Vad är eteriska oljor: hur och varför fungerar de?

Eteriska oljor används inom naturmedicin på grund av deras fysiska och psykiska hälsoegenskaper. Idag ska vi ta en titt på deras huvudsakliga användningsområden.
Vad är eteriska oljor: hur och varför fungerar de?

Senaste uppdateringen: 02 september, 2022

Har du någonsin undrat vad eteriska oljor är? Sedan urminnes tider har eteriska oljor funnits i många kulturer runt om i världen. Det finns uppgifter som tyder på deras tillämpning i det gamla Egypten. Därför uppskattar man att de har använts sedan 3 500 år f.Kr.

I allmänhet är de värdesatta för sin aromatiska kraft och sina intressanta medicinska egenskaper. På grund av deras sammansättning använder man dem ofta som adjuvans för att bland annat minska stress, lindra åkommor och minska risken för infektioner. Naturligtvis bör man, som med många naturliga produkter, använda dem med försiktighet och med måtta. Även om man säger att deras egenskaper gynnar hälsan, är de inte fria från kontraindikationer och oönskade effekter. I dagens artikel berättar vi vad man använder dem till och vilka som man rekommenderar mest.

Vad är eteriska oljor?

Det är troligt att du har undrat vad eteriska oljor är. Man har använt dessa ingredienser i naturmedicin i tusentals år. I synnerhet är de flyktiga essenser som extraheras från aromatiska träd och växter genom en process av destillation eller kallpressning. Man bör inte förväxla dem med kommersiella oljor som man erhåller genom kemiska metoder, eftersom sammansättningen skiljer sig åt. Ofta kombinerar man den rena eteriska oljan med en bärarolja för att göra den lämplig att använda.

En artikel publicerad i tidskriften Evidence-Based Complimentary and Alternative Medicine berättar om hur eteriska oljor ofta används som desinfektionsmedel och stimulantia. De har också visat sig fungera som antiinflammatoriska, analgetika, antimikrobiella medel och smärtstillande medel.

Vi tror att du också skulle vilja läsa den här artikeln: Eterisk bergamottolja: fördelar och potentiella biverkningar

Hur och varför fungerar eteriska oljor?

Eteriska oljor är inte lämpliga för konsumtion; man tar del av deras egenskaper genom inandning eller topisk applicering (i kombination med en bärarolja). Enligt forskning som delas i International Journal of Molecular Sciences förklarar tre möjliga mekanismer deras effekter.

Den första innebär aktivering av luktreceptorer i näsan som sedan skickar luktsignalerna till hjärnan. Specifikt påverkar de det limbiska systemet på detta sätt. Det är det område i hjärnan som är involverad i bland annat regleringen av känslor, beteenden och långtidsminne.

De andra två möjliga mekanismerna involverar den direkta penetrationen av molekylerna genom luktnerven in i hjärnområdet samt den alveolära absorptionen av föreningar i blodomloppet, som verkar passera blod- och hjärnbarriären för att generera stimulans.

När en olja blir applicerad på huden blir de fytokemikalier som är fördelaktiga för hälsan absorberade. Detta är också konstaterat i forskning publicerad i Pharmazie. Det råder alltså inte någon tvekan om att komponenterna i oljor kan penetrera mänsklig hud.

De viktigaste egenskaperna hos eteriska oljor

Effekterna av eteriska oljor varierar beroende på ursprungsväxten och den extraktionsprocess som används under framställningen. Men på en allmän nivå kännetecknas de av följande egenskaper:

  • Antiviral
  • Antibiotikum
  • Antimikrobiell
  • Antiinflammatorisk
  • Regenererande och helande
  • Antioxidanter
  • Adaptogen
  • Lugnande

I de flesta fall utnyttjar man dessa effekter vid aromaterapisessioner. Inandning av produkterna stimulerar andning, cellförnyelse, nervsystemet och även blodcirkulationen. Således genererar det en känsla av fysiskt och psykiskt välbefinnande.

De mest använda oljorna

Man uppskattar att det finns mer än 90 varianter av eteriska oljor. De flesta används inom aromaterapi, men även inom kosmetika och i livsmedelsindustrin. Här listar vi de mest använda och deras allmänna egenskaper:

Rekommendationer för att välja olika oljor

Det finns flera aspekter att tänka på när du köper eteriska oljor. Idag säljer många butiker olika produkter som inte alltid är av bästa kvalitet. Vissa är inte rena och kommer blandade med andra oljor. Och även om de kan ha behagliga aromer, ger de inte de önskade effekterna.

