Vad är fotodynamisk terapi och vad används det till?

Fotodynamisk terapi är en behandling som blir mer och mer populär eftersom det är en säker och snabb behandling för många hudsjukdomar. Lär dig allt om denna terapi här!
Vad är fotodynamisk terapi och vad används det till?

Senaste uppdateringen: 30 juli, 2022

Fotodynamisk terapi är en icke-invasiv behandling som man använder inom dermatologi. Den används ofta för att behandla cancerösa och precancerösa lesioner.

Denna typ av terapi har många fördelar och användningsområden. I den här artikeln berättar vi allt du behöver veta om den!

Vad är fotodynamisk terapi?

Fotodynamisk terapi är en behandling som hudläkare använder för att behandla hudproblem. Den går till så att läkaren administrerar en fotosensibiliserande förening, vilken innehåller ett ämne som är särskilt känsligt för ljus, till det område som han eller hon ska behandla.

Därefter måste man vänta under en inkubationsperiod, vilket motsvarar den tid det tar för cellerna att absorbera detta ämne. Efter denna tid belyser man området med laser från en ljuskälla.

När lasern belyser området, aktiverar ljuset den ljuskänsliga substansen som läkaren tidigare administrerat. När detta händer ger det upphov till oxidativ stress i cellerna där det finns. Detta dödar i slutändan de förändrade cellerna, vilket är syftet med behandlingen.

Det är en selektiv behandling, vilket innebär att den bara påverkar de utvalda onormala cellerna. Detta beror på att de onormala cellerna bättre kan absorbera det fotosensibiliserande ämne som man använder. Dessutom gör de sig av med det i långsammare takt.

En patient hos hudläkaren
Fotodynamisk terapi är en behandling som hudläkare använder för att behandla hudproblem.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Hur man läser och förstår etiketter på kosmetiska produkter

Vad använder man denna terapi för?

Fotodynamisk terapi är användbar för behandling av olika hudsjukdomar. Som vi nämnde ovan är det mest användbart för genetiskt modifierade celler. Med andra ord, för cancer och föregångare till cancer. Här är några av de som är mest effektiva för:

  • Aktinisk keratos.
  • Basalcellscancer.
  • Acne.
  • Rosacea.
  • Ålderstecken på huden orsakade av solens strålar.
  • Hydrosadenit suppurativa (HS).

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Läkemedlet fulvestrant: Behandling vid östrogenreceptorpositiv bröstcancer

Processen

Innan behandlingen börjar rengör hudläkaren området som ska behandlas. Det måste vara en djuprengöring, varför det ibland kan vara nödvändigt att ta till mer aggressiva procedurer.

När huden är klar applicerar hudläkaren det fotosensibiliserande medlet på området. Det finns olika typer. Beroende på vilken behandlingsplan hudläkaren har valt, utsätts patienten för behandling under en period som kan sträcka sig från 30 minuter till 5 timmar.

Under denna tid är området täckt med en tygduk. Detta är mycket viktigt så att ämnet man använder inte reagerar på ljus som finns i omgivningen. Efter att tiden har gått tar hudläkaren bort ämnet och tvättar området igen med tvål och vatten för att ta bort överflödigt fotosensibiliseringsmedel.

Efter att ha slutfört dessa steg kommer vårdpersonalen att behandla området med den typ av ljus som de har valt ut. Detta val beror till största del på vilken typ av lesion som man försöker behandla.

Ett barn hos hudläkaren

Är fotodynamisk terapi smärtsam?

Som vi nämnde ovan är denna behandling inte invasiv. Med andra ord, det kräver inte någon operation eller snitt. Tänk trots detta på att denna behandling består av att skada celler. Även om den går ut på att skada de onormala cellerna, kommer behandlingen också att påverka friska celler.

Detta beror på att en viss mängd av medlet kan påverka området runt lesionen. Därför kan området efter denna form av behandling se irriterat och svullet ut. I detta fall kan patienten känna smärta och sveda under behandlingen.

För- och nackdelar med fotodynamisk terapi

Avslutningsvis måste vi återigen betona att detta är en icke-invasiv terapi. Det kan hjälpa patienter att undvika kirurgiska ingrepp och alla risker en operation kan innebära. Dessutom har det visat sig vara mycket effektivt vid behandling av precancerösa lesioner eftersom det kan eliminera 90 % av dem.

Å andra sidan är en av dess nackdelar kostnaden för dessa fotosensibilisatorer. Dessutom behöver vissa patienter flera behandlingar för att helt ta bort lesionen, vilket kan vara besvärligt för dem.

Trots detta blir det allt mer populärt eftersom fördelarna överväger riskerna. Det är en säker och snabb lösning för många hudsjukdomar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Fernández-Guarino M, García-Morales I, Harto A, Montull C, Pérez-García B, Jaén P. Terapia fotodinámica: nuevas indicaciones. Actas Dermosifiliogr. 2007 Jul 1;98(6):377–95.
  • Gilaberte Y, Serra-Guillén C, De Las Heras ME, Ruiz-Rodríguez R, Fernández-Lorente M, Benvenuto-Andrade C, et al. Terapia fotodinámica en dermatología. Vol. 97, Actas Dermo-Sifiliograficas. Ediciones Doyma, S.L.; 2006. p. 83–102.
  • Mordon S, Martínez-Carpio PA, Vélez M, Alves R, Trelles MA. Terapia fotodinámica (PDT) en piel y estética: Procedimiento, materiales y método en base a nuestra experiencia. Cir Plast Ibero-Latinoamericana. 2012 Jul;38(3):287–95.
  • Terapia fotodinámica (PDT) en piel y estética: procedimiento, materiales y método en base a nuestra experiencia [Internet]. [cited 2020 May 19]. Available from: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0376-78922012000300012

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.