Eldandning inom yoga: 6 fantastiska fördelar

Eldandning är en yogateknik som är väldigt fördelaktig för kroppen, men man bör vara försiktig då man utför den. Om du är ny bör du ta hjälp av en instruktör.
Eldandning inom yoga: 6 fantastiska fördelar

Skriven av Solimar Cedeño

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Eldandning inom yoga är en “pranayama” och har många fördelar för kroppen.

Pranayama är en andningsteknik inom yoga som innebär att man utför olika andningsövningar som kompletterar yogaställningarna (asanas).

En av de viktigaste faktorerna inom yoga är andningen eftersom den låter yogin slappna av och andas ut djupt medan personen utför dessa asanas.

Det lugnar sinnet, lindrar spänningar och skickar syre till hjärnan.

Vad är eldandning inom yoga?

Sanskritnamnet för detta är “kapalabhati”. “Kapala” betyder kranium och “bhati” rengöring, vilket tillsammans anspelar på rensning av sinnet.

Denna övning hjälper med att kontrollera ångest, nerver, oro, ledsamhet, smärta, rädsla, etc. Den ställning som används mest i detta fall är lotusställningen.

Hur utförs eldandning inom yoga?

  • För nybörjare består eldandning inom yoga av att man andas mjukt och djupt genom näsan tills man fyller lungorna. Man andas sedan ut för att bli av med all luft.
  • Du bör dessutom dra in magen eftersom detta stimulerar diafragman.
  • Öka rytmen allt eftersom.

Vad är fördelarna med eldandning inom yoga?

Att praktisera eldandning har flera fördelar. Det skapar först och främst en bättre förståelse av ens känslor och generella andningshälsa. Man kan dessutom märka följande fördelar:

Eldandning hjälper till att kontrollera stress

En kontrollerad eldandning förbättrar koncentrationen och rensar negativ energi och stress från sinnet.

Då vi är stressade trycks diafragman inåt mot solar plexus. Det är här vi har våra känslor.

Med eldandningen kan känslorna flöda och lämna kroppen. Detta balanserar kroppen och förbättrar din mentala och fysiska hälsa.

Kvinna som vilar.

Den rensar blodet och tar bort gifter från lungorna

Eldandning förbättrar cirkulationen och hjälper till att rena blodet tack vare det syre som det tar emot.

Den hjälper också till att rena respirationssystemet. Genom att driva ut all luft kommer det inte finnas några rester kvar i systemet. Ny och renare luft kommer in i lungorna då man andas in igen.

Förbättrar lungornas kapacitet

Människan tenderar att inte använda lungorna optimalt eftersom man andas in på ett begränsat och ytligt sätt. Vi tar ofta korta andetag som inte fyller våra lungor.

Genom att frekvent praktisera eldandning inom yoga blir lungorna progressivt mer vana vid att ta in mer luft.

Det stärker den tredje chakran

7 chakran i kroppen.

Denna chakra, även kallad Manipura, fokuserar på känslorna. Den är den största och starkaste av alla chakras och har att göra med våra handlingar och känslor.

Har du någonsin känt en tomhet i magen då du var rädd eller ledsen? Detta beror antagligen på en obalans av den tredje chakran.

Hjälper minnet och koncentrationen

Att andas djupt syresätter inte bara blodet, utan även hjärnan.

Detta förbättrar våra kognitiva förmågor och koncentrationen, eftersom det hjälper hjärnan att fungera korrekt.

Stimulerar matsmältningssystemet

Matsmältningssystemet aktiveras p.g.a. att diafragman konstant rör sig då man utför denna övning.

Genom att göra detta förbättrar vi också matsmältningen och motverkar magproblem.

Att tänka på

  • Om du precis har börjat med eldandningen så bör detta utföras under uppsyn av en instruktör tills du har lärt dig metoden ordentligt. Det är en känslig teknik som kräver tid och tålamod.
  • Försök att inte andas så snabbt att du blir yr. Ditt respirationssystem är inte vant vid att andas in och andas ut så stora mängder luft. Du bör låta kroppen vänja sig successivt.
  • Om du blir trött så bör du sluta med övningen. Fortsätt inte om du inte mår bra. Lungorna kan bli trötta och göra så att du svimmar.
  • Lyssna på din kropp. Det är alltid viktigt att man tränar på ett hälsosamt sätt.
Eldandning inom yoga kompletterar ställningarna

Kontraindikationer

Denna övning rekommenderas inte för kvinnor som är gravida eller har mens. Den rekommenderas inte heller för personer med epilepsi, hypertoni eller hjärtproblem.

Eldandning är en teknik som utan tvekan är fördelaktig för hälsan eftersom den förbättrar lungornas kapacitet och den mentala kapaciteten.

Det är dock en övning som du bör vara försiktig med om du precis har börjat. Det är viktigt att man har tålamod inom yogan. Du kommer inte se resultat efter bara en natt, utan framstegen kommer visa sig gradvis.

Fortsätt praktisera med ansvar och tålamod.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.