8 vanliga misstag när du rengör toaletten
Hygienen i hela huset är grundläggande för familjens välbefinnande, men att städa toaletten är särskilt viktigt. Hela badrummet kräver större uppmärksamhet när du hushållsstädar, men den viktigaste uppgiften är toaletten, och det är vanligt att vi gör misstag när vi rengör denna.
Att göra det rätt är viktigt. Att rengöra toaletten är vanligtvis en av de mest skydda uppgifterna, men det är nödvändigt eftersom det är den främsta källan till bakterier.
Dessutom gör fuktigheten i badrummet dem idealiska för spridning av många typer av bakterier och svampar som förr eller senare kan påverka vår hälsa. Vill du veta vilka misstag du kan råka göra när det gäller att städa den här delen av ditt hus? Fortsätt läsa den här artikeln och upptäck några vanliga misstag när du rengör toaletten!
1. Vanliga misstag när du rengör toaletten: Toaletten är det första du rengör
Detta misstag är ett av de vanligaste.
Du kanske undrar varför ordningen spelar roll. Som vi nämnde tidigare så är toaletten centrum för bakterier och därför är det bäst att rengöra denna sist. Börja med det som är minst smutsigt i badrummet och avsluta med toaletten.
2. Du använder samma rengöringsmedel som för resten av badrummet
Det är inte samma sak att rengöra till exempel duschkranen eller spegeln som insidan av toaletten. Toaletten kräver mer kraftfulla produkter mot bakterier och fläckar som inte går bort så lätt.
Det bästa är att använda ett speciellt rengöringsmedel och dessutom att använda gummihandskar för att skydda händerna (använd dem bara för badrummet), och gärna också ett plastförkläde, om möjligt. Tvål och vatten (kanske samtidigt som en skvätt blekmedel) är ett bra medel.
En annan teknik som aldrig misslyckas är att hälla i kokande vatten för att ta bort avlagringar som har fastnat. Gör detta mycket noggrant. Därefter kan du använda våra tips nedan. Vi ska dela med oss av några naturliga produkter som ger utmärkta resultat i denna uppgift.
3. Du tror att rengöringsprodukten kommer att göra allt arbete
Du kan ha världens bästa rengöringsmedel, men om du inte borstar tillräckligt hårt när du rengör toaletten kommer det inte att göra någon nytta. Gör din del av arbetet: skrubba insidan i alla skrymslen, börja längst upp och arbeta nedåt.
Detta betyder dock inte att du måste hålla hur länge som helst. 10 minuter räcker.
4. Vanliga misstag när du rengör toaletten: Att inte använda rätt verktyg
I de flesta fall räcker det inte med en toalettborste, eftersom det alltid finns vrår som inte går att rengöra, som botten eller insidan av överkanterna. För detta är det bäst att använda en trasa, en slipande tvättsvamp eller en liten tandborste. Du kommer att se hur lätt det blir att få bort all smuts!
5. Att glömma att rengöra utsidan
Bakterier finns inte bara på insidan, ändå glömmer vi ofta bort utsidan. När du spolar är det lätt att vatten stänker utanför kanterna.
Av denna anledning måste du också rengöra utsidan, alltifrån själva stolen till locket, vattentanken och spolknappen med en trasa eller tvättsvamp. Använd ett generiskt desinfektionsmedel eller allrengöringsmedel i en sprayflaska för enkelhetens skull.
För en än mer noggrann rengöring, ta för vana att också ta loss locket så att ingen smuts lämnar kvar. Börja alltid uppifrån så att vattnet rinner nedåt på områden du inte har rengjort.
6. Du använder samma trasa för hela badrummet
Du vill inte kontaminera allt med mikroberna från toaletten! Ett annat vanligt misstag är att rengöra toaletten och resten av badrummet med samma trasa.
För att undvika detta, se till att ha tre trasor – två av dem till toaletten. Med den ena rengör du områden inuti, med den andra rengör du utanpå. Använd helst trasor i olika färger så att du kan skilja dem åt.
7. Vanliga misstag när du rengör toaletten: Att inte rengöra eller byta ut toalettborsten
Precis som med tandborstar bör du byta toalettborstarna varje 6 månader.
Toalettborsten kan du rengöra genom att hälla lite klor i toalettskålen varje gång du använder den, och hålla den där en stund. Ett annat bra alternativ är bakpulver med ättika.
8. Du blandar produkter som inte ska blandas ihop
Var försiktig! Det finns blandningar som kan generera farliga giftiga gaser. Blandningen av klor eller blekmedel, till exempel, med ättika, alkohol eller ammoniak orsakar kemiska reaktioner som kan vara frätande för ögonen och andningsorganen.
Du kanske är intresserad av: Hemgjorda, luktborttagande toalettblock
Tips att tänka på när du rengör toaletten
Nu vet du vad du inte ska göra. Låt oss nu ta en titt på några tips som hjälper dig att rengöra toan riktigt ordentligt.
