Parförhållandet hos nyblivna föräldrar

Barn är en värdefull gåva som förgyller par med lycka. Däremot kan intimiteten och parförhållandet bli lidande om det inte finns tillräckligt med kärlek och mognad för att acceptera förändringarna.
Parförhållandet hos nyblivna föräldrar

Skriven av Thady Carabaño

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

“Det verkar ju inte så svårt.” Så tänker många nyblivna föräldrar då de kommer hem med sitt första, nyfödda barn. Men då de så småningom får smaka på vad livet med en nyfödd innebär börjar de märka de små förändringarna som stör parets tidigare flöde i vardagen.

För många par blir barnet en förstärkande faktor för förhållandet och deras kärlek till varandra. För andra kan det bli en motivering för att separera eftersom de inte kan hantera förändringarna som föräldraskap innebär.

Den första natten hemma med det nyfödda barnet är mer än nog för att inse att föräldraskap innebär ett helt annorlunda liv. Efter att man fått barn behöver båda parterna anstränga sig för förhållandets skull.

Hur viktigt det är med ömsesidigt stöd

I de svåraste fallen har man ett barn som måste matas var tredje timme eller oftare, och barnet vaknar hela tiden. Dålig nattsömn leder till en spänning mellan paret som inte fanns där förut.

Medan mamman tar hand om barnet kan pappan ibland känna sig utanför. Det är dock bara naturligt att det nyfödda barnet är fäst vid sin mor, och då finns det ofta inte plats för någon annan. Ansvaret som mamma uppslukar hela kvinnan och det kan bli svårt att hitta tid för sin partner.

Nyblivna föräldrar med första barnet

Om mannen hjälper till med alla hemmets sysslor underlättar det väldigt mycket för att mamman ska kunna göra sina uppgifter väl. Vissa kvinnor lär sig att delegera sysslor till sin partner medan andra lär sig att lita på sin partner i högre grad.

Om man tar det ett steg vidare så kan mannen lära sig en hel del nya  färdigheter om han tillåts hjälpa till med barnet. De jobbiga tiderna som kommer med att ta hand om ett barn blir enklare om föräldrarna är villiga att anstränga sig för att samarbeta och lägga den tid som krävs på familjelivet.

Du kanske också är intresserad av: Ska man väcka sin bebis för att ge den mat?

Livet för nyblivna föräldrar efter att man fått ett barn

Då man blir förälder märker man hur parförhållandet förändras med varje livsstadium som barnet passerar. Paret växer i takt med sitt barn. Att vara förälder till ett spädbarn är inte samma sak som att vara förälder till ett äldre barn eller en tonåring.

Att ge upp vissa vanor är nödvändigt då man precis har fått ett barn; om man tycker om att gå ut och dansa på fredagskvällar eller åka ut och campa på helgerna så måste det tyvärr vänta tills barnet har blivit äldre.  Men känn ingen sorg; ditt barn kommer att växa och bli större, och ni kommer att få tid att göra alla de saker som ni tycker om att göra.

Småbarnsfamilj

Med vilja, kreativitet och genom att vara lite på tårna så kan ett par integrera de stora och oundvikliga förändringarna som kommer med ankomsten av ett barn. Planerna involverar nu en annan människa som är beroende av föräldrarna för kärlek och stöd.

Att behålla passionen som nyblivna föräldrar

Nyblivna föräldrar tar varje chans de får till att jämföra sig själva med andra föräldrar, och med hjälp av andra föräldrars erfarenheter lär de sig mycket. Det är bra att dela med sig av sina erfarenheter och skratta åt sig själv, men man ska också komma ihåg att parförhållandet kräver att båda parterna anstränger sig för att hålla igång elden mellan varandra.

Ibland kan passionen kännas suddig eller till och med helt försvunnen. Men med lite tålamod, kreativitet och kärlek kan man lösa denna lilla sovrumskris.

Njutning väcker intimitet och gör att man släpper en del stress som kommer med föräldraskap. Samtidigt kan föräldrar ladda upp med värmen och ömheten som kommer med att uppfostra ett barn.

Läs också: 10 värderingar du skall lära dina barn

Att växa med sitt barn

Att få barn berikar förhållandet. Kontakten mellan ett par växer då man tillsammans möter föräldraskapets ansvar varje dag. Att uppfostra ett barn är ett kärleksfullt arbete. Nyblivna föräldrar märker snabbt att det är ett hårt jobb, men det kan vara väldigt givande för den som är förberedd.

Barn med föräldrar

Det första barnet kan vara lite mer kaotiskt än ankomsten av det andra barnetDet är en ny upplevelse som överraskar varje nybliven förälder oberoende hur mycket man försöker förbereda sig.

Bättre att känna igen och acceptera än att springa iväg

Efter att man fått barn kan det vara problematiskt att sköta förhållandet. Man måste känna igen och acceptera det faktumet. Innan man springer iväg från ett förhållande måste man inse och acceptera att prioriteringarna har förändrats. Det handlar om mognad både på individuell nivå och som ett par.

Båda parterna kommer att sakna de romantiska dagarna. Men oroa er inte, det är allt en del av förändringen som sker hos nyblivna föräldrar. Barn växer upp, och medan de gör det får paret uppleva en massa spännande och lyckliga stunder tillsammans. Under tiden är det viktigt att utnyttja alla stunder som ni får tillsammans och lägga tid åt sidan till att bara vara med varandra också.

Att skaffa barn är ett sätt att bli starkare som ett par. Par slutar inte vara par i något skede om de bestämmer sig för att jobba tillsammans i föräldraskapet. Skillnaden nu är att de inte endast är ett par, de är en familj.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.