Varför är det så bra att träna yoga?

Att utöva yoga kan hjälpa dig att koppla dig till nuet och motverka problem med ångest och stress. Det hjälper dig även att bli mer flexibel och har också flera andra fysiska fördelar.
Varför är det så bra att träna yoga?

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Det finns många olika typer av fysiska aktiviteter man kan välja mellan för att komma i form. Idag fokuserar vi på en speciell aktivitet som är väldigt populär nu för tiden. Vi ska berätta om varför så många rekommenderar att man ska träna yoga.

Yoga har blivit en viktig praxis för många människor. Med yoga försöker många förbättra sin fysiska och psykiska hälsa. De försöker också njuta mer av livet mer och må bättre i sig själva.

Faktum är att även om vissa är mest fokuserade på att utveckla sin muskelmassa och föredrar träna med vikter på gym, är det många som kombinerar detta med yoga. Att träna yoga används som ett komplement till viktträning.

Men vad kan man uppnå med yoga som man inte kan uppnå med vikter? Det är det vi ska prata om här.

Träna yoga för att ta hand om ditt sinne

En av de främsta anledningarna till att det är så bra för oss att träna yoga är att det idag finns så mycket stress, ångest och depression runtomkring oss. Det är någonting som blivit vanligt i det samhälle där vi lever. För att hantera allt detta behöver vi hitta lösningar för att förbättra vår livskvalitet.

Träna yoga för att ta hand om ditt sinne

Vi går ibland genom livet som om vi gick på autopilot. Många av oss går, äter och pratar utan att vara medvetna om det. Vi har överväldigande rutiner, otroligt mycket oro, och lever alltid i framtiden. Ofta ignorerar vi nuet helt och hållet.

En av anledningarna till varför det rekommenderas att träna yoga är för att det gör dig medveten om nuet. Det hjälper dig att bättre hantera dina tankar om det förflutna och framtiden, och du får en avsatt, stilla stund för att förhindra stress och där du slappnar av helt och hållet.

Dessutom, efter ett pass, känner du dig förnyad och fylld av energi.

Kom i form genom att träna yoga

En annan anledning till varför yoga är så bra är att det hjälper dig att förbättra ditt fysiska tillstånd. Även om det inte är vidare användbart för att bygga muskler, hjälper det dig att tona kroppen och till och med gå ner i vikt.

Många positioner, både enkla och svåra, låter dig testa din styrka. Till exempel hjälper Bakasanapositionen (Kråkan) dig att bygga armmuskler. Adho Mukha Vrksasana (handstående) stärker din core.

Det finns dock även andra stora fördelar med att träna yoga. En av dem andning och en annan är flexibilitet.

Yoga hjälper till att förbättra andningen och flexibiliteten

Du kanske också är intresserad av: Sju fantastiska fördelar med att meditera

Andning

I yoga är andning mycket viktigt och användbart. Att andas på rätt sätt gör så att du kan gå djupare in i de olika positionerna. Det hjälper dig också att röra dig lättare och att enklare utföra vissa positioner.

Om du har försämrad andningsförmåga kan andningsövningar hjälpa dig att förbättra den. Med vissa övningar hjälper du dina lungor att ta in mer luft.

Flexibilitet

Yoga är också bra för dem som inte är så flexibla. Tro det eller inte, men denna träningsform kan vara mycket effektiv mot smärta som kommer av brist på flexibilitet.

För att förbättra flexibiliteten med tiden, börja inte med att tvinga kroppen. Det kan finnas flera positioner som du ännu inte vet hur man ska utföra på rätt sätt om du är nybörjare. Men med uthållighet kommer du kanske förvåna dig själv över hur mycket du kan klara av.

Som du kan förstå är yoga mycket fördelaktigt. Du kan göra det även om du är skadad eller har andra problem. Men kom ihåg att alltid respektera gränserna för vad din kropp klarar av och att aldrig tvinga dig själv.

Med tiden kommer du att se förbättringar och känna mindre smärta. Du kommer att känna dig mer aktiv och mycket mer flexibel.

Det finns ingen åldersgräns för yoga. Faktum är att det finns speciella yogaklasser utformade för bland annat barn, äldre, gravida och för personer som är skadade. Det finns också otaliga yogavarianter som passar allas behov.

Det är en bra idé att introducera yoga till barn i ung ålder. Många barn kan ofta känna sig stressade, och yoga är någonting de kan komma att ha mycket nytta av i framtiden. För oss vuxna är denna träning mer än bara något att testa på: det är en utmärkt träningsform att implementera i livet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Kiecolt-Glaser, J. K., Christian, L., Preston, H., Houts, C. R., Malarkey, W. B., Emery, C. F., & Glaser, R. (2010). Stress, inflammation, and yoga practice. Psychosomatic Medicine. https://doi.org/10.1097/PSY.0b013e3181cb9377
  • Prescot, A., Karri, S. K., Ciraulo, D. A., Perlmutter, R., Whitfield, T. H., Renshaw, P. F., … Jensen, J. E. (2010). Effects of Yoga Versus Walking on Mood, Anxiety, and Brain GABA Levels: A Randomized Controlled MRS Study. The Journal of Alternative and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1089/acm.2010.0007
  • Salmon, P., Lush, E., Jablonski, M., & Sephton, S. E. (2009). Yoga and Mindfulness: Clinical Aspects of an Ancient Mind/Body Practice. Cognitive and Behavioral Practice. https://doi.org/10.1016/j.cbpra.2008.07.002

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.