Ha det du behöver till hands
Organisation är nyckeln i hushållsarbetet. I badrummet är det ännu viktigare eftersom det hjälper dig att undvika röra vid något med förorenade händer.
Samla alla kemikalier, redskap och personlig skyddsutrustning innan du börjar, för bäst hygien och för att spara tid. Vatten, rengöringsmedel, tvål, desinfektionsmedel, toalettborste, tvättsvamp, en gammal tandborste, absorberande trasor eller papper, gummihandskar och plastförkläde.
Ta bort allt på eller runt toaletten
Toalettpapper, engångsservetter, handdukar, tvål, luftfräschare, dekorationer… ta bort allt på och omkring toaletten för att göra processen smidigare. Också för att undvika att du stöter till något och det faller i golvet.
Använd naturliga produkter för att rengöra toaletten
Du har kanske inte alltid toalettrengöring till hands, men du har säkert citron, två teskedar bakpulver och en decilter ättika. Blanda dessa tre naturliga komponenter som fungerar som kraftfulla desinfektionsmedel.
Ett annat praktiskt alternativ är att göra en blandning av ättika, vatten och salt. Det finns även de som väljer colaläsk vilket också är effektivt. Proceduren som ska följas är densamma i alla fall.
Låt rengöringsmedlet verka en stund innan du skrubbar
En av de mest värdefulla hemligheterna för effektiv badrumsstädning är att låta rengöringsmedlet verka ett tag (vilket du än använder). Om du har tid, låt det dra i toalettskålen i en timme eller två innan. På så sätt kommer smutsen att lossna med mindre ansträngning och du kommer att få ett skinande rent resultat.
Ventilera rummet när du städar toaletten
Om du har fönster i ditt badrum, öppna dem för att ventilera naturligt under rengöringen och låt solen lysa in. Detta vädrar ut alla gaser eller ångor som kan komma från kemikalierna.
Har du inget fönster, sätt på frånluftsfläkten eller håll dörren öppen.
Rengör all badrumsinredning
Rengöring av alla inredningsdetaljer och möbler i rummet är ett måste, liksom golv och väggar. Var särskilt uppmärksam på de områden som är närmast toaletten, eftersom de är mest benägna att få vattendroppar stänkta på sig när du spolar.
Samma sak gäller handdukarna, som vanligtvis hänger väldigt nära. Kom ihåg att stänk kan nå upp till två meter bort. Var uppmärksam på placeringen av tandborstar!
Spola toaletten
All smuts som samlats i skålen ska spolas bort direkt. Spolning gör att nya bakterier inte fäster lika lätt.
Ett knep som många använder är att applicera lite desinfektionsmedel med en behaglig doft för att förbättra doften i badrummet.
Tvätta redskapen noggrant efter att du rengjort toaletten
Hygienen för borsten, trasor, svampar och allt du använder i din städrutin är av största vikt. Använd blekmedel eller tvål med desinfektionsmedel för att ta bort bakterier. Låt dem om möjligt dra länge och häll varmt vatten på dem. När det gäller trasorna, häng ut dem att torka i solen när du tvättat dem.
Torka allt noga
När du är klar med själva rengöringsjobbet bör du torka alla utrymmen med ett absorberande papper eller en torr trasa. På så sätt får du mer glans och mindre risk att det lämnar kvar vattenfläckar som skapar intrycket av att du inte har städat.
Rengör regelbundet och ofta
Hur ofta ska man egentligen rengöra toaletten då. Faktum är att allt beror på hur den används.
Helst ska den rengöras en gång i veckan. Men om det är en toalett som många använder så blir den smutsig fortare, och då behöver den städas oftare.
Rengör alla toaletter
Även om du har en toalett i ditt hem som inte används är det fortfarande viktigt att rengöra också denna. Du bör göra detta minst varannan vecka, eftersom stående vatten och fukt annars kommer att göra sitt.
Har du någonsin gått in på en oanvänd toalett och sett svarta fläckar? Det är mögel.
Dessutom, när du är klar med städningen, se till att tvätta händerna noggrant, även om du har burit handskar. Det är alltid bättre att vara på den säkra sidan när det gäller hygienen. Nu är du redo att få riktigt desinficerat och luktfritt badrum!
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Santos N. Limpieza del mobiliario interior. Edición 2019. Logroño: Editorial Formación Tutor; 2019.
- Abregu J, Matta G, Ríos D, Toribio J. Desinfectante, limpiador y aromatizante Eco Limpia. Lima: Universidad San Ignacio de Loyola; 2020.
- Muñúzuri L, Giles J, Medina Y, Armenta A, Martínez S, Trejo T, Romero N. El gran peligro que representa los cepillos dentales cerca del inodoro. Rev Imp Odont. 2019; 4 (8): 37-41.