Vet du hur man förebygger förkylningar?

Vem skulle inte vilja veta hur man förebygger förkylningar? Även om förkylningar och influensa är problem som inte varar mer än en vecka, är de ett folkhälsoproblem.
Vet du hur man förebygger förkylningar?
Diego Pereira

Granskad och godkänd av läkare Diego Pereira.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Vem skulle inte vilja veta hur man förebygger förkylningar och influensa? Vi vill alla göra vårt bästa för att förebygga förkylningar och influensa samt andra typer av luftvägsinfektioner eftersom de påverkar vår hälsa. I allmänhet leder dessa typer av infektioner att våra akutmottagningar fylls och en betydande förbrukning av hälsoresurser. Tyvärr leder de även till en hög dödlighet bland sårbara individer i vårt samhälle.

Men många av dödsfallen beror på förkylningar och influensa som leder till hjärt- och andningskomplikationer. Även om förkylningar och influensa är problem som inte varar mer än en vecka för de flesta av oss, är de ett folkhälsoproblem.

Hur sprider sig förkylningar och influensa?

Dessa virus sprider sig genom luften med hjälp av droppar som innehåller viruspartiklar. Dessa droppar kommer från nässekret, bronkialsekret eller saliv, vilket gör att de sprider sig mycket snabbt. En betydande faktor som bidrar till spridningen av viruset är de kalla temperaturerna under vinterhalvåret.

Kalla vintertemperaturer hämmar vårt immunförsvar. Kylan gör också nässlemhinnan torrare och mindre skyddad. Andra faktorer som främjar infektion är:

 • Trötthet.
 • Påfrestningar och stress.
 • Allergiska reaktioner i näsa och svalg.
 • Kvinnors menstruationscykel.
Kvinna i soffan med filt

Influensa och förkylning: Är det viktigt att veta skillnaden?

Både influensa och förkylning beror på smittsamma virus och kan leda till akuta hälsoproblem som vanligtvis varar ca. sju dagar. I båda fallen är symptomen i mångt och mycket likartade. Det är hälsoproblem med hög förekomst och behandlingen består i att lindra symptomen.

De mest karakteristiska symptomen på förkylningar är att det inte förekommer någon feber utan bara en inflammation i övre luftvägar, ögon och öron. Därtill åtföljs alla dessa symptom ofta av en mer allmän sjukdomskänsla och brist på aptit.

Förkylningsprocessen yttrar sig med nysningar, täppt näsa och klåda i halsen. Allteftersom dagarna går blir dock nässekretet tjockare och kan ibland ändra färg eller konsistens.

De karakteristiska symptomen på influensa, å andra sidan, inkluderar frossa, svettning och plötslig feber. Du kan också uppleva allmänt obehag, muskelvärk, huvudvärk, ont i halsen och torrhosta.

Symptom som feber och muskelvärk varar vanligtvis i flera dagar och sjukdomsförloppet är i allmänhet längre. Du kan känna dig obekväm och ha hosta i upp till 2 veckor.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Banan-och honungskräm för att lindra hosta och förkylning

Hur man förebygger förkylningar och influensa

För att förebygga förkylningar och influensa kan man se till att vidta vissa åtgärder för att undvika och minska spridningen av viruset från person till person. Dessa inkluderar följande:

 • Undvik kontakt med personer som lider av sjukdomen, åtminstone under de första dagarna. Om du mår dåligt, har feber eller andra influensaliknande symptom, isolera dig och försök bibehålla en god allmän vätskebalans.
 • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten eller handsprit. Undvik slutna rum med dålig ventilation och platser med trängsel.
 • Täck över näsan och håll munnen stängd när du hostar eller nyser. Försök också undvika rökning och alkoholkonsumtion, eftersom båda försämrar funktionen av ditt immunförsvar och belastar dina luftvägar.
 • Ta vitamin C i doser på 1 g per dag.
 • Undvik stress så mycket som möjligt eftersom det är en faktor som försvagar immunförsvarets aktivitet.
Kvinna som hostar i sängen

Medel som förebygger förkylningar och influensa, fungerar de?

Det finns idag medel som säger sig kunna förebygga förkylningar och influensa, men det finns inte vetenskapliga bevis för dem alla. Dessa medel och lösningar är baserade på ämnen som finns i grönsaker och svampar, vilka är ämnen som kan hjälpa till att stärka immunförsvaret.

Svampar, som säcksvampar och basidiomyceter, ger oss fördelar på grund av deras germaniuminnehåll.

Rötter och rhizom av Echinacea innehåller föreningar som orsakar immunstimulerande aktivitet. Det finns också bevis för effektiviteten av etanolextrakt av roten av Pelargonium sidoides mot virala luftvägsinfektioner.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Sirap på morötter mot förkylning, hosta och influensa

Slutsats

Det är viktigt att vi förebygger förkylningar och influensa. Inte bara på grund av deras påverkan på hälso- och sjukvården, utan också för att det är en av de vanligaste orsakerna till sjukskrivningar i skolan och på arbetsplatsen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • González Requejo, Á. (2015). Catarro de vías altas.
 • Libano, R. U. (2013). Tratamiento del catarro. Evidencia científica. Anales de Pediatria Continuada. https://doi.org/10.1016/S1696-2818(13)70138-0
 • Rosas, M. R. (2008). Gripe y resfriado. Clínica y tratamiento. Offarm.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.