Upptäck hur du naturligt stänger dina porer

Det är viktigt med en bra exfoliering för att rena huden och ta bort döda hudceller. På det sättet undviker du att porerna täpps igen, samt att du får akne och pormaskar.
Upptäck hur du naturligt stänger dina porer

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Det finns många orsaker till att porerna kanske öppnar sig, t.ex. om du inte gör exfolierande behandlingar, har en dålig hudvårdsrutin, ärftlighet, solskador, pormaskar, en obalanserad kost… Listan är lång. I den här artikeln berättar vi hur du kan stänga dina porer naturligt.

De flesta modeller på TV, i filmer och i reklam har en porslinsliknande hud utan några brister. Folk av “kött och blod” drabbas dock ofta av att porerna i huden är för öppna och man kan tro att det är svårt att motverka det. Iallafall fram tills nu.

Det finns faktiskt olika naturläkemedel som kan hjälpa dig med dina porer och huden i allmänhet.

Skönhetsrutin för att stänga dina porer

Följ stegen i följande rutin för att gradvis stänga dina öppna eller förstorade porer.

Exfoliera två gånger i veckan

Det stoppar döda hudceller och smuts från att täppa till porerna och orsaka akne och pormaskar.

mask för att stänga porer

Gör ett ångbad en gång i veckan för att stänga dina porer

Det bidrar till att öppna dina porer för att ta bort smuts och fett. Det stänger dessutom porerna efteråt.  Koka upp en kastrull med vatten, lyft av från värmen och sätt dig med huvudet över ångan. Täck huvudet med en handduk, precis som du gör när du är sjuk. Skölj med varmt vatten efteråt.

Applicera en ansiktsmask

När du är klar med ångbadet och porerna fortfarande är öppna får du bättre resultat från nästa behandling. Det rekommenderas att du använder lermasker eftersom det motverkar akne och absorberar överflödigt fett, samtidigt som det minskar storleken på dina porer.

Grön mask

Rengör ansiktet varje morgon

När du vaknar på morgonen är det första du borde göra att tvätta ansiktet med varmt eller ljummet vatten och applicera en hemmagjord ansiktsrengöring. Gör det genom att blanda 1 dl vatten, 1/2 dl mjölk, två matskedar bikarbonat och en äggvita. Det rengör dina porer på djupet och tar bort bakterier på ytan som kan täppa till dem. Gnid in försiktigt och skölj med varmt vatten.

Återfukta med aloe vera för att stänga porer

Aloe vera bidrar till att tona ansiktet för att skydda det från yttre påverkan. Skär en aloe vera-stjälk på längden och skopa ur gelen inuti. Applicera på ansiktet och låt torka för att sedan skölja av.

vatten

Huskurer för öppna porer

Använd följande naturliga recept för att säga adjö till öppna porer, särskilt i ansiktet:

Citronsaft

Citrusfrukter har förmågan att ta bort fläckar på huden och förbättra helhetsintrycket. För att få en ännu bättre effekt rekommenderas att du kombinerar med ananas.

Ingredienser:

Blanda ingredienserna och applicera på ansiktet. Tvätta med en mild tvål. Om du har väldigt känslig hy bör du sedan använda en bra fuktighetskräm. Kom ihåg att bara göra behandlingen på kvällen innan du går och lägger dig eftersom du inte får gå ut i solen med det.

Yoghurt

Mejeriprodukter är inte bara bra för att reglera tarmarna utan har även estetiska användningsområden. Du kan använda det för att stänga dina porer, till exempel.  Gör en mask en gång i veckan på lite yoghurt. Låt verka i 15 minuter och skölj sedan med varmvatten.

Ägg

Det finns många egenskaper i ägg som går att använda för skönhet (du kan exempelvis göra en mask för håret). Genom att använda ägg på ansiktet kan du tona huden och stänga porerna. Vispa bara äggvita och applicera ett tunt lager på ansiktet. Låt verka i 20 minuter och skölj sedan med varmvatten. Du kan göra behandlingen tre gånger i veckan.

Apelsinjuice

Apelsinjuice är ett ekonomiskt, hemmagjort recept för att minska öppna porer då det kan naturligt exfoliera och rengöra dem. Vitamin C hjälper dessutom huden att se bättre ut. Pressa en apelsin och doppa en bomullstuss i juicen. Ett annat alternativ är att skära apelsinen i halvor och applicera på ansiktet. Låt verka i fem minuter och skölj sedan med kallvatten.

Gör inte behandlingen under dagen eller om du ska gå ut, eftersom solen då kan ge dig fläckar i ansiktet.

Mask med havregryn

Lägg 2 dl havregryn i en matberedare eller en mixer och mixa tills du får ett pulver. Häll i 1 dl varmt vatten och rör om tills du får en massa. Applicera på ansiktet och låt torka helt. Skölj sedan huden med varmvatten.

Havregryn för att stänga porerna

Isbitar för att stänga porer

Ta ut några isbitar från kylen. Lägg dem direkt på ansiktet, men inte i mer än 30 sekunder så att du inte bränner dig. Det får en omedelbart stramande effekt. Perfekt att använda efter ett bad.

Bikarbonat

Gör en massa genom att blanda bikarbonat med lika mycket varmvatten. Massera ansiktet med cirkulära rörelser i 30 sekunder och skölj sedan med kallvatten. Upprepa tre gånger i veckan.

bikarbonat för att stänga porer

Spara

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.