Tre avkok för att lindra symptom på influensa

När man beslutar sig för att prova en infusion på ingefära är det viktigt att tala med en specialist eftersom det kan vara kontraproduktivt om du genomgår andra behandlingar.
Tre avkok för att lindra symptom på influensa

Senaste uppdateringen: 18 oktober, 2019

Det finns många personer som vill komplettera medicinska behandlingar med naturliga alternativ, för att på så sätt lindra symptom på influensa.

Vid fall av influensa baseras behandlingen på symptomen, så din läkare kommer välja det lämpligaste alternativet för dig (om det är så pass allvarligt att du behöver läkarvård).

Man kan dock använda infusioner för att hjälpa den vanliga medicinen att lindra symptomen.

Fortsätt läsa för att lära dig mer!

Vilka är symptomen på influensa?

Symptomen på influensa

Influensan är en sjukdom som orsakas av en grupp virus, varav det finns tre sorter: A, B och C. Majoriteten av alla epidemier är resultat av typ A-viruset, medan typ B producerar mindre epidemier och en lindrigare sjukdom.

När det kommer till typ C så är den mindre vanlig och dessutom övergående.

Influensaviruset sprids från person till person, vanligtvis genom sekret från andningssystemet som sprids via hostande eller nysande.

Därför är det en akut infektionssjukdom som påverkar andningssystemet och producerar en serie generella symptom:

Även om det normalt sett är en självbegränsande och lindrig sjukdom, kan den bli allvarlig i vissa fall. Hos äldre patienter eller de med kroniska sjukdomar kan detta tillstånd vara farligt.

Eftersom det har viralt ursprung kan man inte använda antibiotikavilket ökar risken för komplikationer.

Hur man förebygger influensa

Det finns flera tips du kan använda för att förebygga denna vanliga vintersjukdom.

Att konsumera askorbinsyra, eller vitamin C, på regelbunden basis är bra för att stärka immunförsvaret. På så sätt kommer kroppen vara förberedd på att hantera olika mikroorganismer.

Det finns dessutom vaccin mot influensavirus. Detta vaccin syntetiseras intressant nog årligen med inaktiva virus, beroende på vilka typer av virus som orsakade förra årets epidemier.

Det är rekommenderat för högriskindivider, såsom personer över 65, personer med andningssjukdomar och sjukhuspersonal.

Med detta vaccin får man 50-80% skydd mot viruset. Vaccinationen görs vanligtvis på hösten, beroende på när de första fallen upptäcks och hur viruset utvecklas.

I vissa fall förhindrar an även smitta med antivirala läkemedel. Denna typ av medicin fungerar bäst om den tas omedelbart när personen insjuknar, helst inom två dagar.

Metoder för att lindra symptom på influensa

Flicka med feber

Vila och ordentligt näringsintag är nödvändigt för att bli av med influensan, utöver symptomatiska behandlingar.

Utöver en konventionell behandling kommer vi nedan att dela med oss av tre infusioner som kan hjälpa dig att lindra symptom på influensa.

1. Infusion på fläder

Tack vare sitt innehåll av vitamin C är denna infusion en bra vapendragare för att lindra symptomen på influensa som nämns ovan. Vitamin C stärker immunförsvaret och har antioxidativa egenskaper.

Fläder innehåller dessutom sambunigrin – en aktiv ingrediens med antiinflammatoriska krafter, så den är användbar för att behandla symptom på influensa.

Den innehåller även en annan aktiv beståndsdel som heter sambucina, som förbättrar elimineringen av vätskor.

Men fläder bör inte användas under graviditeter eller amning. Blommorna och fröna är inte giftiga, men delar som stjälk, bark, rot, blad och omogen frukt är det.

2. Citronte för att lindra symptom på influensa

Citronte för att lindra symptom på influensa

Citroner innehåller vitamin C, vilket stärker immunsystemet.

Precis som fläder innehåller citron stora mängder vitamin C, som är väldigt användbart för förebyggande och behandling av influensans processer.

Utöver att höja dina försvar har citroner även antiseptiska egenskaper. Deras vätskedrivande effekt hjälper till att eliminera gifter vid influensa.

För att tillreda detta te behöver du:

  • 2 1/2 dl kokande vatten
  • 1 påse citronte
  • 1 pressad citron
  • Honung för att söta

3. Infusion på ingefära

Avslutningsvis är ingefära välkänd för dess hälsosamma egenskaper.

Den har antivirala, slemlösande och antiinflammatoriska egenskaper. Därför hjälper den till att lindra igentäppning och halsont.

Det är dock viktigt att du talar med din läkare eller apotekare när du tar denna infusion eftersom den kan störa effekten hos vissa farmakologiska behandlingar.

Andra tips för att lindra symptom på influensa

Under influensasäsongen är det viktigt att bibehålla en hälsosam livsstil genom att äta en lätt och nyttig kost som tillhandahåller vitaminer och mineraler som stärker kroppens försvar.

Att vila är också viktigt för att kroppen ska kunna tackla infektionen.

Om du har några orosmoln ska du tala med din läkare eller apotekare så att de kan hjälpa dig med behandlingen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.