Sju vanliga misstag folk gör på gymmet

Det finns många misstag folk gör på gymmet som påverkar deras framsteg. Dagens berättar om de sju vanligaste, tillsammans med deras respektive lösningar.
Sju vanliga misstag folk gör på gymmet
Leidy Mora Molina

Granskad och godkänd av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Senaste uppdateringen: 08 oktober, 2022

Nästan alla gör misstag på gymmet. Det är också vanligt att gå igenom perioder av stagnation där du kanske inte verkar göra framsteg. Som sagt, alla förväntar sig att uppnå vissa resultat på kort, medellång och lång sikt oavsett mål.

Stämmer detta in på dig? Uppnår du inte de resultat du vill?

Ta en titt på vad som kan hålla dig tillbaka i den här artikeln.

Du tror förmodligen att din rutin är felfri och att du äter rätt och att du får i dig tillräckligt med protein och andra kosttillskott. Men om du inte når dina mål är det kanske för att du gör något fel.

Misstag att undvika i din träningsrutin på gymmet

Folk har alla möjliga olika mål (gå ner i vikt, öka sin styrka, bygga upp uthållighet etc). Vad man måste veta är att träning på gym involverar ett komplext system som går långt utöver de övningar man väljer under sin rutin. Som du kan föreställa dig kan dina framsteg, tillfälligt eller permanent bero på, om du gör något misstag i en del av detta system.

Låt oss ta en närmare titt.

1. Tränar för mycket

Länge trodde man att överträning var en myt och detta hölls för sanning fram till för ett par decennier sedan. Men först, låt oss vara tydliga om skillnaden mellan överbelastning och överträning. Från forskningen kan vi lära oss följande:

Överträning är ett verkligt problem som drabbar två av tre idrottare i genomsnitt (oavsett deras nivå) så folk måste respektera sina vilotider.

Vad är lösningen? Det är ganska självklart: se bara till att vila en dag varje vecka. Två, om möjligt. Faktum är att det är fördelaktigt att ta sju till tio hela vilodagar i sträck då och då.

kvinna rullar ihop yogamatta
Att inte vila mellan träningarna är skadligt eftersom musklerna behöver tid för att läka.

2. Misstag folk gör på gymmet: Låta bli att stretcha och värma upp

Att låta bli att stretcha är ytterligare ett av misstagen folk gör på gymmet. Detta beror på att vi inte tror att det är viktigt. Men att inte göra det eller göra det på fel sätt ökar risken för skador.

Harvard Health Publishing påpekar att det är viktigt att stretcha och värma upp för att öka ledernas rörelseomfång, förbättra flexibiliteten och förbereda musklerna för träning. Att hoppa över denna del stramar och försämrar vävnaderna.

Vad är lösningen? Det är bara att se till att stretcha och värma upp i minst tio minuter innan träning. Använd en timer och håll dig till tiden. Fokusera på både aktiva och passiva muskler.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Inte tid att gå till gymmet? Kom i form med dessa övningar

3. Lyfta tyngre vikter än du borde

Detta är vanligt hos personer som försöker få fram muskelhypertrofi eller de som tränar styrketräning. En tyngre vikt än du kan kontrollera kan få dig att slarva med din teknik, skada dig själv, inte fullfölja dina reps och för tidigt trötta ut dina muskler. Detta misstag är vanligt hos både nybörjare och erfarna idrottare.

Vad är lösningen? Välj en vikt som är utmanande men med vilken du kan slutföra setet och repetitioner utan att kompromissa med din teknik för att öka din muskelmassa och styrka. Gå upp en nivå först när du har byggt upp din styrka tillräckligt.

4. Misstag folk gör på gymmet: Att inte följa en fastställd plan

Detta är ett av misstagen många gör på gymmet som hindrar dem från att gå framåt i sin träning. Att börja din rutin utan att veta vilken muskelgrupp du kommer att arbeta med, hur många set eller repetitioner du kommer att göra, hur länge du behöver vila mellan dem, vilken typ av övningar du kommer att inkludera, och andra grundläggande aspekter är bara ett slöseri med din tid.

