Kan man lindra neuropatisk smärta med eteriska oljor?

Eteriska oljor har egenskaper som kan vara värdefulla vid behandlingen av neuropatisk smärta. Men är de effektiva? I nedanstående artikel ska vi diskutera vilka alternativ som finns att tillgå och vad forskningen har kommit fram till.
Kan man lindra neuropatisk smärta med eteriska oljor?

Senaste uppdateringen: 30 juli, 2022

Under senare år har specialisterna undersökt olika behandlingsmetoder för att lindra neuropatisk smärta (nervsmärta).

Men att få bukt med den här typen av symtom är komplicerat och kräver normalt såväl farmaceutiska som icke-farmaceutiska ingrepp. Detta är något man förklarar i tidskriften från spanska smärtföreningen, Revista de la Sociedad Española del Dolor.

Neuropatiska smärtor är en form av smärtor som uppkommer till följd av en nervskada. Man uppskattar att de berör mellan 7 och 10 procent av den allmänna befolkningen och framför allt är det de äldre som drabbas. Speciellt vanliga är de hos patienter som lider av kronisk postoperativ smärta, postherpetisk neuralgi och diabetesneuropati.

Men enligt specialisterna är smärtorna också kopplade till andra kroniska sjukdomar. Under alla omständigheter uppträder de oftast som perifer diabetesneuropati, vilket är något som drabbar upp till hälften av alla diabetiker. Förutom smärtor upplever dessa patienter i regel även stickningar, inflammation och domningar.

Men går det att stilla dessa smärtor med eteriska oljor? Ja, om man får tro vissa undersökningar skulle den här sortens naturläkemedel kunna hjälpa mot smärta. Dock är bevisen på att de skulle vara effektiva begränsade, så vi bör hantera dem med försiktighet.

Läs vidare för att få veta vilken roll eteriska oljor kan spela för att lindra neuropatisk smärta!

Hur eteriska oljor kan lindra neuropatisk smärta

Som vi nämnde inledningsvis är behandlingen av neuropatisk smärta komplex och något som erfordrar professionell hjälp. Och även om eteriska oljor kan erbjuda en viss smärtlindring, så kan de inte ersätta medicinsk behandling. Om du beslutar dig för att använda dem bör du följa de råd vi ger dig i denna artikel.

Eterisk johannesörtsolja

Inom naturmedicinen har människor i många år använt sig av johannesört (Hypericum perforatum) för att förbättra humör vid ångest och depression. Men nu har en individuell fallstudie gett antydningar om att örten även skulle kunna fungera som kompletterande behandling för att lindra neuropatisk smärta.

I undersökningen, som publicerades i Complementary Therapies in Medicine, rapporterade man att en patient med trigeminusneuralgi – en typ av nervsmärta som drabbar ansiktet – upplevde en förbättring vid användningen av en homeopatisk lösning med johannesört. Av den anledningen konkluderade författarna att extrakt från denna växt hade lovande utsikter som behandlingsalternativ för den här sortens smärta. Dock finns det inte tillräckliga belägg för att bekräfta detta.

Det finns stort intresse för naturmedel mot neuropatisk smärta.

Eterisk olja gjord av helig basilika mot neuropatisk smärta

Helig basilika, eller tulsi som den också kallas, är en aromatisk växt vars vetenskapliga namn är Ocimum sanctum. Enligt uppgifter som samlats in och publicerats i Journal of Ayurveda and Integrative Medicine skulle växten ha olika medicinska egenskaper. Bland annat menar man att den har antimikrobiella, diarréhämmande, antioxiderande och antiinflammatoriska effekter. Dessutom kan den ha smärtstillande och immunmodulerande egenskaper.

I en studie som publicerades 2015 demonstrerade man att olja från denna ört hade positiv verkan på smärtor i ischiasnerven hos möss. Av den orsaken är det många som tror att oljan kan vara bra vid neuropatisk smärta. Emellertid saknar vi bevis för detta och mer forskning är nödvändig för att man ska kunna bekräfta dessa effekter hos människor.

Eterisk kamomillolja

Eteriska oljor gjorda av kamomill innehåller ett ämne som kallas borneol. Som framgick av en studie införd i European Journal of Pharmacology är detta en förening som kan bidra till att minska den smärta och inflammation som neuropati ger upphov till. I denna studie hjälpte borneol till att reducera smärtkänsligheten hos råttor som led av neuropati.

