7 lösningar för att förebygga skoskav

Utöver att stoppa skoskav kan kokosolja även förebygga infektioner och främja cirkulationen.
7 lösningar för att förebygga skoskav

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Blåsor är smärtsamma lesioner som ofta bildas ovanför hälarna från friktionen mellan fötter och skor. Det är inte ett allvarligt problem och de varar inte länge, men de kan bli så smärtsamma att man måste ta av sig skorna. Det finns dock lösningar för att förebygga skoskav.

Blåsor börjar uppstår alltid när skorna är mjuka och håller på att justera sig efter fotens form, men det är viktigt att ta hand om dem eftersom de ofta kan bli infekterade. Som tur är finns det som sagt sätt att hjälpa huden att skydda sig innan skadan uppstår.

I den här artikeln vill vi ge dig sju rekommendationer som du kan använda nästa gång du har på dig nya eller hårda skor.

1. Använd fuktkräm

Applicera en fuktkräm

Att applicera ett lager fuktkräm på både hälar och skor kan förebygga skoskav och att blåsor uppstår. Det håller huden smord och förebygger skav när den kommer i kontakt med det stela materialet.

Hur man gör

  • Innan du sätter på dig skorna applicerar du lite fuktkräm på området som kommer i kontakt med hälen.
  • Gnugga även riskområdet på foten med varsamma rörelser.

2. Applicera aloe vera

De återfuktande egenskaperna hos aloe vera-gel är användbara för att skydda huden mot slitaget från vissa skor. Gelen har även en antimykotisk effekt, vilket förebygger uppkomsten av infektioner.

Hur man gör

  • Applicera en generös mängd aloe vera-gel på hälarna.
  • Gnugga in med varsam massage tills den absorberats.
  • Om blåsor redan uppstått ska du använda den två gånger dagligen.

3. Kokosolja

Kokosolja motverkar blåsor

Kokosolja är en av de bästa fuktkrämerna. När den appliceras på hälar minskar den även friktionen mot skorna, som är vad som orsakar blåsorna. Det är faktiskt en utmärkt kur för alla ytliga sår eftersom den skyddar mot infektioner och hjälper läkningen.

Hur man gör

  • Gnugga produkten på områden som fått skoskav.
  • Om du vill kan du även sätta lite inuti skon för att smörja materialet.

4. Talk

Även om det är bättre känt för sig förmåga att absorbera dålig fotlukt är talk också en utmärkt lösning för att förebygga skoskav och blåsor. Det absorberar fukten från svettning – en faktor som bidrar till friktionen mot huden från slutna skor.

Hur man gör

  • Häll en generös mängd i området runt hälen på skon och på huden.

5. Vaselin

Vaselin minskar friktionen

Att återfukta fötterna med vaselin hjälper till att hålla huden mjuk, fri från döda hudceller och fria från skador såsom blåsor. Den feta konsistensen gör foten lite hal när den används i skor, vilket förebygger att huden kommer i konstant kontakt med lädret eller materialet.

Hur man gör

  • Ta lite vaselin på fingertopparna och gnugga mot hälarna eller andra drabbade delar.

Vi rekommenderar att du läser: 13 överraskande sätt att använda vaselin

6. Alkohol för att undvika skoskav

Alkohol mjukar upp skor av läder eller liknande material som skadar huden. Det är inte rekommenderat för porösa material eftersom det kan ge upphov till fläckar.

Hur man gör

  • Blöt en boll tidningspapper med alkohol och lägg inuti skon.
  • Låt verka i flera timmar innan du använder skorna.

7. Påsar med is

Vattenfyllda påsar

Har du köpt ett par nya skor som är lite för åtsittande? Då kommer de troligen ge dig blåsor, så det bästa är att töja ut dem innan du bär dem. En enkel ispåse kan töja ut materialet lite och göra dem mer bekväma.

Hur man gör

  • Fyll två påsar med vatten och försegla dem ordentligt.
  • Sätt en påse i vardera sko, där de känns som mest trånga. Ställ sedan in dem i frysen.
  • När de fryst tar du ut dem, torkar bort eventuellt vatten och använder skorna.

Som du kan se finns det enkla sätt att undvika skoskav och blåsor. Välj det alternativ som lockar dig mest och använd i förebyggande syfte.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Fife B. El milagro del aceite de coco. Málaga: Editorial Sirio, 2013.
  • Martínez M, Betancourt Badell J Alonso González N. Ausencia de actividad antimicrobiana de un extracto acuoso liofilizado de Aloe vera (sábila). Rev Cubana Plant Med. 1996; 1(3): 18-20.
  • Musmeci R, Lezcano M. Acción antimicrobiana del gel de aloe vera sobre staphylococcus aureus, escherichia coli, pseudomonas aeruginosa y candida albicans.
  • Rustan M, Mangeaud A, Consig C. Micosis superficiales: estudio retrospectivo de corte transversal en la ciudad de Córdoba, Argentina. Dermatol. Argent. 2015, 21 (1): 44-51
  • Taberner R, Vila A, Puig L. Protocolos de actuación en micosis superficiales y de las uñas. Barcelona: Ed. P. Permanyer, 2006.
  • Tizón Bouza E, Dovale M, Fernández García M, et al. Atención de enfermería en la prevención y cuidados del pie diabético. Atención Primaria. 2004; 34(5): 263-271.
  • Agarry O, Olaleye M, Bello-Michael C. Comparative antimicrobial activities of aloe vera gel and leaf. African Journal of Biotechnology. 2005; 4(12): 1413-1414.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.