Råd till kvinnor som besöker offentliga toaletter

Utöver att ha så lite kontakt som möjligt med alla ytor är det även bra om dina kläder inte nuddar vid golvet.
Råd till kvinnor som besöker offentliga toaletter

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

När det kommer till offentliga toaletter är de flesta rätt smutsiga och fulla av bakterier som kan smitta oss med en rad olika sjukdomar.

Kvinnor lider oftast av detta problem när de går till shoppingcenter eller andra allmänna platser. I denna artikel ska vi ge dig några tips på hur du kan undvika komplikationer.

Offentliga toaletter: En grogrund för virus och bakterier

Det finns många myter när det kommer till offentliga toaletter. Det stämmer att de som är rena innebär 30% mindre risk att smitta dig med virus eller bakterier, men om tar man vissa försiktighetsåtgärder behöver offentliga toaletter inte vara våra fiender.

Offentliga toaletter är en grogrund för virus och bakterier

Offentliga toaletter är ofta smutsiga och dåligt underhållna (i många fall) och det finns många som föredrar att gå hem istället för att gå på toaletten på dessa platser.

Vi kan dock inte alltid vänta, och det är vidare inte bra för hälsan. Det kan resultera i urinvägsinfektion, skador på urinblåsan och cystit mm.

På offentliga toaletter kan vi stöta på följande:

  • Streptokocker
  • E-coli
  • Stafylokocker
  • Hepatit A
  • Säsongsinfluensa
  • Hudinfektioner

Vi kan dock inte bli smittade av följande på offentliga toaletter:

  • HIV
  • Hepatit C
  • Papillomviruset
  • Herpes

Anledningen är att de virus som orsakar dessa sjukdomar inte kan överleva utanför kroppen. Det enda sättet att bli smittad är genom ett öppet sår och om det är blod på toaletten.

Personen som besöker toaletten efter en smittad människa måste i sådana fall ha ett öppet sår så att vätskan kan tränga in. Det är inte omöjligt, men inte heller så värst troligt.

Råd vid användning av offentliga toaletter

Rengör toalettsitsen om du sätter dig

Även om dessa råd är mest användbara för kvinnor kan båda könen använda dem. Tänk på följande:

Rengör toalettsitsen

Ta en bit toalettpapper och rengör sitsen. I vissa affärer och apotek säljs medel som du kan använda direkt på dessa ytor.

Låt inte byxorna nudda golvet

På det sättet undviker du smutsen på golvet.

Använd inte toaletter som är alltför smutsiga

Sätt dig helst inte ner på offentliga toaletter

Om du går in på en offentlig toalett och märker att den inte rengörs bör du leta efter en alternativ toalett.

Sätt dig inte på sitsen

Det kan vara lite svårt. Det är dock i de flesta fall viktigt att du inte kommer i kontakt med sitsen. Om det är svårt att bibehålla denna position kan du stödja dig mot väggen eller mot dörren (om du ser att dessa inte är smutsiga).

Prova om det går att spola

Provspola toan!

Innan du går på toaletten är det viktigt att du provar om det går att spola. Vissa har inte tillräckligt med vatten. Om det inte går bör du undvika att använda den.

Använd alltid toalettpapper vid kontakt med ytor

Du kan även använda en servett om du vill röra vid någonting. Använd dessa närhelst du rör ytor inne på den offentliga toaletten (handtag, kranar osv).

Om du vill lyfta på sitsen bör du också använda toalettpapper. Rör den aldrig direkt med händerna.

Lägg inte dina tillhörigheter på golvet

Du bör titta efter om det finns någon hängare för din väska, jacka eller annat som du har med dig. Om du har någon person med dig är det bra om denna kan hålla dina saker medan du är på toaletten.

Det är på golvet som mest smuts och de flesta bakterier samlas, så lägg aldrig din väska där.

Tvätta händerna

Tvätta händerna i minst 20 sekunder

Även om det inte finns papper för att torka händerna bör du aldrig gå ut från toaletten innan du har tvättat händerna med tvål i 20 sekunder. Om det finns varmt vatten är det bäst att du använder det eftersom varmt vatten hjälper till att ta bort bakterier.

Använd en egen tvål

Den tvål som finns på dessa platser är inte alltid så hygienisk eftersom de flesta har rört den inne på toaletten. Ta gärna med din egen tvål i väskan.

Torka händerna med papper

Torka händerna med papper

Det stämmer att du behöver mycket papper för att torka händerna, men det rekommenderas att du använder dessa istället för varmluftsmaskinen. Sådana är mindre hygieniska eftersom bakterier ackumuleras på varma områden.

Om du kan så ta gärna med dina egna handdukar.

Använd gel med alkohol

Efter att du har tvättat händerna är det bra om du använder en gel med alkohol. Detta är även någonting du alltid bör använda efter att ha använt offentliga transporter, innan du äter mm.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.