklarades poliofritt 2020.
En 3-årig flicka blev förlamad efter att ha blivit infekterad med viruset, som verkar ha kommit från samma stam som rapporterades 2019 och 2020 i Pakistan. Bortsett från Pakistan är den andra staten där polio fortfarande är endemisk Afghanistan.
I september 2022 har 17 fall rapporterats i Pakistan i år.
Läs mer här: Allt du behöver veta om vaccin mot polio
Polio eller poliomyelit
Polio orsakas av polioviruset. Det kan påverka nervsystemet och orsaka förlamning av andningsmusklerna, vilket leder till dödsfall inom en kort tidsperiod.
Viruset överförs via fekal-oral väg. Det kommer in i kroppen genom munnen och när det når i tarmen förökar det sig och orsakar infektion och kan nå ryggmärgen.
Polio kan initialt vara asymtomatisk eller bli förväxlat med symtom på förkylning, såsom:
- Feber
- Trötthet
- Kräkningar och diarré
- Stel nacke
- Huvudvärk och muskelvärk
Eftersom det påverkar ryggmärgen kan det orsaka förlamning av skelettmuskler i benen. Det kan sedan spridas till andningsmusklerna och orsaka dödsfall genom kvävning.
Överföring sker när vatten eller mat är förorenat av avföring. Poliovirus kan förekomma i avloppsvatten.
Det finns inget botemedel mot polio. Behandlingen går ut på att hantera symtom, och vid förlamning använder man sjukgymnastik och rehabilitering. Konsekvenserna sitter kvar även år efter återhämtning från infektion.
Läs mer här: De olika typerna av poliomyelit (polio)
Poliovaccinet
Det finns tre serotyper av poliovirus: 1, 2 och 3. Endast poliovirus serotyp 1 cirkulerar i de två länder vi nämner ovan.
Typ 2 förklarades utrotad 2015 och typ 3 2019. Typ 1 poliovirus är dock fortfarande på fri fot i Pakistan och Afghanistan.
I sin tur finns det två typer av poliovaccin. Det inaktiverade poliovirusvaccinet (mot serotyp 1 och 3) och det levande försvagade poliovirusvaccinet (som ges oralt mot serotyp 1, 2 och 3).
Avsikten är att uppnå ett permanent vaccinationsprogram med trivalent inaktiverat poliovirusvaccin och att använda ytterligare doser av det försvagade vaccinet.
Det kan också förekomma utbrott av cirkulerande poliovirus i områden med låg vaccinationstäckning. När levande försvagat virus från immuniseringar utsöndras, kan det vid otillräcklig sanitet spridas bland samhällets befolkning genom vattenförorening.
Fördelarna med levande försvagat poliovirusvaccin är följande:
- Det är billigt
- Det administreras oralt
- Det ger flockimmunitet – detta förhindrar smittade personer från att överföra ett aktivt virus till andra, även om de överför ett försvagat virus vilket utökar immuniseringen.
Det finns dock en paradoxal effekt, eftersom viruset fälls ut i avföring och kan infektera andra, vilket kan utlösa en kedja av infektioner i samhällen som har låg immuniseringsgrad. När viruset cirkulerar tillräckligt länge kan det mutera till en mer virulent form som orsakar förlamning.
Målet med att byta från trivalent till bivalent vaccin är att minska risken för förlamning hänförlig till serotyp 2. Användningen av inaktiverade vacciner medför en nästan obefintlig risk för associerad förlamning.
Det aktuella målet för Världsdagen för polio
Polio är för närvarande utbredd i världens fattigaste och mest marginaliserade samhällen, som inte har tillräcklig tillgång till vaccinationer. Målet är att utrota polio till 2026. Detta kommer att kräva stärkta vaccinationskampanjer och ökade ekonomiska investeringar.
Med fler immuniseringskampanjer och i sin tur en större population av immuniserade personer, kommer viruset inte att ha några potentiella värdar. Detta kommer att göra det möjligt att deklarera utrotning. Men så länge det finns ens ett enda fall av polio, finns det en risk för att det återuppstår i andra länder.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- CDC. ¿Qué es la poliomielitis? Centros para el Control y la Prevención de Enfermedades. 2022. Disponible enhttps://www.cdc.gov/polio/es/que-es-polio/index.htm#:~:text=La%20poliomielitis%2C%20o%20polio%2C%20es,pueden%20mover%20partes%20del%20cuerpo).
- Cué B. Erradicación de la poliomielitis. Rev Cubana Farm. 2000;34( 3 ):221-224. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-75152000000300009&lng=es.
- OPS. Guía Práctica: Introducción de la vacuna inactivada contra la poliomielitis (IPV). Organización Panamericana de la Salud. 2014. Disponible en https://iris.paho.org/handle/10665.2/10000.