Därför är det viktigt att tänka på följande:

  • Välj oljor med hög renhet: De har vanligtvis växtens botaniska namn på etiketten. De innehåller dessutom inte några tillsatser.
  • Verifiera extraktionsprocessen: Är den extraherad med destillation eller kallpressning? Om processen involverar andra procedurer är den eteriska oljan förmodligen inte ren.
  • Välj ett pålitligt varumärke: Vissa har en lång historia som tillverkare.
Tillverkning av olika sorters oljor.

Riskerna och biverkningarna av eteriska oljor

Bara för att en produkt är naturlig betyder det inte att den är säker att använda.

Eteriska oljor är inget undantag. Faktum är att felaktig användning kan leda till olika biverkningar, allt från milda till allvarliga. De vanligaste är följande:

  • Utbrott
  • Ljuskänslighet
  • Huvudvärk
  • Andningssvårigheter

Liksom en oljas fördelaktiga egenskaper varierar dessa reaktioner beroende på sammansättningen av varje typ av olja. Man rekommenderar alltid extra försiktighet i följande speciella fall:

  • Spädbarn och barn
  • Graviditet och amning
  • Njur-, lever- eller hjärtinsufficiens
  • Människor som genomgår farmakologiska behandlingar

Vid ovanstående fall bör man först rådfråga läkaren. Läkaren kan hjälpa dig att avgöra om användning är säker eller om användningen av oljor kommer att utgöra någon risk. De kan också ge vägledning om hur man använder dem.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också skulle vilja läsa: Minska små rynkor med dessa eteriska oljor

Hur man använder oljor på ett säkert sätt

Det vanligaste sättet att använda eteriska oljor är genom en diffuser. Dessa skingrar aromerna och låter dig njuta av en behaglig upplevelse. Man kan också lägga dem i varmt vatten för att sedan andas in ångorna och få liknande effekter.

En topisk användning av eteriska oljor är mer känslig. Det är viktigt att kombinera några droppar av oljan (5 till 6) med en sked bärolja (15 ml), som kan vara kokos-, mandel-, avokado- eller olivolja. Detta kan man sedan applicera genom massage på olika delar av kroppen.

Var dock försiktig vid fet eller acnebenägen hud, eftersom applicering av komedogena oljor kan förvärra den. Ett annat alternativ är att tillsätta några droppar i badkaret eller i förberedelser för applicering av kompresser.

Det är alltid bra att göra ett lapptest för att utesluta möjliga reaktioner. För att göra detta, applicera en liten mängd av produkten på ett område av huden och låt det verka i 6 till 12 timmar. Om du inte ser någon irritation eller obehag kan du använda produkten utan problem.

Slutligen kan du lägga 3 till 5 droppar av den valda oljan till schampo, badgeler, lotioner och andra vanliga vårdprodukter. Naturligtvis är det alltid nödvändigt att först ta reda på om de är kompatibla.

Vad är det viktigt att komma ihåg om dessa produkter?

Det finns ett brett utbud av eteriska oljor på marknaden med olika intressanta egenskaper. Man använder de flesta inom aromaterapi för att främja avslappning, minska stress och lindra vissa åkommor. Men de kan också ha andra positiva effekter på nervsystemet, kardiovaskulära och cirkulationssystemen.

