Naturliga behandlingar mot urinvägsinfektion

Naturliga behandlingar mot urinvägsinfektion
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Urinvägsinfektion, cystit, eller UVI är en vanlig sjukdom i urinvägarna som drabbar de flesta kvinnor någon gång i livet. Därför vill vi idag berätta om några naturliga behandlingar mot urinvägsinfektion. Förutom att sjukdomen är smärtsam och irriterande så kan UVI också orsaka sömnlöshet och begränsa våra dagliga aktiviteter.

Det stämmer generellt att man aldrig ska göra något utan att rådfråga en läkare, och ofta kan man uppleva att det inte finns några annat alternativ än antibiotika. Dock skadar de levern och man kan även bli resistent mot dem, vilket minskar deras effektivitet. På grund av det här är det viktigt att först fokusera på att förhindra UVI och lära sig hur man vidtar åtgärder mot den, så att sjukdomen inte återvänder för att förstöra våra livskvalitet.

Vad orsakar urinvägsinfektion?

När njurarna är klara med sin fantastiska uppgift att filtrera och rena blod lämnar de gifter i urinblåsan så att det ska tömmas med urinen. Därför är det så viktigt att alla delar som binder samman njurarna hela vägen till urinröret är i perfekt skick, fria från hinder och med en tillräckligt sur miljö som förhindrar att bakterier växer. Men vissa faktorer som ålder, graviditet, klimakteriet, vissa preventivmedel, prostatainflammation, sjukdomar som diabetes, fysiska förändringar i urinvägarna osv. kan göra så att bakterier växer och/eller att urinvägarna blockeras, vilket resulterar i en inflammation i urinvägarna som kallas cystit eller UVI.

Symtom

 • Det svider eller bränner när man kissar
 • Det trycker i nedre delen av magen
 • Ett konstant behov av att kissa
 • Illaluktande och/eller grumlig urin
 • Feber

Naturliga behandlingar mot urinvägsinfektion

Det finns naturliga behandlingar mot urinvägsinfektion

Bästa sättet att behandla cystit eller UVI är med en kur av naturliga antibiotika som löser upp bakterier som finns i urinen. Nedan följer några tips på livsmedel som är bra vid behandlingar mot urinvägsinfektion:

 • Tranbär: de här röda bären är riktigt bra vid behandlingar mot urinvägsinfektion, tack vare det höga innehållet av antioxidanter som antocyanin och karotenoider, inklusive C-vitamin. Bärens antiseptiska funktioner gör att de kan attackera baciller direkt och till exempel förhindra att E. coli fastnar på väggarna i urinvägarna. Samtidigt förstärker det höga innehållet av C-vitamin kroppens immunförsvar mot själva infektionen.
 • Persilja och vitlök: de här två kryddorna är utmärka som antibiotika. Man kan tillsätta dem till maten eller äta dem för sig själva. Persilja funkar bäst om den mixas med fruktjuice, särskilt sura frukter, och vitlök kan blötläggas i olivolja för att sedan ätas (se bara till att borsta tänderna ordentligt efteråt!).
 • Lactobacillus är också nyttigt. De här bakterierna kan man hitta i alla mataffärer i mejeriprodukter som yoghurt och fil. De förbättrar bakteriebalansen i magen och hjälper till att utveckla antikroppar.
 • Vätskedrivande medel hjälper oss att få ut främmande ämnen från urinvägarna och bekämpa retention av vätska. Därför är det viktigt att vår kost innehåller mat som till exempel sparris, gurka, selleri och alfalfa. I synnerhet ananas är extra nyttigt tack vare dess antiinflammatoriska enzymer.

Råd för att undvika urinvägsinfektion

Apelsin är bra som botemedel
 • Öka intaget av vätska för att spola ut otrevliga bakterier
 • C-vitamin – ät så mycket apelsin, citron, ananas och blåbärssaft som det går.
 • Sköt intimtvätten ordentligt!
 • Undvik kaffe, alkohol och grönt te, eftersom de kan irritera urinblåsan och öka obehag.

Vi har visat att det är rätt enkelt att behandla UVI. Det krävs bara lite viljestyrka och en väl avvägd kost som är rik på vätska och tranbär. Tranbärens fantastiska förmåga att bekämpa infektioner har bevisats genom forskning, så det är alltid bra att ha några hemma, oavsett om de är färska eller i någon form av juice som finns att köpa i affären.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Jepson RG, Craig JC. A systematic review of the evidence for cranberries and blueberries in UTI prevention. Mol Nutr Food Res. 2007 Jun;51(6):738-45. doi: 10.1002/mnfr.200600275. PMID: 17492798.
 • Li G, Ma X, Deng L, Zhao X, Wei Y, Gao Z, Jia J, Xu J, Sun C. Fresh Garlic Extract Enhances the Antimicrobial Activities of Antibiotics on Resistant Strains in Vitro. Jundishapur J Microbiol. 2015 May 31;8(5):e14814. doi: 10.5812/jjm.14814. PMID: 26060559; PMCID: PMC4458355.
 • Akgül T, Karakan T. The role of probiotics in women with recurrent urinary tract infections. Turk J Urol. 2018 Sep;44(5):377-383. doi: 10.5152/tud.2018.48742. Epub 2018 Sep 1. PMID: 30487041; PMCID: PMC6134985.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.