Världsdagen för mödrars psykiska hälsa: Vi kan alla bidra
Världsdagen för mödrars psykiska hälsa hålls den 3 maj varje år för att öka medvetenheten om vikten av mödrars psykiska hälsa under graviditeten och efter förlossningen. Denna speciella dag instiftades under förutsättningen att stödja mammor runt om i världen, för att säkerställa att de har tillgång till de tjänster och behandlingar som behövs för att upprätthålla sin psykiska hälsa.
Låt oss ta en titt på faktorerna som påverkar mödrars mentala hälsa, påverkan på familjen och samhället och hur vi alla kan bidra till att förbättra mammors övergripande välbefinnande. Vad tror du att du kan bidra med till saken?
Mödrars psykiska hälsa, vad är det?
Mödrars psykiska hälsa avser den psykiska hälsan hos mammor under graviditeten och efter förlossningen. Enligt en studie publicerad i American Journal of Obstetrics and Gynecology lider cirka 15 % av alla kvinnor som har fått barn av förlossningsdepression. Situationen påverkar mamma-barn-relationen och barnets utveckling.
Dessutom kan andra faktorer, såsom stress, ångest, bristande socialt stöd och våld i hemmet, påverka mödrars psykiska hälsa. En artikel i tidskriften BMC Pregnancy and Childbirth konstaterar att mödrar som upplever dessa omständigheter löper ökad risk för psykiska störningar under och efter graviditeten.
Det är viktigt för mödrars mentala hälsa att detta tillstånd lyfts fram i ljuset. Hälsoinstitutioner och samhället som helhet måste ge det nödvändiga stödet till mödrar för att förebygga och behandla psykiska störningar under graviditeten och efter förlossningen.
Inverkan på barns utveckling
Mödrars psykiska hälsa har en betydande inverkan på utvecklingen av barnet i livmodern. En studie publicerad i tidskriften Paediatrics & Child Health fann att depression hos mödrar och andra psykiska störningar under tidig barndom kan negativt påverka barnets kognitiva och känslomässiga utveckling.
Dessutom påverkar mödrars psykiska hälsa också familjen och samhället. Brist på stöd och stigmatisering av psykiska störningar kan komplicera och hindra en mammas förmåga att ta hand om sitt barn. Förändringar i familjens dynamik kommer att förändra tillväxten och utvecklingen av det lilla barnet under hans eller hennes tidiga år.
Världsdagen för mödrars psykiska hälsa syftar till att bryta stigmat och öka medvetenheten om det psykologiska stöd som mödrar behöver. Detta stöd förbättrar inte bara kvinnans livskvalitet. Kort sagt, det är ytterligare ett incitament för att barn får utvecklas i en hälsosam miljö.
Så står det i en artikel i tidskriften World Psychiatry som slår fast att program som ger vård och stöd för mödrars psykiska hälsa har följande fördelar:
- De minskar bördan av psykiska störningar i den vuxna befolkningen
- De har en positiv inverkan på familjen och samhället i stort
- De förbättrar mor-barn-relationen
Hur kan vi bidra till Världsdagen för mödrars psykiska hälsa?
Det finns många sätt vi kan bidra på. Och inte bara med specifika åtgärder på Världsdagen för mödrars psykiska hälsa. Vi måste utöka vårt stöd så att det upprätthålls över tid.
Vi kan ge känslomässigt stöd till mammorna vi träffar, lyssna på deras oro och lätta på deras bördor när de är en del av vår familj. Det underlättar och hjälper också mycket att de inte behöva hantera alltför många dagliga aktiviteter som tar tid från att dela tid med sitt barn i livmodern eller sitt nyfödda barn.
Professionell hjälp är också det mest tillrådliga när det finns tydliga tecken på humörstörningar. Det är uppmuntrande att veta att många länder har skapat specifika organisationer och program stödja och hantera mödrars mentala hälsa.
International Marce Society är också en global organisation dedikerad till främjandet av mödrars mentala hälsa genom forskning, utbildning och klinisk vård. För sin del är några av de stater som för närvarande har en sådan organisation följande:
- Argentina
- Australien
- Storbritannien
- Kanada
- Sydafrika
- Förenta staterna
- Spanien
Specifika sätt att bidra till mödrars mentala hälsa
- Att ge känslomässigt stöd, eftersom mammor behöver känna att de har någon att prata med om sina bekymmer och känslor. Att lyssna på dem på ett icke-dömande sätt och erbjuda uppmuntrande ord och stöd kan vara till stor hjälp.
- Att hjälpa till med hushållssysslor, eftersom en bebis ankomst kan vara överväldigande för en mamma. Alla bidrag till hushållssysslor, som städning, matlagning eller vård av andra barn, kan vara ovärderligt.
- Främja egenvård genom att påminna mammor om vikten av att ta hand om sig själva och ta sig tid att göra saker de tycker om.
- Att vara förstående och flexibel, eftersom moderskapet är ett svårt jobb och alla gör det på sitt eget sätt. Låt oss inse att varje kvinna har sin egen väg och takt.
En uppmaning till handling
Bristande uppmärksamhet på mödrars mentala hälsa kan få allvarliga konsekvenser i en mammas liv, såsom förlossningsdepression, ångest och andra humörstörningar. Dessutom sträcker sig påverkan till familjen och samhället i stort och kan bidra till sociala problem som fattigdom och våld.
Av den anledningen är det viktigt att vi som samhälle erkänner vikten av mödrars mentala hälsa. Det är viktigt att vidta de åtgärder vi kan för att stödja mammor på deras resa.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Canadian Paediatric Society. (2004). Maternal depression and child development. Paediatrics & child health, 9(8), 575–598. https://doi.org/10.1093/pch/9.8.575
- Howard, L. M., & Khalifeh, H. (2020). Perinatal mental health: a review of progress and challenges. World psychiatry : official journal of the World Psychiatric Association (WPA), 19(3), 313–327. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7491613/
- Pearlstein, T., Howard, M., Salisbury, A., & Zlotnick, C. (2009). Postpartum depression. American journal of obstetrics and gynecology, 200(4), 357–364. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3918890/
- Sūdžiūtė, K., Murauskienė, G., Jarienė, K. et al. Pre-existing mental health disorders affect pregnancy and neonatal outcomes: a retrospective cohort study. BMC Pregnancy Childbirth 20, 419 (2020). https://bmcpregnancychildbirth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12884-020-03094-5