13 överraskande sätt att använda vaselin

Vaselin är en riktigt mångsidig produkt. Du kan använda den för dina olika kosmetiska behov, allt ifrån hårvård till naglar.
13 överraskande sätt att använda vaselin

Senaste uppdateringen: 12 oktober, 2020

Det finns oändligt många områden där du kan använda vaselin. Tricket är att använda rätt mängd eftersom det är en väldigt tung produkt; den är lätt att applicera och är väldigt vattenresistent, vilket gör att den kan vara svår att tvätta av.

Denna petroleumbaserade produkt är en av världens mest använda ingredienser i smink och kroppsvårdsprodukter. Men egentligen är vaselin mycket mer än så.

Följ med när vi upptäcker hur du kan använda denna praktiska produkt i vardagen.

Hur du kan använda vaselin i vardagen

1. Vaselin gör att parfymen sitter längre

Vaselin gör så att parfymen sitter längre

Om du hela tiden sprayar på parfym för att doften inte verkar sitta kvar är lösningen enkel: smörj lite vaselin på de områden du brukar applicera din parfym, som nacken, handlederna och bakom öronen.

Vaselinet fångar upp doftämnena och låter dig dofta parfym hela dagen.

2. Du kan använda vaselin som peeling

Tack vare texturen är vaselin en perfekt ingrediens i en hemmagjord kroppspeeling. Blanda med lite salt eller brunt socker och massera över huden. Tvätta sedan av med rikligt med varmt vatten.

3. Vaselin återfuktar armbågar och vrister

Du kan använda vaselin för att återfukta armbågar och vrister

Du kan använda vaselin för att återfukta huden. Smörj in vaselin på de kroppsdelar som har en tendens att torka ut, som vrister och armbågar, händer och fötter. Massera in vaselinet med cirkelrörelser, vänta sedan 20 minuter medan det sugs in i huden och ger effekt.

4. Vaselin skyddar dig från att fläcka ner huden när du färgar håret

Ett annat område där man kan använda vaselin har med håret att göra. Har du tänkt på att du kan skydda huden från fläckar av hårfärg när du ska tona håret?

Ta vaselinet och smörj över pannan, öronen och andra områden som är lätta att fläcka ner då hårfärgen rinner. Efter att du har färgat håret är det lätt att tvätta bort de fläckar som färgen skvättat ner.

5. Läk öppna sår med vaselin

Vaselin förebygger ärrbildning

Om du har ett öppet sår kan du använda vaselin för att förebygga ärrbildning genom att försiktigt applicera lite vaselin över området. Förutom den helande effekten hjälper det även till att motverka kliande.

7. Använd vaselin på fransar och bryn

Vaselin hjälper dig få tjockare och längre ögonfransar

Om du har vilda och ostyriga ögonbryn, applicera lite vaselin med en bomullstops för att forma till dem.

Det kan även användas på ögonfransarna. Applicera försiktigt lite vaselin på ögonfransarna innan du går och lägger dig och låt sitta till dagen efter. Efter några dagar kommer du upptäcka att fransarna har blivit längre, tjockare och vackrare.

8. Du kan använda vaselin och få sminket att sitta längre

För att få ögonskuggan att sitta längre, applicera lite vaselin på ögonlocket innan du lägger på ögonskuggan. Vaselinet verkar som en underlagskräm som bibehåller färgen och intensiteten på ögonskuggan.

9. Vaselin ger håret näring från rot till topp

Vaselin är bra för håret

Om ditt hår växer långsamt, lätt skadas, eller är torrt och matt är vaselin något du verkligen kan ha nytta av. Ta bara en liten klick och applicera över hårbotten med masserande rörelser.

10. Behandla utslag med vaselin

Du kan även använda vaselin mot hudutslag. Det hjälper mot klåda och för att lugna ner och minska utslagen.

11. Vaselin som läppbalsam

Gör en egen läppbalsam med vaselin

Har du torra och spruckna läppar kan du återfukta dem med vaselin. Du kan välja att bara smörja lite vaselin direkt, eller så kan du göra din egen läppbalsam.

En läppbalsam gör du lätt genom att hetta upp lite vaselin i ett vattenbad. När det blivit varmt tillsätter du bara den doft eller smak du vill.

12. Använd vaselin när du målar naglarna

Precis som du kan använda vaselin för att skydda huden när du färgar håret, kan du skydda fingrarna från nagellacksfläckar när du målar naglarna.

Applicera försiktigt lite vaselin runt nagelområdena och sedan kan du lägga på ditt nagellack. Målar du utanför naglarna är det nu lättare att få bort genom att torka med en bomullstops.

13. Använd vaselin efter rakning

Ett annat utmärkt sätt att använda vaselin är att smörja in huden efter att du rakat dig.

Ibland är huden torr och sprucken efter att du rakat dig. För att ta hand om huden behöver du bara smörja in den med ett tunt lager vaselin. Låt vaselinet sitta på ett tag och låt huden återfukta sig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.