Men man har, precis som i ovannämnda fall, ännu inte kunnat bestyrka effekterna av denna eteriska olja på människor. Emellertid är den här typen av eterisk olja ofarlig att använda och i populärlitteraturen är det många som prisar den för dess lugnande verkningar.

Kamomill anses ha lugnande effekt.
Kamomill har visat sig vara effektiv i djurstudier, men det finns ännu inga vetenskapliga bevis på att örten skulle kunna lindra nervsmärta hos människor.

Eterisk ingefärsolja för att lindra neuropatisk smärta

Det finns inte mycket vetenskapligt stöd för att eterisk ingefärsolja skulle erbjuda lindring vid neuropatisk smärta. Däremot finns det studier som visar att denna naturprodukt har smärtstillande och antiinflammatoriska egenskaper. Förklaringen till detta är att den innehåller ett enzym (zingibain) som visat sig ha välgörande effekter på inflammatoriska tillstånd.

Hur du kan använda dessa eteriska oljor för att lindra neuropatisk smärta

Först och främst ska du tänka på att du bara bör använda dessa oljor som ett komplement till traditionell behandling. Eftersom bevisen på deras effektivitet är begränsade är det möjligt att de inte fungerar i en del fall. Du kan använda dem som aromaterapi eller för utvärtes bruk.

För att göra detta kan du hälla oljan i en luftspridare. Du kan också droppa oljan i hett vatten och inandas ångorna. För utvärtes bruk blandar du den eteriska oljan med en basolja. Denna kan vara oliv-, mandel- eller kokosolja. Det brukar räcka med ungefär fem droppar per sked basolja.

Vad du bör tänka på

Du kan köpa eteriska oljor i affärer som säljer hälsokost eller kosmetika. Men var noga med att bara välja eteriska oljor från erkända varumärken. Vidare bör du läsa anvisningarna och innehållsdeklarationerna som följer med produkterna.

Rena eteriska oljor är mycket koncentrerade och kan vara giftiga. Därför ska du inte stoppa dem i munnen och du bör bara använda små mängder. Och om du applicerar dem på huden ska du tillsätta en basolja. Om du märker en negativ reaktion ska du skölja rikligt med vatten och avbryta användningen.

 


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • EColloca L, Ludman T, Bouhassira D, et al. Neuropathic pain. Nat Rev Dis Primers. 2017;3:17002. Published 2017 Feb 16. doi:10.1038/nrdp.2017.2
  • Maritza Velasco, V. (2014). Dolor neuropático. Revista Médica Clínica Las Condes25(4), 625–634. https://doi.org/10.1016/s0716-8640(14)70083-5
  • Cruciani, R. A., & Nieto, M. J. (2006, June). Fisiopatología y tratamiento del dolor neuropático: Avances más recientes. Revista de La Sociedad Espanola Del Dolor.
  • Gerardo, C.-I. (2014). Dolor neuropático, clasificación y estrategias de manejo para médicos generales. Revista Médica Clínica Las Condes25(2), 189–199. https://doi.org/10.1016/s0716-8640(14)70030-6
  • de Cássia da Silveira E Sá R, Lima TC, da Nóbrega FR, de Brito AEM, de Sousa DP. Analgesic-Like Activity of Essential Oil Constituents: An Update. Int J Mol Sci. 2017;18(12):2392. Published 2017 Dec 9. doi:10.3390/ijms18122392
  • Cohen MM. Tulsi – Ocimum sanctum: A herb for all reasons. J Ayurveda Integr Med. 2014;5(4):251–259. doi:10.4103/0975-9476.146554
  • Assiri, K., Alyami, Y., Uyanik, J. M., & Romero-Reyes, M. (2017). Hypericum perforatum (St. John’s Wort) as a possible therapeutic alternative for the management of trigeminal neuralgia (TN) – A case report. Complementary Therapies in Medicine30, 36–39. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2016.10.014
  • Jiang, J., Shen, Y. Y., Li, J., Lin, Y. H., Luo, C. X., & Zhu, D. Y. (2015). (+)-Borneol alleviates mechanical hyperalgesia in models of chronic inflammatory and neuropathic pain in mice. European Journal of Pharmacology757, 53–58. https://doi.org/10.1016/j.ejphar.2015.03.056

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.