Det är dock viktigt att använda dem med försiktighet, eftersom det kan ge oönskade effekter när man använder dem i för stora mängder eller under vissa förhållanden. I detta avseende är det tillrådligt att läsa etiketterna och följa tillverkarens rekommendationer.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Firenzuoli, Fabio et al. “Essential oils: new perspectives in human health and wellness.” Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM vol. 2014 (2014): 467363. doi:10.1155/2014/467363
  • Fung TKH, Lau BWM, Ngai SPC, Tsang HWH. Therapeutic Effect and Mechanisms of Essential Oils in Mood Disorders: Interaction between the Nervous and Respiratory Systems. Int J Mol Sci. 2021;22(9):4844. Published 2021 May 3. doi:10.3390/ijms22094844
  • Herman A, Herman AP. Essential oils and their constituents as skin penetration enhancer for transdermal drug delivery: a review. J Pharm Pharmacol. 2015 Apr;67(4):473-85. doi: 10.1111/jphp.12334. Epub 2014 Dec 31. PMID: 25557808.
  • Schmitt S, Schaefer U, Sporer F, Reichling J. Comparative study on the in vitro human skin permeation of monoterpenes and phenylpropanoids applied in rose oil and in form of neat single compounds. Pharmazie. 2010 Feb;65(2):102-5. PMID: 20225652.
  • Ramsey JT, Shropshire BC, Nagy TR, Chambers KD, Li Y, Korach KS. Essential Oils and Health. Yale J Biol Med. 2020 Jun 29;93(2):291-305. PMID: 32607090; PMCID: PMC7309671.
  • de Groot AC, Schmidt E. Essential Oils, Part I: Introduction. Dermatitis. 2016 Mar-Apr;27(2):39-42. doi: 10.1097/DER.0000000000000175. PMID: 26983089.
  • Chumpitazi BP, Kearns GL, Shulman RJ. Review article: the physiological effects and safety of peppermint oil and its efficacy in irritable bowel syndrome and other functional disorders. Aliment Pharmacol Ther. 2018;47(6):738-752. doi:10.1111/apt.14519
  • Kowalczyk, Adam et al. “Thymol and Thyme Essential Oil-New Insights into Selected Therapeutic Applications.” Molecules (Basel, Switzerland) vol. 25,18 4125. 9 Sep. 2020, doi:10.3390/molecules25184125
  • Koulivand, Peir Hossein et al. “Lavender and the nervous system.” Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM vol. 2013 (2013): 681304. doi:10.1155/2013/681304
  • Leyva-López, Nayely et al. “Essential Oils of Oregano: Biological Activity beyond Their Antimicrobial Properties.” Molecules (Basel, Switzerland) vol. 22,6 989. 14 Jun. 2017, doi:10.3390/molecules22060989
  • Jun YS, Kang P, Min SS, Lee JM, Kim HK, Seol GH. Effect of eucalyptus oil inhalation on pain and inflammatory responses after total knee replacement: a randomized clinical trial. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:502727. doi:10.1155/2013/502727
  • Chen W, Vermaak I, Viljoen A. Camphor–a fumigant during the Black Death and a coveted fragrant wood in ancient Egypt and Babylon–a review. Molecules. 2013 May 10;18(5):5434-54. doi: 10.3390/molecules18055434. PMID: 23666009; PMCID: PMC6270224.
  • Li H, Ge Y, Luo Z, et al. Evaluation of the chemical composition, antioxidant and anti-inflammatory activities of distillate and residue fractions of sweet basil essential oil. J Food Sci Technol. 2017;54(7):1882-1890. doi:10.1007/s13197-017-2620-x
  • Moy RL, Levenson C. Sandalwood Album Oil as a Botanical Therapeutic in Dermatology. J Clin Aesthet Dermatol. 2017;10(10):34-39.
  • Watanabe E, Kuchta K, Kimura M, Rauwald HW, Kamei T, Imanishi J. Effects of bergamot ( Citrus bergamia (Risso) Wright & Arn.) essential oil aromatherapy on mood states, parasympathetic nervous system activity, and salivary cortisol levels in 41 healthy females. Forsch Komplementmed. 2015;22(1):43-9. doi: 10.1159/000380989. Epub 2015 Feb 19. PMID: 25824404.
  • Mohebitabar, Safieh et al. “Therapeutic efficacy of rose oil: A comprehensive review of clinical evidence.” Avicenna journal of phytomedicine vol. 7,3 (2017): 206-213.
  • Srivastava JK, Shankar E, Gupta S. Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future. Mol Med Rep. 2010;3(6):895-901. doi:10.3892/mmr.2010.377
  • Tan, Loh Teng Hern et al. “Traditional Uses, Phytochemistry, and Bioactivities of Cananga odorata (Ylang-Ylang).” Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM vol. 2015 (2015): 896314. doi:10.1155/2015/896314
  • Carson CF, Hammer KA, Riley TV. Melaleuca alternifolia (Tea Tree) oil: a review of antimicrobial and other medicinal properties. Clin Microbiol Rev. 2006;19(1):50-62. doi:10.1128/CMR.19.1.50-62.2006
  • Hongratanaworakit T. Stimulating effect of aromatherapy massage with jasmine oil. Nat Prod Commun. 2010 Jan;5(1):157-62. PMID: 20184043.
  • Ben Hsouna A, Ben Halima N, Smaoui S, Hamdi N. Citrus lemon essential oil: chemical composition, antioxidant and antimicrobial activities with its preservative effect against Listeria monocytogenes inoculated in minced beef meat. Lipids Health Dis. 2017;16(1):146. Published 2017 Aug 3. doi:10.1186/s12944-017-0487-5
  • Hammer KA, Carson CF, Riley TV, Nielsen JB. A review of the toxicity of Melaleuca alternifolia (tea tree) oil. Food Chem Toxicol. 2006 May;44(5):616-25. doi: 10.1016/j.fct.2005.09.001. Epub 2005 Oct 21. PMID: 16243420.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.