Att förbereda dig känslomässigt innan du går till gymmet är mycket viktigt. Detta beror på att det är bättre att börja rutinen när du är mentalt förberedd på det än att improvisera.

Vad är lösningen? Det gäller bara att planera övningarna du ska göra varje dag i förväg. Gör indelningar baserat på muskelgrupper, beräknad tid och andra variabler. Som med alla planer, lämna lite utrymme för förändringar och anpassningar till dagsformen.

5. Att använda din mobiltelefon och andra distraktioner

Nuförtiden är det näst intill omöjligt att tänka sig att gå någonstans utan en mobiltelefon i fickan. Den här enheten kan vara användbar på gymmet för att hålla koll på framsteg, titta på motiverande videor, granska den planerade rutinen och kommunicera i händelse av en nödsituation. Det uppstår dock ett problem när du ägnar mer uppmärksamhet åt mobilen än åt träningen.

Du vet att du inte bör ta lätt på vilotider mellan seten, särskilt om du tar din träning på allvar. Detta kan nämligen störa din rutin och hindra dig att prestera som du vill.

Vad är lösningen?

Använd inte din mobiltelefon på gymmet om det inte är absolut nödvändigt. Visst kan du överleva 45 minuter utan den?

6. Inte använda sig av sammansatta övningar

Isolerade övningar har blivit det enda mantrat för många gymfanatiker i flera år nu. Du måste definitivt inkludera dem i din rutin om du verkligen vill göra framsteg. Men du måste också göra några sammansatta övningar.

Studier visar att det praktiskt taget inte finns någon skillnad mellan de två när det gäller att bygga upp styrka och hypertrofi – två egenskaper många idrottare önskar. I vissa sammanhang kan de till och med vara effektiva för att minska tiden du lägger på träning. Speciellt när du inte har tid att träna flera muskelgrupper.

Vad är lösningen? Inkludera alla typer av övningar i din rutin, även om du bara vill definiera eller arbeta isolerade delar av din kropp. Det finns delar av dina muskler som du bara kan aktivera med hjälp av sammansatta rörelser.

kvinna med medicinboll
Sammansatta övningar är en kombination av rörelser för att låta olika muskelgrupper arbeta samtidigt.

7. Misstag folk gör på gymmet: Kvantitet kontra kvalitet

Att missta kvantitet för kvalitet är bara ett av de misstag folk gör på gymmet och tränare betonar det ofta. Kvantitet gäller den tid du tränar, antalet reps och set du gör och vikten du lyfter. Bara för att dessa värden är högre betyder det inte att det är bättre för dina framsteg.

Det är vanligt att nybörjare och erfarna idrottare lägger många och långa timmar på gymmet och inkluderar rutiner med ett oproportionerligt antal set och reps. Detta är inte alls bra för vare sig muskler eller den allmänna hälsan. För mycket av det goda leder aldrig till ett positivt resultat.

Vad är lösningen? Rådfråga en tränare för en professionell åsikt om du är osäker på hur mycket du bör ägna dig åt träningen för att nå dina mål. Han eller hon kan berätta hur många set du ska göra och vilket viktintervall som passar din nivå. Var därför inte rädd för att ställa frågor.

För att nå dina mål krävs en plan

Som ett komplement till dessa vanliga misstag man gör i gymmet vill vi påminna dig om att vätskeintag, näring enligt dina energibehov och tillräckligt många timmars sömn också kommer att hjälpa dig på vägen. Därför bör du inte försumma dem om du vill nå dina mål.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Gentil, P., Soares, S., & Bottaro, M. Single vs. multi-joint resistance exercises: effects on muscle strength and hypertrophy. Asian journal of sports medicine. 2015; 6(2).
  • Halson, S. L., & Jeukendrup, A. E. Does overtraining exist?. Sports medicine. 2004; 34(14), 967-981.
  • Kreher, J. B., & Schwartz, J. B. Overtraining syndrome: a practical guide. Sports health. 2012; 4(2): 128-138.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.