Vad är kiropodi och vem behöver det?

Kiropodi är en typ av fotterapi som du kan få av en specialist för att avhjälpa och få bukt med vissa fotproblem.
Vad är kiropodi och vem behöver det?
Leonardo Biolatto

Granskad och godkänd av läkaren Leonardo Biolatto.

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 02 november, 2022

Kiropodi, eller fotterapi, är en föga känd behandling för att förebygga och behandla avvikelser i fötterna. Det kan vara svårt att tro, men faktum är att människor sällan tar sina fotproblem på allvar eftersom de inte tror att dessa problem är något som påverkar deras hälsa i någon större utsträckning.

Ordet “kiropodi” är fortfarande okänt för ett stort antal människor, särskilt yngre generationer. Det hänvisar till en behandling för att avhjälpa och reparera vissa fotproblem. Dess syfte är huvudsakligen holistiskt, även om det definitivt förbättrar fötternas utseende.

Kiropodi är ett sätt att hålla våra fötter friska. Det är inte ovanligt att vi ägnar endast lite uppmärksamhet åt våra fötter, trots att vi behöver dem för att ta oss runt i livet. Är det inte konstigt att folk inte anser att fotproblem är viktiga?

Att försumma sina fötter är verkligen ett misstag. Fotterapeuter idag anser att de flesta personer borde göra ett besök hos en fotvårdare minst en gång om året. Detta eftersom det att hålla fötterna i god form ökar din livskvalitet. Kiropodi kan göra just det.

Vad är kiropodi?

Detta är en fotbehandling för att korrigera eventuella förändringar i fötterna, som nagelproblem, förhårdnader och andra anomalier. Det hjälper också till att förhindra obehag som kommer från till exempel användning av olämpliga skor.

Huvudsyftet med kiropodi är att undvika smärta i fötterna och att förhindra att små skador blir värre så att man på så sätt kan förebygga att de orsakar allvarliga problem. Denna procedur möjliggör också upptäckt av tillstånd som fotsvamp eller förekomst av bland annat papillom.

De olika procedurerna inkluderar korrekt nagelklippning och delaminering av hyperkeratos – avlägsnande av hård vävnad som förhårdnader eller helom – och återfuktning av foten.

En person som masserar en annans fötter.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Medicinsk behandling för hudvalkar på händer och fötter

Vanliga ingrepp

De vanligaste ingreppen som görs under en session hos en fotterapeut är:

  • Terapeutisk nagelklippning och -slipning. Naglar har ofta anomalier i sin struktur, färg och annat. Med kiropodi kan man korrigera dem genom att klippa, skära och fila för att förhindra smärta på grund av inflammation eller infektion.
  • Behandling av helom eller förhårdnader. Helom är runda, hårda lesioner som växer inåt och är täckta med förhårdnader. De beror på ansamling av keratin och orsakar smärta när man går. Således gör de det svårt att till exempel ha på sig skor.
  • Hyperkeratos delaminering. Detta beror på förtjockning av huden som kommer sig av ansamling av celler i området. Det kan inkludera helom eller förhårdnader, och papillom eller vårtor – godartade utväxter.
  • Behandling av inåtväxande tånaglar. Sådana som penetrerar huden, antingen genom förändringar i tillväxten eller genom en opassande form.
  • En fuktgivande och avslappnande fotmassage.

Kiropodi: När och varför behöver du det?

Vuxna är de som oftast behöver kiropodi, men människor i alla åldrar kan dra nytta av det. Det är dock ovanligt att barn behöver det. Professionella fotterapeuter råder oss att besöka en fotterapeut en gång om året och då rådfråga dem om proceduren är nödvändig eller inte.

Kiropodi har ett återställande syfte, men också ett förebyggande syfte. Dina fötter behöver alltså inte vara i mycket dåligt skick och ha problem för att du ska gå på en behandling. Faktum är att vissa förändringar kan uppstå att utan att man märker dem direkt, och det är bättre att behandla dem tidigt.

Alla fotförändringar som liktornar, förhårdnader, deformerade naglar eller smärta kan leda till allvarligare problem. Vissa systemiska sjukdomar som diabetes kräver också specialiserad fotvård.

En podolog som arbetar på någons fötter.
Kiropodi skyddar två mycket viktiga delar av din kropp: dina fötter.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: 5 naturliga huskurer för att behandla invuxna tånaglar

Saker att tänka på

Vissa människor förväxlar kiropodi med pedikyr, men det är faktiskt två olika procedurer. Den första är en medicinsk behandling som utförs av en fotterapeut eller en specialist, medan den andra är ett kosmetiskt ingrepp. Det senare är bara en skönhetsbehandling som tar hand om ytan.

Likaså tar medicinsk behandling inte bara upp problemen med estetiska konsekvenser, utan tillåter också upptäckt av andra tillstånd som kan orsaka stora problem eller som förändrar din gång på något sätt. Det finns anomalier som diabetiska fötter, plantar fasciit, tendinit och hammartår som bara en läkare kan upptäcka och behandla.

Ett normalt besök hos en fotterapeut tar cirka en halvtimme. Återhämtningen är snabb och dess effektivitet nästan omedelbar – cirka två dagar. Specialister föreslår att du går på en sådan session per år.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Morcillo, F. F. (1976). La quiropodia como concepto podológico. Revista española de podología, (53), 19-20.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.