10 rekommendationer för att stärka dina försvar via kosten

Att ha stenhårda försvar är inte lätt, men om du följer en hälsosam kost kan du uppnå det.
10 rekommendationer för att stärka dina försvar via kosten
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

I den moderna världen finns det många faktorer som försvagar ditt immunförsvar. Temperaturförändringar, kontinuerlig stress och trötthet är tre faktorer som bör varna dig om att det är dags att stärka dina försvar. Att bibehålla en hälsosam kost är alltid ett bra beslut och kommer hjälpa dig att hålla immunförsvaret i gott skick. För att uppnå optimala nivåer i försvaret är det viktigt att följa en balanserad kost.

I denna artikel ska vi rekommendera tio livsmedel som kan hjälpa dig att stärka dina försvar samtidigt som du undviker vitamintillskott och läkemedel, som tenderar att vara de vanligaste lösningarna. Du bör se till att äta gott om frukt och grönsaker eftersom de innehåller makronäringsämnen, vitaminer, antioxidanter och mineraler. Alla dessa hjälper till att balansera nivåerna av vita blodkroppar, som ansvarar för att skydda kroppen mot sjukdomar och infektioner.

10 livsmedel för att stärka dina försvar

1. Vitlök

Vitlök har många egenskaper

Vitlök är känd som en smaksättare till olika rätter. Men den har otaliga egenskaper som gör den utmärkt för din hälsa. Den är antibakteriell och antiviral, vilket hjälper till att förbättra försvaren och din kapacitet att svara på sjukdomar.

2. Citrusfrukter

Ät citrusfrukter regelbundet

Frukter som apelsin, lime, citron, grapefrukt och mandariner innehåller gott om vitaminer, speciellt vitamin C. Det är viktigt att äta dem för att stärka dina försvar, och de kommer hjälpa dig att förebygga typiska sjukdomar, som influensa och hosta.

Om du redan är drabbad kan vitamin C även hjälpa dig att återhämta dig snabbare.

3. Lök

Gör avkok på lök

Ett avkok på lök kommer alltid hjälpa dig att stärka kapaciteten hos immunförsvaret.

  • Du kan koka den i vatten och dricka vid hög temperatur för att lindra andningsproblem, såsom katarr och igentäppning i lungorna.

Om du föredrar kan du även äta den rå för att minska problem med hosta och slem. I båda fallen kommer löken hjälpa till att stärka dina försvar och öka förmågan att svara på sjukdomar.

4. Röda frukter och grönsaker

Röda frukter är bra

Denna grupp inkluderar röd paprika, tomater, körsbär och jordgubbar. Dessa livsmedel är rika på vitamin A och karoten – två beståndsdelar som hjälper till att stärka försvaren och förebygga sjukdomar.

5. Vatten

Drick gott om vatten

Varje klunk med vatten hjälper dig att stärka försvaren. Detta eftersom god vätskebalans gör att slem blir upplöst. På så sätt kommer du hålla luftvägarna fria från igentäppning. Samtidigt skyddar du dem mot bakterier och virus.

  • Drick minst sex glas vatten om dagen för att hålla virusen borta.

Du kan även dricka kokosvatten för att öka elektrolyterna i kroppen. Detta främjar vätskebalansen, speciellt när du är utsliten eller trött.

6. Nötter såsom mandlar

Mandel är nyttigt

Nötter är rika på vitamin E – en viktig bundsförvant för att eliminera gifter. Detta vitamin är en antioxidant som ökar mängden leukocyter, som skyddar kroppen mot sjukdomar, virus och bakterier.

Mandlar är speciellt bra på att minska kolesterol tack vare sitt omega 3-innehåll. Ett bra alternativ är att tillreda mandelsmör, som du kan använda till massor av olika livsmedel.

7. Honung

Motverka förkylning med honung

Att använda honung för att behandla hosta är väldigt populärt. När du lider av influensan, hosta eller förkylning ska du äta en matsked honung. Dess antiseptiska egenskaper kommer hjälpa till att stärka försvaren.

8. Havregryn

Havregryn är ett superlivsmedel

Havregryn är ett superlivsmedel som är rikt på mineraler som magnesium, zink och koppar. Dessa hjälper ditt immunförsvar direkt och ökar dess effektivitet mot virus och bakterier som orsakar sjukdomar.

9. Svamp

Svamp är antiviralt

Svamp har antivirala och antimikrobiella egenskaper. Detta livsmedel förbättrar immunförsvarets förmåga att svara på alla faror som hotar kroppen. Du kan äten dem innan du går till sängs, kryddade med vitlök och lök.

10. Bidrottninggelé

Torkad bidrottninggelé

Bidrottninggelé är en produkt som görs av bin. Det är ett naturligt superlivsmedel som förstärker ditt immunförsvar på ett komplett sätt. När temperaturerna faller på vintern är det perfekt för att stärka dina försvar.

Extra: bekämpa stress

Yoga i naturen

Glöm inte att immunförsvaret även kan försvagas av faktorer utöver livsmedel. I början av denna artikel nämnde vi trötthet och stress. Stress är en avgörande faktor för hälsan.  Stress kan orsaka en depression i immunförsvaret. Om detta sker kommer blodtrycket och kolesterolet höjas, och ackompanjeras med en obalans i hormonutsöndringen. Som ett resultat kan du drabbas av en rad olika sjukdomar.

Därför rekommenderar vi att du tränar och utövar någon form av aktivitet som förbättrar ditt emotionella välmående, såväl som inkluderar de tio livsmedel vi precis nämnt. Att stärka dina försvar är en daglig uppgift.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  •  Percival SS., Aged garlic extract modifies human immunity. J Nutr, 2016. 146 (2): 433-436.
  • Huang Z., Liu Y., Qi G., Brand D., Zheng SG., Role of vitamin A in the immune system. J Clin Med, 2018.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.